Centura Suceava rezistă. Se lucrează de 12 ani

Centura Suceava rezistă. Se lucrează de 12 ani

Timp de 11 ani autoritățile nu au putut termina 12 km de drum cu câte o bandă pe sens care să ocolească municipiul Suceava. Aproape cinci kilometri au fost deschiși în 2015, iar restul de șapte kilometri au fost abandobați la un stadiu de 85% în urmă cu trei ani, când a fost reziliat contractul. De atunci și până în prezent autoritățile de la drumuri au bâlbâit proiectul și au tot înaintat diverse termene. Pentru 2018 proiectul nu a primit deloc alocare bugetară, dar Compania de Drumuri a lansat totuși o licitație pentru finalizarea lucrărilor. Reprezentanții CNAIR au declarat pentru HotNews.ro că, dacă licitația se prelungește, au în vedere și continuarea proiectului în regie proprie printr-o nouă companie publică de construcții pe care acum o operaționalizează.

Sunt deja aproape 11 ani de când lucrările la Centura Sucevei au început, cel puțin pe hârtie, și încă nu sunt finalizate. Ba mai mult, mai bine de jumătate din proiect este abandonat la circa 85%.

Nu vorbim de vreo autostradă sau drum expres, ci de 12 kilometri de drum simplu, cu câte o bandă pe sens, fără separatoare de sens, care să ocolească municipiul reședință de județ pe la vest și să scoată traficul greu din oraș.

Centura începe la intrarea DN2 dinspre Fălticeni/București, intersectează DN17 la ieșirea spre C-lung Moldovenesc/Vatra Dornei/Cluj și se termină în partea de nord a orașului, intersectând DN2 spre Siret.

În 2015, cu chiu cu vai au fost deschiși traficului circa 5 km între DN17 spre Vatra Dornei și DN2 spre Siret, însă pentru restul de 7 kilometri până spre DN2 în sud spre București - partea esențială a ocolitoarei - totul s-a blocat.

Contractul a fost reziliat în urma unor probleme cu constructorul, deși lucrările erau gata în proporție de 85%, cu poduri și pasaje ridicate și asfalt turnat pe mare parte din drum. De atunci Compania de Drumuri a tot promis că fie va relicita proiectul, fie îl va termina în regie proprie.

Trecut-au anii și pe centura abandonată a Sucevei nici un utilaj nu a mai intrat, iar ce se construise deja a început să se degradeze.

La începutul anului proiectul mai primea o lovitură: în bugetul pe 2018 pentru centura Sucevei s-au alocat ZERO lei pe credite bugetare.

 

Și licitație pentru finalizarea lucrărilor, și planuri de terminare a proiectului în regie proprie

Totuși, în luna martie Compania de Drumuri a lansat într-un final licitația pentru remedierea și finalizarea lucrărilor pe tronsonul ce face legătură între DN17 (Șcheia – ieșirea dinspre vest din Suceava către Gura Humorului/Bistrița) și DN2 (ieșirea dinspre sud din Suceava către Fălticeni) - un contract estimat la circa 18 milioane de euro. S-au depus trei oferte la final de aprilie, iar termenul la zi pentru evaluarea lor este 23 august 2018.

„Avem în vedere să finalizăm lucrarea și în regie proprie prin Antrepriza de Construcții a CNAIR”, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri, Alin Șerbănescu, făcând referire la noua firmă publică de construcții înființată la începutul anului.

„Antrepriza de construcții e în curs de operaționalizare. Până nu va fi operațională, nu putem face un grafic pentru lucrări”, a mai precizat reprezentantul CNAIR.

„Momentan mergem în paralel cu ambele planuri, gândim în beneficiul proiectului. Dacă licitația merge și putem atribui contractul mai repede, atunci mergem pe această variantă. Dacă lucrurile trenează, vom prelua noi proiectul în regie proprie. Deși mulți ne-au acuzat că nu facem nimic, încercăm să găsim soluții legale pentru a eficientiza finalizarea acestui proiect, inclusiv prin preluarea de către noi”, a declarat Șerbănescu.

Imagini din dronă cu Centura abandonată a Sucevei:

 

„Vă prezentăm în premieră imagini din dronă cu acest tronson al Centurii Suceava, care în acest moment o putem denumi 'Autostrada Bicicletelor', fiind un drum numai bun pentru o plimbare cu bicicleta”, scrie asociația Construim România.

Filmarea din dronă surprinde mai întâi imagini dinspre satul Sf Ilie spre Șcheia (intersecția cu DN17), apoi bucata Sf. Ilie și satul Bulai și mai departe până la intersecția cu DN2 spre Fălticeni.

„Centura, în mare parte, are asfalt turnat, inclusiv strat de uzură, iar toate podurile, pasajele și viaductele sunt realizate. Rămâne doar o mică porțiune de asfaltat, montați parapeți de protecție, marcaje și alte lucrări de artă, iar intersecția cu drumul județean 209C este singura care va prelungi deschiderea traficului, aceasta fiind singura care trebuie efectiv construită, asta dacă nu se optează pentru o intersecție la nivel, ceea ce va duce automat la viteze de deplasare mai mici și conflict de trafic în acest loc”, mai scrie asociația.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.