Luni, 30 Ianuarie 2023 - TIRMagazin.ro

Europa continuă să se alimenteze în procent mare cu combustibili fosili

Uniunea Europeană continuă să depindă în mare măsură de combustibilii fosili pentru aprovizionarea sa cu energie, ponderea acestora în energia brută disponibilă în blocul comunitar situându-se la 70% în 2021, nivel similar cu cel din 2020, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
 

Foto: (c) ec.europa.eu


Acest procent a scăzut semnificativ în ultimele decenii, datorită creşterii ponderii energiei din surse regenerabile. Din 1990, primul an pentru care sunt disponibile datele, ponderea combustibililor fosili folosiţi în Uniunea Europeană a scăzut cu 13 puncte procentuale (pp).

În 2021, Malta (96%) a rămas statul membru UE cu cea mai ridicată pondere a combustibililor fosili în energia brută disponibilă, urmată de Ţările de Jos şi Cipru (ambele cu 89%), Irlanda şi Polonia (ambele cu 88%). Cele mai multe state membre UE au avut o pondere între 50% şi 85% (inclusiv România, 72,4%), doar Suedia (32%), Finlanda (38%) şi Franţa (48%) au avut sub 50%.

În 2021, faţă de 2020, în doar cinci state membre UE - Finlanda (minus 3 pp), Belgia (minus 3 pp), Lituania (minus 3 pp), Portugalia (minus 2 pp) şi Danemarca (minus 2 pp) a scăzut uşor ponderea combustibililor fosili în energia brută disponibilă, iar cel mai semnificativ avans a fost în Bulgaria (4 pp), Estonia (3 pp), Polonia şi Slovacia (ambele cu 2 pp) şi Spania (1 pp).
 

Foto: (c) ec.europa.eu


În ultimul deceniu, toate statele membre UE au înregistrat o scădere a ponderii combustibililor fosili în energia brută disponibilă. Cel mai semnificativ declin a fost în Danemarca (de la 81% la 57%; minus 25 pp), urmată de Estonia (de la 91% în 2010 la 69% în 2021; minus 22 pp) şi Finlanda (de la 57% la 38%; minus 19 pp).

Pe de altă parte, cele mai reduse scăderi au fost în Germania (de la 81% la 79%; minus 2 pp), România (de la 75% la 72%; minus 3 pp), Malta (de la 100% la 96%; uşor peste minus 3 pp), Ungaria (de la 73% la 69%; minus 4 pp) şi Franţa (de la 52% la 48%; minus 4 pp). 


FORD TRUCKS 3000


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC

  • Publicat în News
Citeşte mai departe ...

Ministrul Transporturilor anunță că România se opune interzicerii transportului de animale

România este un important exportator de animale către ţări terţe şi susţine schimbările menite să crească bunăstarea animalelor, dar revizuirea nu trebuie să limiteze anumite tipuri de transport, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, subliniind că ţara noastră nu poate accepta interzicerea transportului pe durată lungă a animalelor.

  • Publicat în News
Citeşte mai departe ...

Cefin Trucks livrează 65 de vehicule municipale Ford Trucks către Supercom pentru a fi folosite în județul Cluj

• Cefin Trucks anunță livrarea în luna ianuarie a unei flote de 65 vehicule municipale Ford Trucks, completând astfel parcul Supercom care însumează peste 200 de unități specializate ale mărcii.
• Ford Trucks a devenit lider în segmentul vehiculelor specializate începând cu anul 2021, cu o cotă de piață de 30,5% și rămâne lider de piață în segmentul vehiculelor municipale pentru al cincilea an consecutiv, cu o cotă de piață de 70,7% (conform Raport Inmatriculari DRCPIV, decembrie 2022).
• Ford Trucks menține o cotă de piață de aproape 10% în total piață vehicule comerciale >16t pe parcursul anului 2022.
• Cefin Trucks prevede o creștere în toate segmentele și în 2023, cu ajutorul politicii sale orientate în jurul clientului, a planului de dezvoltare a rețelei de service, implementarea unui proces complex de digitalizare și dezvoltarea serviciilor financiare.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.