VIDEO: VERSUS EP.05 - VIITORUL TRANSPORTULUI RUTIER ESTE CU SAU FĂRĂ ȘOFERI? Recomandat

VIDEO: VERSUS EP.05 - VIITORUL TRANSPORTULUI RUTIER ESTE CU SAU FĂRĂ ȘOFERI?

"Cum vedeți viitorul transportului rutier: cu șoferi sau fără ei, cu vehicule autonome?", aceasta este întrebarea la care răspund cei patru transportatori în cel de-al cincilea episod al serialului VERSUS.

George Niță, director general Holleman, Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, și Ionel Cipere, acționar Practicom, sunt protagoniștii celor 7 episoade ale celui mai nou show din transporturile rutiere românești.
VERSUS este un nou serial produs în exclusivitate pentru TIRMagazin.ro și Facebook.com/TIRMagazin. În fiecare dintre cele 7 episoade ale show-ului, patru patroni de firme de transport răspund la câte o întrebare lansată de jurnaliștii revistei TIR. Cele 7 întrebări sunt formulate după o minuțioasă analiză a celor mai importate subiecte de business, care îi frământă în prezent pe transportatorii români.

VIDEO: VERSUS EP.04 - ÎȘI MERITĂ ȘOFERII PROFESIONIȘTI VENITURILE?

"Ce salarii le oferiți șoferilor și celorlalți angajați din firmă și cât de mult vă recuperați banii prin munca lor?", aceasta este o întrebare delicată la care răspund cei patru transportatori în cel de-al patrulea episod al serialului VERSUS.
Alina Anton-Pop, Direct Marketing&PR revista TIR: e salarii le oferiți șoferilor și celorlalți angajați din firmă și cât de mult vă recuperați banii prin munca lor?
George Niță, director general Holleman: Plătim șoferii la nivel european. Toată lumea știe cum se plătește pe comunitate. Suntem acolo la 90-95%, numai că noi nu facem transport pe comunitate. Noi facem transport tur-retur. La fel și colegii de la birou sunt plătiți la nivel foarte bun. Cum recuperăm banii?! Prin muncă, prin a ne găsi clientelă care plătește și care ne respectă și prin a găsi nișele care ni se potrivesc pentru a acoperi aceste cheltuieli. Mergem și facem transport către Ucraina în condiții foarte proaste. Am început să mergem spre Norvegia, unde găsim posibilități mai bune de plată.
Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Șoferii au salarii substanțiale. Nu sunt aliniate la nivelul șoferilor care desfășoară activitatea pe extern, din cauza supraimpozitării. Dar media salarială este undeva între 4.000 și 5000 de lei net. Noi am dori să le oferim mai mult, dar din păcate nici clienții nu ne oferă tarife suficient de mari ca să ne putem permite să oferim salarii mai mari. Și impozitele sunt foarte mari. Practic, avem mai multe impedimente. Recuperarea banilor este relativă. Există și curse care se desfășoară greoi și pe care încercăm să le evităm, care sunt mai puțin rentabile. Șoferul trebuie plătit pentru zilele lucrate chiar dacă face mai puțini kilometri, chiar dacă stă la încărcare sau descărcare ore în șir. Noi trebuie să le achităm zilele lucrate și este greu să îți desfășori activitatea în aceste condiții.
Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: La prima întrebare răspunsul este foarte simplu. Nivelul salariilor pe care le oferim este undeva la mijlocul plajei salariale din domeniu, nu suntem nici cel mai bun angajator din punctul acesta de vedere, dar nici cel din urmă. O diurnă la 65 de euro pe zi, pentru șoferi, iar pentru ceilalți angajați salariile sunt în funcție de zona în care lucrează. Avem salarii diferențiate în funcție de regiunea țării și de capacitatea și serviciile pe care le prestează. Nu știu sau nu cred că salariul este factorul cel mai important care să motiveze un angajat. Este adevărat că stă la bază, dar pe lângă salariu mai sunt și alte condiții de lucru pe care trebuie să le oferi, astfel încât retenția lor să fie la un nivel cât mai mare. E vorba de condițiile de la locul de muncă, de vehiculul cu care circulă, de alte beneficii – concedii plătite, de eventualele asigurări de sănătate și servicii adiacente. Referitor la a doua întrebare, răspunsul este greu de dat pentru că nu avem un sistem foarte bine pus la punct de evaluare a muncii fiecăruia. Dar, în mare, cam 70-75% din angajați merită salariile pe care le oferim. Există un procent de oameni care nu înțeleg eforturile pe care le face o firmă pentru a le asigura constant și la timp banii și atunci încearcă să tragă în piept colegii, firma, câștigând aceeași bani. Avem șoferi care, atunci când trebuie să aștepte undeva, preferă să facă asta, în loc să pună un pic de presiune pe beneficiarul respectiv. Dacă stă și doarme în camion, poate e mai bine pentru el decât să descarce și să plece din nou la drum. Astfel de oameni, pe măsură ce îi descoperim, ușor-ușor încercăm să îi conectăm și, dacă nu reușim, ne despărțim de ei.
Ionel Cipere, acționar Practicom: Încep cu partea a doua a întrebării. Descoperim de la an la an că recuperăm din ce în ce mai mult. Adică, oamenii sunt din ce în ce mai buni și rezultatele confirmă ceea ce spun. Salariile sunt o componentă importantă. Toate studiile arată că salariile ocupă locul 5 pentru un salariat care să îți dea rezultate și să vină să lucreze în companie. Mai sunt alte elemente care, împreună cu salariul, să creeze un climat în care un om să vină să lucreze relaxat, cu satisfacție profesională și, nu în ultimul rând, pe bani.

