De unde aduce Spania șoferi de camion? Poate fi o soluție și pentru România? Recomandat

De unde aduce Spania șoferi de camion? Poate fi o soluție și pentru România?

Guvernul spaniol a făcut un pas important în direcția consolidării legăturilor cu Marocul, modificând acordul bilateral privind recunoașterea reciprocă și schimbul de permise de conducere naționale.

Potrivit unui reportaj al cotidianului El Español, Ministerul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, condus de José Manuel Albares, a publicat noul acord în Monitorul Oficial al Statului.

Această măsură vine la doar o lună după ultima vizită a președintelui Pedro Sánchez în Maroc, unde, printre alte angajamente, s-a convenit să se permită șoferilor de camion marocani să lucreze în Spania fără a fi nevoie de validarea permiselor lor.

El Español dezvăluie că schimbul de licențe profesionale se va realiza fără a fi nevoie de examene teoretice și practice. Cu titlu de excepție, șoferii marocani care solicită permise de conducere pentru camioane fără limită de greutate sau cu remorcă, echivalente cu clasele spaniole C, C+E, D și D+E, vor trebui să susțină un test de circulație pe drumuri deschise traficului general, folosind un vehicul sau un set de vehicule autorizate de aceste permise.

Anterior, după cum a relatat El Español, șoferii profesioniști marocani care doreau să își omologheze permisele de conducere cu cele spaniole echivalente trebuiau să susțină un test teoretic specific.

Acordul va fi finalizat după ce ambasada marocană va publica o notă de confirmare, ceea ce este de așteptat să se întâmple în zilele următoare. Acordul va intra în vigoare la treizeci de zile de la acea dată.

Obiectivul guvernului spaniol, potrivit El Español, este de a "elimina provocările existente în ceea ce privește acoperirea posturilor vacante de șoferi calificați pentru a lucra în acest sector". Această măsură răspunde solicitării "reprezentanților "companiilor spaniole dedicate transportului rutier de pasageri și de marfă"."

El Español notează că DGT (Autoritatea spaniolă de trafic) a propus deja această modificare a acordului încă din 2019, ca urmare a cererilor venite din partea sectorului transporturilor, care se confruntă cu o lipsă de forță de muncă.

Surse marocane explică pentru El Español că acordul "este necesar pentru ca cetățenii marocani să fie angajați ca șoferi de camion de către companiile spaniole". Se preconizează că până la 6.000 de șoferi profesioniști marocani ar putea veni să lucreze în Spania.

Decizia a fost în lucru în timpul vizitelor recente ale membrilor guvernului spaniol la Rabat. La 6 februarie, Consiliul de Miniștri a autorizat schimbul de note de modificare a acordului bilateral preexistent, după cum a raportat El Español.

Sursa AICI


STAREA TRANSPORTURILOR - RADU DINESCU


VERSUS SO3E04

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.