Camioanele nu circulă pe Valea Oltului pe timpul verii în zilele de vineri, sâmbătă, duminică Recomandat

Camioanele nu circulă pe Valea Oltului pe timpul verii în zilele de vineri, sâmbătă, duminică

Autoritățile au pus în dezbatere „Proiectul de Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii și ministrului afacerilor interne pentru modificarea Ordinului ministrului transporturilor şi ministrului afacerilor interne nr. 1249/132/2018 privind instituirea restricţiei de circulaţie pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare cu 7,5 tone pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri naţionale europene”.

Documentul poate fi găsit AICI El impune o serie de restricții pentru camioane.

Scurta descriere a reglementării:

În prezent, pentru asigurarea fluenţei dsarutier, limitarea intensităţii acestuia în vederea creşterii siguranţei circulaţiei rutiere şi reducerea numărului de accidente provocate de vehiculele grele şi pentru protejarea mediului înconjurător, circulaţia vehiculelor rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane este restricţionată pe unele sectoare de drumuri naționale și autostrăzi, conform prevederilor Ordinului ministrului transporturilor şi ministrului afacerilor interne nr. 1249/132/2018 privind instituirea restricţiei de circulaţie pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare cu 7,5 tone pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri naţionale europene (E) pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală.

Conform anexei nr. 1 a acestui ordin, circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane este restricționată pe sectorul cuprins între Pitești (intersecția DN7 cu DN7C) - Rȃmnicu Vȃlcea - Veștem (intersecția DN7 cu DN1), în tot cursul anului, în zilele de sărbătoare legală, în ziua premergătoare primei zile de sărbătoare legală, precum și în zilele libere declarate astfel prin hotarȃre a Guvernului, între orele 06:00 - 22:00.

Avȃnd în vedere blocajele rutiere care au loc pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea - Sibiu al DN7, precum și numărul foarte mare de accidente soldate cu victime care au loc pe acest sector, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vȃlcea, în urma analizelor realizate împreuna cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vȃlcea, a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Interne restricționarea circulației vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea - Sibiu al DN7, în sezonul estival, în zilele de vineri, sȃmbătă și duminică. Inițiativa este susținută de Secretariatul General al Ministerului Afacerilor Interne.

În urma consultării structurii teritoriale de poliție rutieră și a verificărilor efectuate, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Romȃne a constatat că pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea - Sibiu al DN7 valorile de trafic depășesc cu mult nivelul de serviciu al drumului, viteza de deplasare a vehiculelor fiind redusă indiferent de numărul de polițiștii implicați în activitatea de fluidizare a traficului rutier, principalele ambuteiaje fiind create de autovehiculele destinate transportului de mărfuri, acestea avȃnd o lungime mare și un demaraj lent.

Drept urmare, Direcția Rutieră consideră oportună introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decȃt cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe sectorul Rȃmnicu Vȃlcea - Sibiu al DN7, în zilele de vineri, sȃmbătă și duminică, în perioada 01 iulie - 31 august.

Conform datelor de trafic, actualizate pentru luna august 2021, pe sectorul cuprins între Pitești și Râmnicu Vâlcea al DN7, media zilnică variază între 26.149 vehicule etalon și 46.654 vehicule etalon, iar pe sectorul cuprins între Râmnicu Vâlcea și Veștem al DN7, media zilnică variază între 23.118 vehicule etalon și 63.353 vehicule etalon. Nivelul de serviciu pe sectoarele menționate este “F”, caracterizat prin vitaza medie de circulație mai mică de 35 km/h, flux de trafic forțat și instabil, libertate nulă de manevră a conducatorilor auto și congestie în trafic. Față de cele arătate, instituirea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decȃt cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe sectorul cuprins între Pitești (intersecția DN7 cu DN7C) - Rȃmnicu Vȃlcea - Veștem (intersecția DN7 cu DN1), în zilele de vineri, sȃmbătă și duminică, în perioada 01 iulie - 31 august se justifică.

De asemenea, având în vedere modificarea fluxurilot de trafic, asociațiile profesionale ale operatorilor de transport rutier au solicitat reanalizarea intervalelor orare de aplicare a restricției în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală și în zilele de vineri, în sezonul estival.

Prezentul proiect de ordin prevede următoarele:

- reducerea intervalului orar de aplicare a restricției, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală, pe sectorul București – Constanța al A2 și pe sectorul Pitești – Râmnicu Vâlcea – Veștem al DN7 (în intervalul orar 18.00 – 22.00, față de intervalul orar 16.00 – 22.00 în prezent);

- reducerea intervalului orar de aplicare a restricției, în ziua de vineri, în perioada 01 iulie – 31 august, pe sectorul București – Constanța al A2 (în intervalul orar 12.00 – 22.00, față de intervalul orar 06.00 – 22.00 în prezent);
- introducerea restricției în ziua de luni, în sezonul estival, în intervalul orar 12.00 – 22.00, pe sensul Constanța – București al A2;
- introducerea restricției în sezonul estival, în zilele de vineri (în intervalul orar 18.00 – 22.00), sâmbată (în intervalul orar 06.00 – 22.00) și duminică în intervalul orar 06.00 – 22.00) pe sectorul Pitești (intersecția DN7 cu DN7C) - Rȃmnicu Vȃlcea - Veștem (intersecția DN7 cu DN1);
- actualizarea, în titlu, în tot cuprinsul ordinului, cât și în titlul anexei nr. 1 a sintagmei “drumuri naționale europene (E)” cu sintagma “drumuri internaționale (E)”, conform prevederilor art. 6 alin. (1) pct. c) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ce prevede ordinul

ORDIN

 

Art. 1. Ordinul ministrului transporturilor şi ministrului afacerilor interne nr. 1249/132/2018 privind instituirea restricţiei de circulaţie pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare cu 7,5 tone pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri naţionale europene (E) pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1056 din data de 13 decembrie 2018, se modifică după cum urmează:

  1. Titlul ordinului se modifică și va avea următorul cuprins:

“Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii și al ministrului afacerilor interne privind instituirea restricţiei de circulaţie pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare cu 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri internaționale (E), în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală”

  1. Alineatul (1) al articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

“(1) Se instituie restricţia de circulaţie pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri internaționale (E) pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală prevăzute la art. 1 lit. b), pe sectoarele de drum, în perioadele din an şi în intervalele orare prevăzute în anexa nr. 1.”

  1. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

Art. 2. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi intră în vigoare de la data publicării.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.