VIDEO: VERSUS EP.03 - PORTRETUL ȘOFERULUI PROFESIONIST ROMÂN

"Ce părere aveți despre șoferii profesioniști din România?", aceasta este întrebarea la care răspund cei patru transportatori în cel de-al treilea episod al serialului VERSUS.
Alina Anton Pop, Director Marketing&PR Revista TIR: Ce părere aveți despre șoferii profesioniști din România?
George Niță, director general Holleman: Sunt șoferi și șoferi. Sunt unii care au mai multă conștiință și înțelegere și știu ce trebuie să facă. Sunt alții pe care nu îi interesează decât banul, nu doresc să progreseze. Șoferul trebuie să înțeleagă că anumite chestiuni sunt „șoferești” – gen verificarea presiunii în pneuri, verificarea lubrefierii automate sau mecanice după caz, verificarea trenului de rulare, a condițiilor de siguranță. Mulți dintre noii șoferi, care au devenit șoferi profesioniști ca să câștige pur și simplu bani, nu dau atenție și atunci depinde de conducerea fiecărei firme să accentueze educația șoferilor și să semnaleze unde nu sunt lucrurile în regulă sau să nu facă compromisuri. Eu nu fac compromisuri, indiferent ce se întâmplă. Șoferul trebuie să fie șofer.
Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Pot vorbi de șoferii care desfășoară activitatea pe intern. Din păcate, au la dispoziție o infrastructură foarte deficitară. Nu există parcări, infrastructură suficientă pentru a desfășura activitatea în bune condiții. Din păcate au multe piedici în a-și desfășura corect activitatea. Nu își pot lua pauzele, după care vin autoritățile și îi amendează pe ei sau pe noi că nu și-au făcut pauzele. Pentru ei, e foarte greu să găsească parcări civilizate, păzite. Traficul este aglomerat, este greu să își desfășoare activitatea. Nu este ușor să își ducă la bun sfârșit cursele. Există mulți clienți care țin camioanele la încărcare, la descărcare, stau ore în șir, pretind ca șoferul să asiste la încărcare, la descărcare, deși stau în rampă zeci de ore și își pierd programul de condus. Apoi, trebuie să ajungă la timp.
Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: Există idei preconcepute că șoferii ar fi o a treia categorie, idei pe care nu le accept și nu le agreez. Inclusiv la noi în firmă, sunt șoferi cu studii superioare care preferă să fie șoferi pentru veniturile pe care le pot obține. Există oameni buni și oameni mai puțini buni, ca în orice domeniu. E o meserie dificilă, care îi solicită mult. Faptul că stau singuri în cabină și nu dau satisfacție nimănui pentru ceea ce fac, și aici mă refer inclusiv la familie, îi fac un pic să se creadă imuni sau greu de atins. Sunt oameni care își dezvoltă o personalitate foarte puternică în această perioadă și cu care este destul de dificil de lucrat. Consider că marea majoritate a șoferilor au o calitate mult mai bună decât în urmă cu 7-10 ani. Poate datorită experienței căpătată în timp sau pentru că au lucrat afară, au văzut ce pretenții sunt, modul de lucru din Vest. Acești oameni, venind înapoi, au adus cu ei o nouă conștiință.
Ionel Cipere, acționar Practicom: Am o părere foarte bună despre șoferi. Sunt căutați de toți, de la români, la orice țară europeană. Categoric, mai e de lucrat o perioadă lungă, de fapt permanent, la selecție sau la formarea șoferilor de calitate.

