Camion cu țigări de contrabandă. „Autorii” condamnați la pușcărie

Camion cu țigări de contrabandă. „Autorii” condamnați la pușcărie

Bărbații inculpați în dosarul unui automarfar încărcat cu țigări de contrabandă, găsit de polițiști la Hălmagiu acum trei ani, au fost condamnați la închisoare cu suspendare.


În august 2021, un TIR înmatriculat în Ungaria, abandonat în fața bisericii din Hălmagiu, a fost verificat de polițiști. În remorca marfarului, oamenii legii au găsit 82 de mii de pachete de țigări de contrabandă, depozitate în saci de rafie. În septembrie 2021, polițiștii au găsit, la marginea unei păduri de lângă Hălmagiu, peste 22 de mii de pachete de țigări depozitate tot în saci de rafie, abandonate. Acestea fuseseră luate de către cei cinci inculpați în dosar din camion și ascunse la marginea pădurii.
Acum, la final de iulie 2024, cei cinci bărbați au fost condamnați de Judecătorai Ineu. Târsan Sebastian – cel care a mai fost prins cu peste 600 de baxuri de țigări într-un TIR, la Mândruloc – a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Sbîrcea Marius, inculpat și el în dosar, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, Sida Dorel – prins și în martie 2023 cu 2.500 de pachete de țigări în mașină, după o urmărire ca în filme a polițiștilor, pe drumul dintre Joia Mare și Buteni – a fost și el condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Tonța Victor – prins și el cu țigări în mașină, alături de Sida Dorel – a fost condamnat tot la 2 ani de închisoare cu suspendare. Mihuța Adrian, cel de-al cincilea inculpat, a fost și el condamnat la 2 ani de închisoare, tot cu suspendare. Toți cei cinci au fost condamnați pentru săvârșirea infracțiunii de „deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate ori marcate necorespunzător sau cu marcaje false, peste limita a 10.000 de ţigarete”.
Plătesc prejudiciul
Sentința Judecătoriei Ineu arată că instanța „admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Autoritatea Vamală Română- prin Direcţia Regională Vamală Timişoara-Biroul Vamal de Interior Arad şi va obliga în solidar inculpaţii la plata către partea civilă a sumei de 1.446.256 lei reprezentând accize şi TVA, prejudiciu adus bugetului de stat, sumă la care se adaugă dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere calculate, de la data de săvârşirii faptei (06.08.2021)”.
Instanța a dispus și confiscarea țigărilor aflate în incinta sediului Poliției Orașului Sebiș și în camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Arad, dar și a autotrenului ansamblu format din capul-tractor marca MAN și semiremorca SCHMITZ înmatriculate în Ungaria și aflate în localitatea Hălmagiu. În final, instanța a dispus restituirea către inculpatul Tărsan Sebastian a trei dispozitive de bruiaj care fuseseră confiscate în timpul perchezițiilor din 2021. Sentința Judecătoriei Ineu nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. (aradon)


MAN PRE-IAA AUSTRIA


SCHMITZ PRE-IAA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.