Companiile de transport din Est, în dificultate: șoferii de camion fug în Occident, costurile cresc Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare

Transportul de mărfuri cu camionul reprezintă coloana vertebrală a sistemului logistic european. În fiecare zi lucrătoare, pe drumurile europene există aproximativ 2,1 milioane de cap-tractor cu remorcă, din care peste 600 de mii transportă marfă pe distanțe lungi pe - în principal - rute internaționale care implică trecerea frontierei, se arată într-un studiu coordonat de profesorul Peter Klaus, de la Boston University.
Există o problemă de bază: până în prezent, o pondere foarte mare din capacitatea de transport în Europa este asigurată de operatori de camioane independenți mai mici, din care majoritatea sunt domiciliați în Europa de Est.
Acest grup este din ce în ce mai mult sub presiune. Accesul lor la șoferii care doresc să lucreze pentru ei scade din cauza tendințelor demografice ireversibile și a faptului că oportunitățile alternative de locuri de muncă pentru tinerii din țările lor de origine sunt din ce în ce mai bune. Mulți tineri șoferi din Estul Europei aleg să muncească pentru companii din Occident.
De asemenea, aceștia se confruntă cu dificultăți tot mai mari de a angaja șoferi din țări vecine din afara UE din motive precum noul regulament impus de Pachetul de Mobilitate al UE, problemele cu vizele, cerințele de sănătate și carantină ale pandemiei Corona.
Nu în ultimul rând, salariile și alte costuri cresc pentru transportatorii est-europeni într-un ritm rapid. În acest context, mai mulți operatori mici de camioane, se retrag de pe piață. Pentru cei care pot și doresc să rămână, însă, se vor găsi oportunități din ce în ce mai mari de a se angaja în relații strânse cu furnizorii.
Pentru că și expeditorii (furnizorii), în cele din urmă, vor trebui să accepte că oportunitatea/ capacitatea de transport de marfă, în viitor, nu va fi disponibilă la fel de flexibil, la fel de generos și la fel de ieftin ca în anii precedenți. Aceștia vor împărți unele dintre riscuri cu transportatorii și vor contribui la viitoarea eficiență și sustenabilitate a sistemului logistic european.
Articole înrudite
- 21 de puncte de trecere a frontierei între Austria și Ungaria se închid. Lista completă
- Mașinile de salubritate scutite de taxa de tonaj greu în București
- Emisarul guvernului României pe lângă Trump deține 700 de camioane în SUA
- Un camion a spulberat un stâlp de electricitate și o conductă de gaze
- 4 femei ucise după ce un camion a ieșit în trafic fără să se asigure