 VIDEO: VERSUS EP.02 - AUTORITĂȚILE ȘI TRANSPORTUL RUTIER

Cei patru transportatori răspund, în cel de-al doilea episod al serialului VERSUS, la întrebarea: Ce ar trebui să facă autoritățile din România și nu fac pentru a stimula și proteja afacerile din transportul rutier?

George Niță, director general Holleman: Cred că autoritățile din România sunt prea permisive. Noi întâlnim tot felul de situații în vestul Europei și, cel mai mult, în Germania. Suntem opriți pentru că nu știm limba germană și, în transporturile speciale, ni se cere să înlocuim șoferul. Pierdem timp, pierdem bani, primim amedă! Asta ni s-a întâmplat, anul acesta, de cel puțin 12 ori. Ar trebui să aplicăm același tratament șoferilor străini: să știe și ei limba română, să citească autorizațiile. Și, în general, am observat că sunt, în alte țări, bariere netarifare de îngreunare a accesului transportatorilor români la piața respectivă. Ce pot face autoritățile?! Nu cred că prea mult. Să facă controale adecvate.

Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Una dintre măsurile pe care statul român ar trebui să le ia ar fi leagată de renunțarea la impozitarea diferențiată a diurnei pe intern versus diurna pe internațional. Pe intern, este deductibilă 42,5 ron diurna, iar, pe extern, 87 euro, un ecart fantastic între cele două diurne. Ele ar trebui egalizate, pentru a nu se produce o diferențiere care nu se justifică între cele două activități. Nu este normal să existe acest lucru. Altă măsură ar fi legată de școlile de șoferi. Statul ar putea accesa fonduri europene și să școlarizeze șoferi, în special din mediu rural, care pot desfășura activitatea de transport rutier intern și internațional.

Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: Sunt câteva măsuri care trebuie luate în sprijinul transportatorilor și cea mai rapidă ar fi eliminarea accizei pe motorină, care ne încarcă costurile de producție. Dar aici comentariile pot fi mult mai lungi și laborioase. O altă măsură pe care autoritățile ar putea-o lua imediat ar fi să scadă puțin presiunea pe companiile private și pe firmele mici, în special. Și aici mă refer la controalele abuzive, care se fac atât în trafic cât și la sediul firmelor, la amenzile care la noi nu au rolul de a preveni abateri, ci de a aduce bani la buget. Pe termen mediu și lung, ar fi realizarea infrastructurii rutiere, de care avem nevoie ca de aer. Pentru toată lumea este o piedică, vitezele și condițiile de deplasare sunt extrem de grele și dificil de parcurs distanțele din România în aceste condiții.

Ionel Cipere, acționar Practicom: Primul lucru, în opinia mea, ar fi să nu încurce. Când discutăm de ce s-ar putea face, discutăm de foarte multe. Noi, Practicom, avem o gamă largă de servicii din domeniul transporturilor, de la distribuția în orașe, la nivel național, de lungă distanță, cum se spune în domeniul nostru „pe comunitate”. Fiecare are particularitățile lui. Spre exemplu, ne pare firesc, la partea de transport „pe comunitate”, să putem face inspecțiile tehnice acolo. Nu să trebuiască să venim în România, o dată pe an, pentru o verificare și, până la urmă, pentru o ștampilă. În ceea ce privește transportul în orașe, ar trebui o bună colaborare cu primăriile, pentru că ne lovim de aspecte care se bat cap în cap, ceea ce face imposibilă aprovizionarea unui magazin.

