De ce nu funcționează scanerele mobile din vămi. Ministru: nu sunt bani Recomandat

De ce nu funcționează scanerele mobile din vămi. Ministru: nu sunt bani

Scanerele mobile din vămi pentru lupta împotriva contrabandei sunt defecte din 2016. În legătură cu lipsa investițiilor în ele, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu a fost întrebat luni. Potrivit acestuia, „atunci când se împart banii din buget pentru investiții, fiecare componentă ANAF primește câte ceva și niciodată banii nu sunt destui pentru a acoperi toate nevoile”. Cu alte cuvinte, problema este că nu s-au alocat bani pentru asta de niciun guvern din 2016 până acum.

„Noi avem în momentul de față la vot final în Camera Deputaților, care e și decizională, înființarea Autorității Naționale Vamale. Este un pas înainte pentru a rezolva problemele legate de investiții pe care statul român trebuie să le facă în funcționarea vămilor din România”, a spus Vîlceanu, potrivit hotnews.ro.

• Atunci când se împart banii din buget pentru investiții, fiecare componentă ANAF primește câte ceva și niciodată banii nu sunt destui pentru a acoperi toate nevoile. Tocmai de aceea, prin înființarea acestei autorități care va avea un buget credem noi că putem să rezolvăm problema scanerelor care este o problemă reală.

„Este evident nevoie de aceste investiții care, din punctul meu de vedere, vor fi făcute odată ce va fi înființată Autoritatea. Pe de altă parte, într-o săptămână de când n-am luat ministerul nu aveam cum să fac ceva în legătură cu acest subiect”, a mai spus el.

Problema scanerelor

Lupta împotriva contrabandei se desfășoară greu în România pentru că nu avem scanere mobile funcționale, dacă ne uităm la raportul Curții de Conturi pe 2019, asta în condițiile în care în 2018 și 2019 în România au fost înregistrate 316.608 intrări în țară a mijloacelor destinate transportului de marfă.

Este vorba despre sistemele ROBOSCAN/MIS.

 

Conform Curții de Conturi, aceste echipamente sunt defecte din august 2016 și nu au fost alocate fondurile necesare pentru mentenanță. Începând cu luna februarie 2018, echipamentele nu mai sunt autorizate pentru funcționare.

Referindu-se la anul 2020, Curtea de Conturi spune: „Nu au fost înregistrate progrese în modernizarea cu echipamente necesare activității vamale, starea de fapt a dotării cu echipamente nedistructive specifice fiind deplorabilă, organele vamale fiind în imposibilitate de a-și exercita unele atribuții de control al transporturilor de marfă”.

Florin Cîțu, în ianuarie 2020, când era ministru de Finanțe, spunea într-un interviu pentru Digi24, că scanerele „nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF".

"Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal", a afirmat Cîțu.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.