Atenţie ŞOFERI! Drumurile unde se circulă în condiţii de IARNĂ!

Atenţie ŞOFERI! Drumurile unde se circulă în condiţii de IARNĂ!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, luni, că, din cauza vântului puternic, se resimt temperaturi de până la -39 de grade la Călimani, iar în Bucureşti, -20 de grade.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze pentru curăţarea carosabilului, circulaţia rutieră este întreruptă în judeţul Teleorman pe mai multe drumuri naţionale: DN51 Zimnicea – Viişoara, DN51A Zimnicea – Izvoarele, DN54 Moldoveni – Islaz şi DN65A Turnu Măgurele – Roşiorii de Vede.

De asemenea, în acelaşi judeţ, circulaţia rutieră este întreruptă, din cauza vremii nefavorabile, pe mai multe drumuri judeţene (DJ 504, DJ 506, DJ 506A, DJ 506C, DJ 653, DJ 703). Se acţionează pentru curăţarea părţii carosabile.

În judeţul Bacău, traficul este oprit pe DJ119 A (Urechești - Sascut) pe tronsonul cuprins între comuna Urechești (km 0) și satul Conțești (km 5 + 500), din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ninsoare și viscol). Variantă ocolitoare: comuna Urechești - DN11A - Adjud - DN2 – comuna Sascut.

Pentru evitarea situaţiilor nedorite pe drumurile publice, recomandăm conducătorilor auto să nu plece la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să adopte în general o conduită preventivă la volan, adaptând în permanenţă viteza la condiţiile de trafic şi de drum.

***

Din cauza vântului puternic, în judeţul Constanţa au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea.

 

„La Călimani (Vârful Călimani, judeţ Suceava -n.r.) se resimt -39 de grade Celsius, -35 de grade la Lăcăuţi (staţia meteo de pe Vf. Omu – n.r.), -35 la Vf. Ţarcu, -32 la Vf. Omu, -32 de grade la Penteleu. În Capitală se resimt -20 de grade, -21 de grade la Griviţa, în Bărăgan, -20 la Deduleşti, judeţul Argeş, şi -20 de grade la Morăreni – judeţul Mureş. Erau -23 de grade Celsius în Delta Dunării, la Mahmudia şi -21 de grade la Negreşti din judeţul Vaslui, -23 de grade la Roman” a declarat, luni, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, meteorologul Romica Jurca.

ANM precizează că vor fi ninsori şi vânt puternic în toată ţara, local rafale de vânt de peste 70 de km pe oră, vizibilitate sub 50 de metri şi strat de zăpadă de 30 de centimetri.

„În dimineaţa aceasta au fost temperaturi de la -4 grade în Lugoj până la -22 de grade Celsius la Joseni, temperaturi măsurate în adăpostul meteorologic. În sudul şi sud-estul ţării vor fi ninsori şi vânt, în partea cu cod galben şi portocaliu. În judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman o să fie cod portocaliu până diseară la ora 23.00. Aici puterea mai mare va fi a ninsorilor şi chiar strat de zăpadă de 30 cm. Iar în partea de sud-est a ţării, adică Dobrogea, sudul, estul şi centrul Munteniei, aici accentul se pune mai mult pe intensificarea vântului, rafale de peste 60 de km şi chiar local de peste 70 km pe oră, viscol puternic, vizibilitate sub 50 de metri. Acestea sunt valabile pânâ mâine la ora 14.00. În Capitală, de la ora 10.00 până mâine, la ora 14.00 va fi cod portocaliu, rafale de vânt de peste 55-60 km/h şi până mâine dimineaţă posibil un strat de zăpadă, în general, între 15-30 cm, greu de exprimat cu precizie, din cauza vântului care şi aici o să spulbere zăpada, o să viscolească ninsoarea. Atunci o să fie şi zone unde probabil o să fie stratul de 4-5 cm şi zone unde va fi troienită şi nu este exclus să ajungă şi undeva în jurul a 30 cm” a completat un alt meteorolog.

 

La ora transmiterii ştirii, sunt în vigoare trei atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol. Este vorba de o atenţionare cod portocaliu de ger, care a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00, şi este valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Temperaturile maxime, avertizează meteorologii, vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. În aceste judeţe, va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00.

Este în vigoare şi o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Potrivit ANM, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m. Acest cod portocaliu expiră marţi, 27 februarie, la ora 14.00.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.