VERSUS EP.01 - CRIZA ȘOFERILOR PROFESIONIȘTI
"Cum credeți că poate fi rezolvată problema lipsei de șoferi profesioniști?", aceasta este întrebarea pe care le-a adresat-o celor patru transportatori Alina Anton-Pop, director Marketing&PR al revistei TIR.
George Niță, director general Holleman: Eu cred că nu avem o lipsă de șoferi profesioniști. Cred că, pe cap de locuitor, avem mulți șoferi profesioniști. Șoferii profesioniști sunt plecați în alte state din Occident să lucreze și depinde de noi cum îi atragem. Trebuie să înțelegem că există o medie a salarizării la nivel european la care trebuie să ajungem sau să ajungem să fim peste. Dar mai sunt și alte elemente prin care să îi atragem, nu doar cu bani. Dar, criza nu există, fiecare trebuie să își găsească nișa, trebuie să facă profit, să acopere și veniturile pe care le cer șoferii.
Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics: Una dintre variantele pe care le sugerăm este aceea de a aduce șoferi extracomunitari. Întrucât piața permite creșterea și dezvoltarea domeniului, considerăm că este foarte important să fie admiși și cei din zonele extracomunitare pentru a suplini acest deficit de forță de muncă.
Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line: Din păcate, nu există o singură soluție la o astfel de problemă. Cu siguranță, piața va rezolva de la sine problema în modul în care și patronii vor înțelege că trebuie să acorde salarii mai mari șoferilor, iar șoferii vor accepta un nivel salarial care să reflecte munca lor. Și aici mă refer la un singur lucru. Pretențiile actuale ale șoferilor sunt să primească salarii ca în Vest, în condițiile în care vor să muncească ca în Est. Ceea ce este extrem de greu de rezolvat. Chiar dacă ai fi dispus să accepți un salariu de 2600-2700 de euro net, categoric acel șofer va trebui să presteze un serviciu echivalent cu cel din Germania. Asta înseamnă că va trebui să lucreze permanent tot anul având doar concediu legal, exact ca în Germania. Este dificil să oferim astfel de sume unor oameni care doresc ca la șase săptămâni să se întoarcă acasă, pentru una sau două săptămâni și să fie plătiți în continuare în aceleași condiții.
Ionel Cipere, acționar Practicom: Prima dată ar trebui să vedem dacă există o lipsă. Dacă citim statisticile de la ARR avem 127 de mii de licențe de transport și 340 de mii de atestate profesionale. Dacă vorbim din perspectiva acestei cifre, nu putem discuta de o lipsă de șoferi. Putem discuta, în mod particular, despre fiecare companie cum reușește să atragă șoferii de care are nevoie. Cea mai bună soluție este a avea un department de HR profesionist. Nu mai merge ca acum 20 de ani, când chemam șoferul, îi dădeam cheile și îi spuneam să pornească la drum. E nevoie de profesionalismul oamenilor din HR.

