Cum arătau autobuzele camion din București de acum 80 de ani Recomandat

Cum arătau autobuzele camion din București de acum 80 de ani

Este anul 1948. Acum aproape 80 de ani, în București erau cumpărate și aduse mai multe camioane carosate Chevrolet, de către RATA – Regia Autonomă a Transportului cu Autovehiculele. Nu facem vreo comparație cu achizițiile de Mercedes – Benz Citaro sau Otokar Kent C, însă este interesant cum în Capitală și în restul țării procesul de sovietizare era în floare și cu toate astea tocmai era pusă în funcțiune o flotă de camioane americane… care aveau să fie poreclite „autobuz camion”.

În București, în 1948 au apărut pe străzile orașului mai multe autobuze produse de compania americană Chevrolet. Acest eveniment a fost unul special la acea vreme din mai multe puncte de vedere. Înainte de toate, în 1948, pe aceste meleaguri se afla în plin efect procesul de sovietizare, de modelare și de urmare a practicilor U.R.S.S. Astfel, achiziția de autobuze americane Chevrolet, sau de ambulanțe Škoda Tudor, era ceva împotriva „normalului” de la acea vreme, a luptei împotriva capitalismului și a celor ce îl reprezentau.

De asemenea, în poza articolului puteți vedea autobuzele la „defilat” pe bulevardul Aviatorilor, care arăta extrem de diferit față de cum îl cunoaștem noi astăzi.
În al doilea rând, la acea vreme, tramvaiele erau de bază când venea vorba de transportul public din București, astfel că sosirea unei flote de autobuze, mai ales din Statele Unite, a fost ceva neașteptat. În al treilea și ultimul rând, vehiculele Chevrolet au fost unele aparte deoarece arătau total diferit față de autobuzele din ziua de azi, care au aer condiționat, formă pătrată și multe alte aspecte care nu se regăseau la vehiculele aduse în 1948.

De aici a venit și porecla de „autobuz camion”, așa cum erau numite de unii dintre bucureșteni aceste autobuze achiziționate de Regia Autonomă a Transportului cu Autovehiculele. Deloc surprinzător, până la urmă aveau cabină de camion, doar că în loc de remorcă era montată o structură specială, pentru transportul de oameni.

Mai multe imagini AICI


CAMION FEST 2024


CARAVANA SCANIA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.