Centura Târgu Mureș: CNAIR nu poate asfalta nici măcar doi kilometri pe an Recomandat

Centura Târgu Mureș: CNAIR nu poate asfalta nici măcar doi kilometri pe an

Centura orașului Târgu Mureș se construielte de cinci ani dar nu a fost finalizată nici până azi.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în calitate de Beneficiar și Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, a anunțat că a semnat în data de 12.09.2019 Actul Adițional nr. 1, la Contractul de Finanțare nr. 10/09.08.2018, pentru proiectul ”Varianta de ocolire Târgu Mureș”.

Care prevede o nouă valoare a contractului:
”Prin semnarea Actului Adițional nr.1 se modifică la Condiții Generale articolele următoare:
• Articolul nr. 2, alin (2)- Durata contractului și perioada de implementare a proiectului este de 120 luni, respectiv între data de 01.01.2014 și 31.12.2023 la care se adaugă, dacă este cazul, si perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor;
• Articolul nr. 3 - Valoarea totală a Contractului de Finanțare și valoarea eligibilă, alin. (1) și alin. (2), se modifică și va avea următorul cuprins:
o Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 430.954.250,90 lei;
o Valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune, în procent de 85%, este de 293.208.262,28 lei;
o Valoarea cofinanțării, în procent de 15%, este de 51.742.634,51 lei.
Toate celelalte prevederi ale Contractului și ale anexelor acestuia rămân neschimbate”.

O istorie din 2014
În data de 29.12.2017, CNAIR a încheiat cu spaniolii de la Copisa un "Acord de voință al Părților privind încetarea contractului de execuție Construcția variantei de ocolire Târgu Mureș". Acest acord pune punct unei investiții importante, CNAIR recunoscându-și incompetența crasă încă o dată nesolicitând niciun fel de daună constructorului.

„Execuția centurii de est a orașului Târgu Mureș a debutat în luna octombrie a anului 2014. Combinația dintre un proiect tehnic dezastruos pe care CNAIR l-a pus la dispoziție, o echipă de management de proiect a CNAIR sub orice critică și un constructor mai puțin serios (Copisa) a făcut ca acest contract să se desfășoare într-un ritm extrem de lent, procentul fizic al lucrărilor situându-se în prezent (2017 n. noastră) la un nivel de aproximativ 35% din total.
Deși încă din 2015 lacunele grosolane din documentație și atitudinea constructorului sugerau faptul că acest contract se îndreaptă către reziliere, CNAIR nu a făcut nimic concret, amânând cu peste 2 ani acest moment previzibil”, a scris Asociația Pro Infrastructura.
Centura Târgu Mureș are 11 kilometri și la ea se lucrează, deja, de 5 ani.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.