VIDEO: VERSUS EP.01 BONUS - UN ȘOFER PROFESIONIST VORBEȘTE DESPRE CRIZA ȘOFERILOR
Constantin Daniel Cimpoeru, un șofer profesionist care lucrează în Germania, a dorit să exprime un punct de vedere după ce a urmărit episodul 01 al serialului VERSUS.
Într-un videoclip filmat în cabina camionului pe care îl conduce, el analizează punct cu punct, din perspectiva angajaților, soluțiile pe care le-au exprimat, în legătură cu rezolvarea crizei șoferilor profesioniști, George Niță, director general Holleman, Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, și Ionel Cipere, acționar Practicom.
"Vreau să îi răspund domnului Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line care a avut o intervenție în filmul „Versus” realizat de publicația TIR.
El face, cu tot respectul, o mare greșeală. Din interviul acordat, eu am tras concluzia că nu prea știe despre ce e vorba. Încercați să manipulați șoferii sau mințile lor cu texte precum: nu putem oferi salariu de 2.600 de euro net. Spuneți că dacă vom oferi salarii ca în Germania, șoferii vor trebui să muncească tot anul. Spuneți că dacă veți plăti șoferul ca în Germania, șoferul nu va mai avea concediu legal decât o dată pe an. Ziceți că șoferii cer salarii ca în Vest dar vor să lucreze ca în Est. Ați mai făcut o ultimă remarcă și ați zis „salarii”, apoi ați corectat spunând „venituri”.
Să luăm pe rând. Eu sunt șofer român profesionist în Germania. Ați spus că în străinătate lucrăm tot anul. Corect. Dar noi avem domiciliul aici unde lucrăm, și nu în țară. Din ceea ce spuneți, am înțeles că vă doriți șoferi pe care să îi plătiți cu 2.600 de euro net, dar să lucrați cu ei tot în stil comunitar. Deci, nu pe național. Noi, șoferii stabiliți în țări străine, avem chirii de plătit, familii, aici avem rezidența, domiciliul. Așa cum, dacă aș lucra în România, m-aș întoarce în fiecare seară sau o dată la două seri acasă. Asta aș vrea: să pot sta la mine în țară, nu să fiu plecat să fac comunitate cu lunile.
Spuneți că vrem salarii ca în Vest, dar că vrem să muncim ca în Est. Cum se lucrează în Est, că nu înțeleg această frază?! Cum pot să o înțeleg – că în blocul comunist se lucrează cu magneți, telecomenzi, cu stația în brațe. Cum de lucrează în Est? Vă spun eu cum: cu salariu minim pe economie, fără plata sporurilor legale și fără respect de ambele părți. Șoferul e plătit cu salariu minim și diurnă. Spuneți că șoferul, după șase săptămâni, vrea să stea la domiciliu o săptămână sau două dar și să fie la fel plătit. Nu înțelgeți de ce vor oamenii să se întoarcă acasă lângă familie după ce au fost șase săptămâni detașați? Păi, nu s-au căsătorit cu camionul. Au familie și copii.
De ce vrea omul să stea acasă? Pentru că e dreptul și e timpul lui de recuperare pentru perioada de detașare. Nu induceți lumea în eroare, mai ales ieșind public. Mai spunea cineva că se gândește la forța de muncă din afara țării. Aduceți-o! Dacă așa credeți că se rezolvă lucrurile.
Mi-au plăcut domnul George Niță, director general Holleman și domnul Ionel Cipere, acționar Practicom. Sunt 340 de mii de șoferi. Foarte mulți. Licențe sunt 120 de mii de transport. Nu există o criză de șoferi, ci de plată a drepturilor salariale corect plătite. Patronii români asta știu: să se plângă că nu sunt șoferi, că i-a luat Vestul. Nu e așa. Au plecat de bună voie pentru că nu plătiți cu salarii cu toate drepturile, ci doar salariu minim pe economie și o jonglați din diurnă, care este cheltuiala zilnică a șoferului cu mâncarea, de exemplu. O mare parte dintre voi nu sunteți capabili să dați act adițional cu diurna, pe care o negociați la angajare pe motiv că se poate impozita, că trebuie plătite taxe. Nu există așa ceva. Chiar dacă s-ar plăti taxe, e dreptul angajatului să decidă dacă va plăti sau nu taxele. Zicea domnul Ionel Cipere, acționar Practicom că nu mai suntem cu 20 de ani în urmă când îi dădea cheia șoferului și el pleca în cursă. Dar, din păcate, tot așa se întâmplă. Să semnăm repede, să nu fie atent șoferul la ce semnează, ia actele și du-te că restul ți le trimit eu pe drum. La care companie nu se întâmplă așa, tot respectul meu!
Spuneți că nu puteți oferi salariu de 2600 de euro pe lună, dar eu, Cimpoeru Daniel, vă spun că șoferul român, care e și naționalist, nu vrea să plece de nebun din țara lui. Toți care suntem plecați avem inima frântă, pentru că în țara noastră nu avem înțelegere, nu găsim veniturile alea care să ne confere un trai decent, siguranța zilei de mâine.
Ați putea lua modelul gândirii domnilor de la Holeman și Practicom care au expus bine problema. Și-au dat seama că este o problemă de resurse umane. Oameni profesioniști care să aibă grijă de profesioniști, care să le înțeleagă nevoile, care să îi testeze la angajare. Trebuie să vezi dacă e sau nu profesionist, dacă știe regulamentul, dacă are orientare pe traseu. E mai ușor să ne văităm și să aducem șoferi din alte țări.
Eu m-aș întoarce și sunt convins că mulți s-ar întoarce și pe 2000 de euro salariu. Să lucrăm pe național, chiar dacă sunt curse tur-retur mai lungi de o săptămână. Ați zis că în Germania lucrăm tot anul, dar seară de seară poți ajunge acasă. Și în Germania poți ajunge doar la final de săptămână, în funcție de firma la care lucrezi. Dar lumea e happy. E un serviciu normal, concediul e plătit. Nu îi pui perioada de recuperare drept concediu. Mare mi-a fost mirarea că cei doi oameni știau despre ce e vorba: nu e o criză a șoferilor, ci de abordare, de cum percepem, de cum interacționăm cu șoferul, cum îi înțelegem nevoile. De multe ori nu un venit exorbitant conteză pentru un șofer. Unii ar accepta un venit mai mic decât pe comunitate dar să fie acasă cu familia.", afirmă Constantin Daniel Cimpoeru.

