100 de lei șpagă ca să meargă cu camionul prin Valea Oltului când e închisă?
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Închiderea traficului pe timpul zilei pe Valea Oltului, la granița dintre Vâlcea și Sibiu, a dat naștere la tot soiul de probleme și zvonuri legate atât de circulația pe DN7 / E81 cât și pe una dintre rutele alternative - DN7C Transfăgărășan.
Cei care lucrează pe Transfăgărășan DN7C, spre exemplu, ne-au semnalat problema TIR-urilor al căror acces este interzis pe acest drum montan. Șoferii pretextează că fiind străini, nu cunosc nici zona, nici interdicția.
Problema TIR-urilor care ajung „din greșeală” pe DN7C nu este o noutate. De-a lungul timpului au fost menționate mai multe astfel de cazuri. Spre exemplu, un camion a fost observat în urmă cu mai puțin de o lună, când pe Valea Oltului încă se circula. În plus, cel mai probabil, acestea sunt nevoite să se întoarcă din drum, pentru că regimul de înălțime în tuneluri este de 3,6 m, în timp ce TIR-urile depășesc patru metri înălțime.
Pe de altă parte, pe diverse rețele de socializare circulă o informație potrivit căreia dacă vrei să tranzitezi Valea Oltului în timpul zilei, fără să fii riveran, trebuie să „cotizezi” cu o taxă de 100 de lei direct la „omul ca paleta”, fără să se menționeze dacă acest aspect e valabil la unul sau la ambele capete ale zonei supuse interdicției.
Nici un TIR surprins de polițiști pe Transfăgărășan
Reprezentanții DRDP Brașov au refuzat să comenteze problema prezenței TIR-urilor pe Transfăgărășan și ne-au îndrumat să ne adresăm Poliției, explicându-ne că nu au competența de a opri autovehicule, ori de a sancționa astfel de situații.
De la Poliția Județeană Sibiu am aflat că până acum nu au fost surprinse TIR-uri pe Transfăgărășan, dar acțiuni specifice se organizează doar la final de săptămână, de vineri până duminică, pentru monitorizarea și dirijarea circulației. Este perioada în care traficul se aglomerează din cauza turiștilor care obișnuiesc să staționeze pe marginea drumului pentru a surprinde „cele mai bune cadre” cu „cel mai spectaculos drum montan din lume”, potrivit Top Gear, motiv pentru care se și produc dese ambuteiaje.
Parcarea, oprirea sau staționarea pe carosabilul DN7C, sancționate
„În fiecare vară, DN7C Transfăgărășan înregistrează valori ridicate de trafic, în special în weekend. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar și a ambuteiajelor care știm că se formează, la nivelul instituției noastre s-a dispus măsura suplimentării echipajelor de poliție rutieră în zilele de vineri – duminică pe acest sector de drum național, prin prezența în zona a cel puțin două echipaje de poliție”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu, Luciana Lazăr.
Sursa AICI