Brexit a prăbușit schimburile comerciale dintre UE și Marea Britanie

Brexit a prăbușit schimburile comerciale dintre UE și Marea Britanie

Schimburile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au prăbuşit în primul trimestru din 2021, după Brexit, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit MarketWatch şi Sky News.

Relaţiile comerciale dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia Regatului Unit de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Exporturile britanice de bunuri spre UE au scăzut cu 18%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 22%. De asemenea, exporturile Regatului Unit către restul lumi au urcat cu 0,4% iar importurile au scăzut cu 0,9%.

Este pentru prima dată din 1998, de când se publică aceste date, când importurile britanice din ţările din afara UE le-au depăşit pe cele din blocul comunitar.

ONS avertizează că este prea devreme pentru concluzii. "Având la dispoziţie doar datele dintr-un trimestru şi pe fondul efectelor recesiunii şi ale pandemiei, este prea devreme să evaluăm nivelul la care datele reflectă întreruperea schimburilor comerciale pe termen scurt sau ajustările pe termen mai lung ale lanţurilor de aprovizionare", se arată în comunicatul ONS.

Conform datelor ONS, importurile britanice din blocul comunitar, excluzând metalele preţioase, au scăzut cu 21,7% în primul trimestru din 2021, în timp ce exporturile au înregistrat un declin de 18,1%.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.