Ce informații conține broșura șoferului pe comunitate elaborată de UE Recomandat

Ce informații conține broșura șoferului pe comunitate elaborată de UE

Uniunea Europeană a realizat un ghid pe care orice șofer profesionist ar trebui să îl citească pentru a nu avea surprize în UE.


Perioada de repaus zilnic normală
Perioada de repaus zilnic normală este de cel puțin 11 ore. O puteți împărți în două perioade: 1. o perioadă neîntreruptă de cel puțin trei ore și
2. o perioadă neîntreruptă de cel puțin 9 ore.
Perioada de repaus zilnic redusă
Mai puțin de 11 ore, dar cel puțin 9 ore. Pot fi luate cel mult trei perioade de repaus zilnic reduse din oricare două perioade de repaus săptămânal. Trebuie să fi încheiat o perioadă de repaus zilnic în 24 de ore de la sfârșitul perioadei anterioare de repaus zilnic sau săptămânal. O nouă perioadă de 24 de ore începe în momentul în care vă reluați activitatea după o perioadă de repaus zilnic sau săptămânal.
Perioada de repaus zilnic în cazul conducerii în echipaj
În termen de 30 de ore de la încheierea unei perioade de repaus zilnic sau săptămânal, trebuie să fi efectuat o nouă perioadă de repaus zilnic de cel puțin 9 ore în cazul în care conduceți în echipaj. Acest lucru se aplică fiecărui șofer.


Repausul săptămânal
Perioada de repaus săptămânal normală este de cel puțin 45 de ore. Perioada de repaus săptămânal redusă este de cel puțin 24 de ore, dar sub 45 de ore. Perioada de repaus săptămânal trebuie să înceapă cel târziu la 144 de ore (6 x 24 de ore) după perioada anterioară de repaus săptămânal.
În două săptămâni consecutive stabilite (de luni până duminică) trebuie să efectuați cel puțin: ● două perioade de repaus săptămânal normale ( de cel puțin 45 de ore fiecare) sau
● o perioadă de repaus săptămânal normală (de cel puțin 45 de ore) și o perioadă de repaus săptămânal redusă (de cel puțin 24 de ore).
Dacă alegeți perioada de repaus săptămânal redusă, reducerea trebuie să fie compensată printr-o perioadă echivalentă de repaus în bloc legată de o altă perioadă de repaus de cel puțin 9 ore înainte de sfârșitul celei de a treia săptămâni care urmează săptămânii corespunzătoare perioadei reduse.


Norme privind durata de conducere
Durata de conducere zilnică
Cel mult 9 ore. Puteți depăși 9 ore, dar nu mai mult de două ori pe săptămână și, ulterior, până la cel mult 10 ore.
Conducere săptămânală/în două săptămâni
Cel mult 56 de ore într-o săptămână. Cel mult 90 de ore în două săptămâni.


