Directorul CNAIR Florea Dascălu, plasat în arest la domiciliu. Cum l-au scăpat judecătorii Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Tribunalul Arad a stabilit că procurorii DNA au obținut nelegal probe împotriva directorului CNAIR, Florea Dascălu.
Curtea de Apel Timișoara a respins marți, 28 februarie, contestația DNA – Serviciul Teritorial Timișoara depusă împotriva deciziei Tribunalului Arad din 22 februarie prin care directorul din CNAIR, în prezent suspendat din funcție, Florea Dascălu a fost plasat în arest la domiciliu. Dascălu fuseseră arestat preventiv la solicitarea DNA Timișoara încă din 23 octombrie 2022.
”În baza art. 348 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. 6, art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Dascălu Florea, arestat în Penitenciarul Arad, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală impune inculpatului Dascălu Florea obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în comuna …., fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza”, a stabilit Tribunalul Arad, decizie care a fost menținută de Curtea de Apel Timișoara.
Pe durata arestului la domiciliu, Florea Dascălu are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să nu comunice cu martorii din prezenta cauză respectiv Cosma Marius Iosif, Pordea Nicoleta, Cecan Eugen, Dinu Daniel Augustin, Ioniţă Demis Gabriel, Nicolae Mihai Horia. În baza art. 221 alin.4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului Dascălu Florea, că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
În ceea ce privește martorii audiați, Iosif Marius Cosma este denunțătorul lui Dascălu, și este un tânăr afacerist din zona de Vest cu o ascensiune spectaculoasă. Ceilalți martori sunt directori în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Astfel, Nicoleta Pordea este director DRDP Timiș, Eugen Cecan este veșnicul director de la DRDP Cluj, și el cu un dosar penal pe rol, Augustin Daniel Dinu este director DRDP București, Gabriel Demis Ioniță este șef Serviciu în cadrul CNAIR iar Horia Mihai Nicolae este și el director în cadrul CNAIR și un personaj extrem de influent din informațiile deținute de newsonline.ro
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Judecătorii elimină probe din dosarul făcut de DNA directorului CNAIR Florea Dascălu
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara trebuie să se hotărască în câteva zile dacă mai mențin decizia de trimitere în judecată pentru luare de mită și trafic de influență a unui important director din cadrul Companiei Națioale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Florea Dascălu, în prezent suspendat din funcție.
Acest lucru vine după ce judecătorul învestit cu soluționarea dosarului de corupție al lui Florea Dascălu a făcut praf ancheta DNA, stabilind să elimine din dosar mai multe probe care, spune magistratul, ar fi fost obținute nelegal.
Astfel, Tribunalul Arad a decis următoarele:
În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală sancţionează, potrivit art. 282 alin. 1 lit.d şi 2 Cod procedură penală, rap. la art. 140 alin.3 Cod procedură penală şi art. 102 alin. 3 Cod procedură penală, actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi constată nulitatea absolută a încheierii penale nr. 174/ST/A din Camera de consiliu din 1 septembrie 2022 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş şi a încheierii penale nr. 208/ST/A din Camera de consiliu din 29 septembrie 2022 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş şi în consecinţă: Exclude mandatele de supraveghere tehnică nr. 545/A din 1.09.2022 şi nr. 546/A din 1.09.2022 emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş în baza încheierii penale nr. 174/ST/A din Camera de consiliu din 1.09.2022; procesul verbal din 15.09.2022 de redare a înregistrărilor ambientale audio şi convorbirilor din 5.09.2022 şi respectiv 9.09.2022 dintre Cosma Marius Iosif şi inculpatul Dascălu Florea; procese verbale din 22.10.2022 de redare a înregistrărilor ambientale audio, audio – video şi a convorbirilor dintre Cosma Marius Iosif şi inculpatul Dascălu Florea . Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă.
În temeiul art. 345 alin. 2 Cod procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului din data 14 noiembrie 2023 emis în dosarul nr. 57/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, motivat de faptul că în rechizitoriu se regăsesc pasajele referitoare la existenţa şi analiza probelor excluse. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Dascălu Florea, prin avocat, privind nelegalitatea ordonanţei procurorului din 5.05.2022 prin care s-a dispus atribuirea calităţii de colaborator cu identitate reală a denunţătorului Cosma Marius Iosif, a ordonanţelor procurorului din 4.07.2022 şi respectiv 2.09.2022 de prelungire a autorizării în calitate de colaborator a numitului Cosma Marius Iosif; nelegalitatea declaraţiilor formulate în calitate de martor a denunţătorului Cosma Marius Iosif; neregularitatea rechizitoriului prin nedescrierea în mod corespunzător a actelor materiale ale infracţiunilor pentru care inculpatul Dascălu Florea a fost trimis în judecată; nelegalitatea probelor obţinute de colaboratorul cu identitate reală Cosma Marius Iosif – fotografii sau înregistrări audio şi video în mediul ambiental; nelegalitatea administrării probatoriului obţinut în urma folosirii colaboratorului cu identitate reală, nelegalitatea celorlalte probe şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. În baza art. 345 alin.3 Cod procedură penală se comunică procurorului o copie a prezentei încheieri, cu menţiunea ca în termen de 5 zile de la primirea acestei încheieri, să procedeze la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Care sunt acuzațiile aduse de DNA lui Florea Dascălu
După ce a reușit să obțină arestarea preventivă a lui Florea Dascălu la finalul lunii octombrie a anului trecut, Direcția Națională Anticorupție anunța pe 14 noiembrie 2022 trimiterea în judecată a directorului din CNAIR, suspendat în prezent din funcție.
Astfel, conform DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
DASCĂLU FLOREA, la data faptelor director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.
Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?