Din februarie poți deveni șofer profesionist de camion de la 18 ani

Din februarie poți deveni șofer profesionist de camion de la 18 ani

Codul Rutier în vigoare urmează să fie modificat de la începutul lunii viitoare, potrivit unei legi oficializate marți, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Totuși, nu toți cei care vor să devină șoferi profesioniști vor putea da examenul mai devreme, ci numai cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.

 Astfel, Legea 385/2022, care se va aplica din 2 februarie 2023, prevede modificarea actualului Cod rutier, prin reducerea vârstei de la care este posibilă examinarea celor ce vor să devină șoferi profesioniști, de camion sau de autobuz, cu condiția ca aceștia să aibă la activ un curs pentru obținerea unui certificat de calificare profesională inițială.

Mai exact, potrivit Avocatnet.ro, în acest act normativ apare că "permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani (...) în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI".

Adică, cei care vor susține examenul pentru obținerea CPI vor putea deveni șoferi de camion din momentul în care devin majori. Pentru categoriile de vehicule C și CE, Codul rutier stabilește acum o limită minimă pentru obținerea permisului de 21 de ani.

Pe de altă parte, noua lege prevede reducerea vârstei la care pot da examen și cei ce vor să devină șoferi pentru autovehicule din categoria D și DE, în aceleași condiții ca mai sus. Mai exact, aceștia vor putea da examenul pentru obținerea acestor categorii la vârsta de 21 de ani, nu la 24, așa cum e acum.


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.