VIDEO. Prăbușirea podului Luțca – primele două dosare penale Recomandat

VIDEO. Prăbușirea podului Luțca – primele două dosare penale

Firma care a construit podul hobanat de la Luţca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene şi prăbuşit după 7 luni de la inaugurare, este Darcons SRL din localitatea Cordun, judeţul Neamţ, iar proiectantul este firma Alido Proiect din Piatra Neamţ.

La scurt timp după ce podul de la Luțca (Sagna) s-a prăbușit, se conturează deja câteva cauze.

Sunt două persoane rănite, șoferii celor două camioane, ceea ce este partea pozitivă a situației, având în vedere că podul face legătura dintre Roman și câteva localități de lângă Sagna. Un nod rutier important, pe care la scurt timp după incident ar fi trebuit să treacă un autobuz cu navetiști și alți localnici, inclusiv copii, după cum spuneau martorii din zonă.

Primele cercetări efectuate de mai multe echipe de polițiști, la fața locului, au dus la deschiderea a două dosare penale. Unul este pe împrejurările rutiere, cu cele două camioane surprinse pe pod la momentul prăbușirii. Celălalt vizează modul cum s-a realizat podul și cercetările sunt făcute de polișiștii de la Economic, după cum ne-a confirmat Georgiana Pușcașu, din cadrul IPJ Neamț.

„În cauză, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

De asemenea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, potrivit IPJ Neamț.

Imediat după comunicatul IPJ Neamț, președintele Ionel Arsene a postat pe pagina sa de socializare un punct de vedere. În care, printre altele, precizează că lucrarea nu a fost recepționată și este în garanția constructorului.

„Referitor la incidentul petrecut pe drumul județean DJ 207A, unde podul peste râul Siret, din localitatea Luțca s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări:
– podul a fost supus unui proces de reabilitare, cu finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală, de către Consiliul Județean Neamț;
– în perioada de probe, până la recepția la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistență, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone;
– rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului și că podul poate fi folosit în condiții de siguranță;
– până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
– recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului;
-pentru finalizarea recepției urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
– constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului;
– va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic;
– în baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele”.

Podul reabilitat de firma Darcons face parte dintr-un pachet mai mare de obiective finanțate prin PNDL, lucrări adjudecate de o asociere a opt firme de construcții de la Consiliul Judeţean Neamţ: Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) – Mavgo Holding – Danlin XXL S.R.L. – Darcons – Trust CCDP – Hydrostroy AD – Alido Proiect – Rutier Consult.

Aqua Parc (actuala Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi) este deţinută de Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț. Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Relația dintre cei doi este de notorietate, fiind surprinși și de paparazzi la un restaurant din București. Arsene a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de detenţie pentru corupție la Tribunalul Bacău într-un dosar al DNA, iar Ginel este judecat pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune și spălare de bani, într-un dosar al DIICOT.

Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Judeţean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro.

Firma Darcons SRL și administatorul ei, Constantin Cristian Cozma, au fost condamnați în 2019 la plata unor amenzi penale pentru că, în 2014, că au extras ilegal balastru de lângă captarea de apă și magistrala de gaz a orașului Roman. Administratorul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Persoana juridică Darcons SRL a primit o amendă penală de 30.000 de lei.

Zeci de contracte cu statul

Potrivit SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), firma Darcons are zeci de contracte de infrastructură sau întreţinere drumuri încheiate cu instituţii publice.

Spre exemplu, pe 1 septembrie 2021, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a obţinut un contract de peste 10 milioane de euro fără TVA de la Consiliul judeţean Neamţ, condus de baronul PSD, Ionel Arsene, pentru reabilitarea a peste 20 de kilometri de drumuri județene.

Pe 7 aprilie 2022, Darcons a semnat un contract de aproape 1 milion de euro cu Compania Naţională de Investiţii pentru lucrări de refacere şi prevenire după calamităţi în comuna Sineşti, judetul Iaşi.

Pe 4 ianuarie 2022, asocierea de firme Darcons – Mithras Build a semnat un contract de peste 2 milioane de euro cu Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi pentru modernizarea drumului judeţean 201 C.


Pe 21 decembrie 2021, Darcons a semnat un contract acord cadru (de tip abonament), pe o perioadă de 3 ani, cu valoare maximă de 4,5 milioane de euro, cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Direcţia Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru întreţinerea drumurilor din zona Bârlad.

Patronul Darcons, Romică Rotaru, este asociat, alături de Andrei Rotaru, şi în firma Axa Road Construcţii. Potrivit SEAP, pe 8 decembrrie 2020, cele două firme ale familiei Rotaru, Darcons şi Axa Road Construcţii, au semnat un acord cadru pe 4 ani pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă în judeţul Botoşani, cu valoare maximă de peste 6 milioane de euro.

Fiul lui, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, este acţionar la firma Drum Construct. Soţia lui, Roxana Tania Rotaru, fostă Echimov, este fiica unor asfaltatori din judeţul Iaşi, patronii firmei Eky Sam.

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.