VIDEO: VERSUS EP.01 - BONUS 02 - MARIUS DAN CONTRAATACĂ
După ce l-a ascultat cu mare atenție pe șoferul profesionist Constantin Daniel Cimpoeru, Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line, a decis să îi răspundă. În același fel, de la volanul unui camion!
"Am stat un pic pe gânduri dacă e bine să vă răspund sau nu, dumneavoastră, domnule conducător auto profesionist. Dar, nu vreau să intru într-o polemică cu dumneavoastră, ci doar să vă provoc la un exercițiu de imaginație. După cum vedeți, ceea ce faceți dumneavoastră, fac și eu. Cu siguranță, fac cel puțin la fel de profi, ca și dumneavoastră, această meserie de conducător auto.
Însă, între noi doi există niște diferențe. În primul rând, o diferență de vârstă. Și spun asta în condițiile în care am cel puțin 20 de ani de muncă în plus față de dumneavoastră și în condițiile în care am reușit, până acum, să înființez o companie la care lucrează peste 300 de angajați, din care peste 60 în domeniul transportului de marfă. Dacă vorbim de conducători auto, mă mândresc foarte mult că am printre cei mai buni șoferi din România în această companie. Colegi de-ai noștri au luat locul trei la Consursul Scania, concurs profesional, locul doi la Volvo și locul unu la Mercedes, oameni cu care ne mândrim. Avem șoferi cu studii superioare. Avem oameni serioși, care merită tot respectul nostru. Dar avem și mercenari. Eu așa prefer să împart șoferii, în două mari categorii: oameni serioși și oameni care te vând pentru 50 de euro. Care au venit pentru 50 de euro în plus și vor pleca la primii 50 de euro în plus primiți din altă parte. Sunt suficient de mulți. Avem și începători, oameni pe care i-am format de la zero. Și aici, la fel, s-a respectat principiul. Cei serioși au rămas la noi, iar mercenarii, după șase luni, cu o carte de vizită subțire, au plecat mai departe spunând că sunt șoferi profesioniști și au lucrat la Licurici.
În acest condiții, provocarea mea e următoarea. Încercați să vă puneți și în pielea celor care oferă salarii, diurne, venituri pe care le primiți și în Germania sub aceeași formă de salariu și diurnă, dar numai la noi se vede asta. Încercați, pentru o clipă, să vă imaginați că sunteți proprietarul unui număr de camioane, că trebuie să angajați un număr de șoferi, să faceți „comunitate” cu ei, pentru că este o piață liberă și deschisă, și pentru voi ca angajați dar și pentru companii. Putem lucra oriunde în Europa. Să continuăm exercițiul. Aveți câteva camioane, trebuie să angajați șoferi, a căror pretenție este să muncească maxim opt luni pe an din cele 12, pentru că, o dată la șase săptămâni sau la două luni, vor să vină acasă pentru odihnă, recuperare, cum vreți să îi spuneți dumneavostră. Dar, totuși, vor salarii ca cel pe care îl primiți dumneavostră în Germania, pentru un an întreg de muncă, cu o singură lună de concediu. Puneți-vă în situația asta, dacă credeți că puteți face un asemenea efort financiar, credeți-mă că vin, oricând, să mă învățați cum ați făcut. Vă mulțumesc mult și vă urez drumuri bune și success.", spune în videoclip Marius Dan, acționar Licurici Impex și South Line.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.