Care state sunt de acord cu pașaportul de vaccinare care permite libera circulație
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Comisia Europeană va prezenta pe 17 martie un proiect de „paşaport verde” digital care să ateste o vaccinare contra Covid sau teste negative, pentru a călători mai liber, în timp ce drepturile asociate acestui document îi divizează pe cei 27.
„Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un ‘Digital Green Pass’” cu obiectivul de „a permite treptat europenilor să se deplaseze în siguranţă în cadrul UE sau în afara ei, pentru muncă sau turism”, a anunţat pe Twitter preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Acest paşaport ar putea indica de asemenea dacă o persoană „poate fi considerată imunizată datorită situaţiei sale sanitare şi prezenţei de anticorpi”, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.
A facilita libera circulaţie
Propunerea care vizează să se restabilească treptat libertatea de circulaţie în UE va fi prezentată pe 25 martie viitorului summit al celor 27, a precizat luni vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas, după o reuniune a miniştrilor europeni ai sănătăţii.
Cei 27 s-au înţeles în ianuarie în principiu asupra normelor partajate pentru acest certificat.
Comisia a fost deja însărcinată să „asigure coordonarea privind criteriile (…) şi să creeze o platformă care să conecteze diferitele soluţii naţionale”, un sistem a cărui punere în practică va cere cel puţin trei luni.
Dna von der Leyen amintise de asemenea „întrebările ştiinţifice”, remarcând că nimic nu dovedeşte la modul absolut că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat.
„Pregătim un instrument la scară europeană, care să includă date foarte obiective”, dar le va reveni statelor membre sarcina să decidă „cum îl vor folosi”, a avertizat vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas.
Anumite state, printre care Franţa, consideră prematură problema unor drepturi legate de un „paşaport” de vaccinare şi se tem de profunde inegalităţi în situaţia în care mai puţin de 5% dintre europeni au fost vaccinaţi până acum şi vaccinarea nu este obligatorie.
„Nu se pune problema să legăm vaccinarea de libertatea de a te deplasa în Europa”, a reacţionat ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmès, estimând că noţiunea de „pass” verde „produce confuzie”.
Dar alte ţări vor o adoptare rapidă, printre acestea Austria şi Grecia, care doresc să salveze sezonul estival.
Achiziţia de teste rapide
Comisia a mai anunţat că a cumpărat „peste 20 de milioane de teste rapide antigen”, distribuite de săptămâna viitoare şi a lansat o licitaţie care permite statelor să-şi facă propriile comenzi.
Licitaţia se referă la 550 de milioane de teste rapide livrabile în „lunile următoare”.
Confruntată cu noile variante, UE va consacra de asemenea cel puţin 200 de milioane de euro ajutorării statelor să sporească secvenţierile genetice şi analizarea apelor uzate, o sumă care cuprinde cele 75 de milioane de euro anunţate la jumătatea lunii februarie.
Aprobarea de către UE a unui al patrulea vaccin, cel de la Johnson&Johnson, este aşteptată „în săptămânile următoare”, potrivit comisarului pentru sănătate, Stella Kyriakides. (Rador)
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?