Pauză
După ce ați condus timp de 4,5 ore, trebuie să faceți o pauză de cel puțin 45 de minute (cu excepția cazului în care efectuați o perioadă de repaus). Pauza poate fi împărțită în două părți și trebuie să fie luată în timpul celor 4,5 ore de conducere, putând fi împărțită astfel: 1. cel puțin 15 minute pentru prima parte și 2. cel puțin 30 de minute pentru a doua parte.
Norme suplimentare privind repausul săptămânal introduse la 20 august 2020 prin Pachetul privind mobilitatea
Perioadele de repaus săptămânal normale nu pot fi efectuate la bordul vehiculului
● Angajatorul dumneavoastră trebuie să plătească pentru un spațiu de cazare adecvat, cu spații de dormit și instalații sanitare adecvate, unde să vă puteți odihni.
● Angajatorul dumneavoastră trebuie să vă permită să vă întoarceți, în fiecare perioadă de trei sau patru săptămâni consecutive (în funcție de cum ați ales cele două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive), într-unul dintre următoarele două locuri, pentru a efectua perioada de repaus săptămânal normală:
1. Centrul operațional al întreprinderii angajatoare din statul membru UE de stabilire în care aveți reședința în mod normal sau
2. Locul dumneavoastră de reședință atunci când acesta este diferit de locul de stabilire al întreprinderii angajatoare.
Dacă sunteți conducător auto care efectuează operațiuni de transport internațional de mărfuri:
● Puteți efectua două perioade consecutive de repaus săptămânal reduse în străinătate, cu condiția ca în oricare patru săptămâni consecutive să aveți cel puțin patru perioade de repaus săptămânal;
● Cel puțin două dintre aceste perioade de repaus trebuie să fie perioade de repaus săptămânal normale;
● După două perioade consecutive de repaus săptămânal reduse angajatorul dumneavoastră trebuie să vă organizeze timpul de lucru astfel încât să vă permită să vă întoarceți într-unul din locurile menționate în secțiunea anterioară [punctele (1) și (2)], în săptămâna care urmează unei perioade de repaus săptămânal normale mai mare de 45 de ore luate în compensație;
● Compensația trebuie să fie luată imediat înainte de perioada de repaus săptămânal normală din următoarea săptămână.
Întreruperi în cadrul transportului cu feribotul/trenul
Perioada de repaus zilnic normală sau perioada de repaus săptămânal redusă poate fi întreruptă în cazul în care însoțiți un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul.
● Sunt permise cel mult două întreruperi, a căror durată nu trebuie să depășească o oră în total. În timpul acestei perioade de repaus săptămânal reduse trebuie să aveți acces la o cabină de dormit sau la o cușetă. Această excepție se aplică numai pentru perioadele de repaus săptămânal normale dacă durata programată a deplasării este de cel puțin 8 ore și dacă conducătorul auto are acces la o cabină de dormit. Este posibil să nu petreceți o parte din perioada de repaus săptămânal normală în vehicul înainte de îmbarcarea la bordul feribotului/trenului și/sau după debarcarea de la bordul acestora.

Trecerea frontierei
Înainte de prima oprire, introduceți manual simbolul țării în care intrați după trecerea frontierei unui stat membru. Această primă oprire trebuie efectuată la cel mai apropiat posibil loc de oprire la frontieră sau după trecerea frontierei. În cazul în care treceți frontiera unui stat membru pe un feribot sau cu trenul, trebuie să introduceți simbolul țării în portul sau în stația de sosire.
Locul de începere/încheiere a zilei de lucru
Trebuie să introduceți simbolul țărilor în care a început și s-a încheiat ziua de lucru.
Utilizarea comutatorului de mod de operare
În cazul în care vi se aplică regulamentul privind timpul de lucru al conducătorilor de autovehicule destinat transportului de mărfuri sau de persoane, trebuie să utilizați tahograful pentru a înregistra corect toate activitățile.

În cazul transportului de persoane se aplică „regula celor 12 zile”.
În anumite circumstanțe, pentru conducătorii auto care efectuează o singură deplasare internațională, perioada de repaus săptămânal poate fi amânată până la sfârșitul celei de a 12-a zile. Dacă vehiculul este echipat cu un tahograf analog, această excepție nu se aplică. Perioada de repaus trebuie să fie efectuată după cum urmează:
● cu cel puțin 45 de ore înainte de efectuarea deplasării;
● cel puțin o perioadă de repaus săptămânal normală și una redusă legate între ele (69 de ore) sau două perioade de repaus săptămânal normale (45 de ore + 45 de ore), după efectuarea deplasării.
Dacă alegeți perioada de repaus săptămânal redusă, reducerea trebuie să fie compensată prin efectuarea unei perioade echivalente de repaus în bloc cu altă perioadă de repaus înainte de sfârșitul celei de a treia săptămâni care urmează după perioada de derogare. Vehicule cu un singur echipaj: dacă conduceți între orele 22.00 și 6.00 puteți conduce cel mult trei ore fără pauză.


STAREA TRANSPORTURILOR- GEORGE NIȚĂ


ISCTRS02E07

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.