Cum trebuie să înregistreze șoferii de camion corect trecerea frontierei în tahograf ? Recomandat

Cum trebuie să înregistreze șoferii de camion corect trecerea frontierei în tahograf ?

Regulamentul (UE) nr. 165/2014 prevede că introducerea manuală a simbolului țării trebuie să se facă „la începutul primei opriri a conducătorului auto în statul membru respectiv”, care trebuie făcută „la cel mai apropiat loc de oprire posibil în sau după Graniță".

Siguranța rutieră este unul dintre principalele obiective ale Regulamentului (CE) nr. 561/2006 privind timpii de conducere, pauzele și perioadele de odihnă, iar tahograful este principalul instrument de verificare a respectării acestor prevederi. În acest context, respectarea obligației de a introduce manual, în punctele de trecere a frontierei, nu trebuie în niciun caz să pericliteze obligațiile și cerințele de siguranță rutieră stabilite în legislația UE și cea națională. Prin urmare, evaluarea a ceea ce constituie „cel mai apropiat loc de oprire posibil” trebuie să țină cont pe deplin de regulile și constrângerile de siguranță rutieră în momentul în care șoferul decide unde să oprească în acest scop. În special, ar trebui să se țină seama de posibila lipsă de locuri de parcare disponibile în zonele de frontieră, pentru a evita riscurile de a crea congestii periculoase în astfel de zone.

Exemplul 1: banda de urgență a unui drum nu ar trebui să fie considerată un „posibil loc de oprire” în scopul respectării acestei dispoziții, deoarece aceasta ar fi cel mai probabil o încălcare a cerințelor de siguranță rutieră, cum ar fi regulile naționale de circulație. .

Exemplul 2: După ce a trecut o graniță, un șofer vede că banda de decelerare până la prima zonă de parcare este blocată și/sau parcarea este deja la capacitate maximă. În această situație, șoferul are două opțiuni: fie să contribuie la aglomerarea benzii de decelerare, fie să-și continue traseul. În cazul în care prima opțiune pune în pericol siguranța rutieră (în special pentru vehiculele din spate), o astfel de zonă de parcare aglomerată nu ar trebui considerată un „posibil loc de oprire” în sensul Regulamentului (UE) nr. 165/2014. Șoferul ar trebui să aleagă a doua opțiune și să-și continue traseul până la următorul loc de oprire posibil. În consecință, aceeași zonă de parcare poate fi „cel mai apropiat loc de oprire posibil” pentru un șofer, dar nu și pentru altul care trece pe lângă el la altă oră sau dată.

Concluzie:

Autoritățile, care în cele din urmă vor aplica această dispoziție pe teren, trebuie să aplice articolul 34 alineatul (6) litera (f) și articolul 34 alineatul (7) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 165/2014, luând în considerare preocupările privind siguranța rutieră și flexibilitatea pe care o presupune conceptul de „cel mai apropiat loc de oprire posibil”. Prin urmare, atunci când se verifică respectarea obligației de înregistrare a trecerilor de frontieră pe tahograf, acestea trebuie să țină cont de toate circumstanțele de trafic și constrângerile de siguranță rutieră.

În mod similar, se așteaptă ca firmele de transport să își instruiască în mod corespunzător șoferii.

Sursa: Comisia Europeană

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.