ANAF le cere firmelor de transport marfă plăți suplimentare de 283 milioane lei Recomandat

ANAF le cere firmelor de transport marfă plăți suplimentare de 283 milioane lei

ANAF a încheiat în perioada martie - iunie anul acesta un număr de 58 de inspecții fiscale la firme care fac transport transfrontalier de marfă, în urma cărora a stabilit sume suplimentare în valoare de 283,37 milioane lei.

O mare parte a acestei sume provine, probabil, din reîncadrarea diurnelor șoferilor ca venituri de natură salarială, ceea ce presupune un nivel mult mai ridicat de taxare. ANAF are în derulare încă 41 de astfel de inspecții fiscale, despre care afirmă că nu au ca obiectiv impozitarea "diurnei", dar că inspecțiile au constat că au fost acordate sume de bani denumite generic "diurnă", în funcție de productivitatea muncii, aceste sume neavând legătură cu destinația indemnizatiilor de delegare/detașare prevăzute de lege, fiind acordate în vederea asigurării salariului minim din statul membru.

Firmele care fac transport rutier de marfă se plâng că, din cauza sumelor foarte mari stabilite de ANAF, riscă falimentul. Deși a fost format un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ANAF și transportatorilor, reprezentanții acestor instituții nu au ajuns la un rezultat. În acest context, PNL partid aflat în prezent la guvernare a pregătit un proiect de lege care ar clarifica situația în privința inspecțiilor ANAF, însă demersul ar putea fi afectat de actuala criză politică. Un aspect important, mai ales în condițiile în care cursul leului se află sub presiune zilele acestea, este că transportul rutier de mărfuri are un sold pozitiv în balanța comercială a României (exporturi minus importuri) de 2,29 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, aproape dublu față de soldul serviciilor informatice, care se situează la 1,27 miliarde de euro. Soldul întregului sector de Servicii de telecomunicații, informatice și informaționale este de 1,66 miliarde de euro, după cum arată datele BNR. IT-iștii sunt scutiți de impozit pe venit, scrie profit.ro.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.