VIDEO Patimile șoferilor de camion care așteaptă ore să treacă granița Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
- Video
În ziua în care România a intrat în spaţiul Schengen autoritățile au înlesnit reportaje triumfale de pe aeroporturi. HotNews a vrut să vadă și partea cealaltă: ce trăiesc transportatorii care continuă să aglomereze punctele de frontieră terestre. În vama Giurgiu-Ruse, şoferii de camion aşteaptă.
„Se-nvârte roata, totul este bine. Stă roata, se provoacă un blocaj”. E explicaţia a unui şofer de camion care aşteaptă într-o coadă de câţiva kilometri doar pentru a ajunge la punctul de frontieră dintre România şi Bulgaria.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, joi timpul de aşteptare la Ruse nu depăşea 60 de minute. Şoferii aliniaţi pe şoseaua care duce spre vama Giurgiu-Ruse trăiesc însă mai realist aşteptarea: „Cinci, şase, opt, nouă ore”, ne spune unul dintre tirişti.
„Zece ore”, e experienţa altuia. „Un program de 8-9 ore”, confirmă şi al treilea. Niciunul nu înţelege rostul acestei aşteptări: „Aducem imigranţi din România în Bulgaria? Ferească-mă Dumnezeu!”.
În alte situații, ei povestesc cum s-a stat două zile. La Calafat, Vidin sau în vestul României. Iar acest timp este calculat ca timp de șofat, nu mai poți conduce apoi.
„Mașina nu este staționară chiar dacă stai la coadă. Ea se mișcă. Şi, dacă mașina se mișcă, timpul de condus este pierdut”, explică Ion Lixandru, vicepreședintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi administrator al unui grup de firme de transport.
Timpul de condus reprezintă perioada pe care un şofer de camion o petrece la volan, iar aceasta nu poate depăşi 8 ore într-o zi. „Dacă stai în coadă 8 ore, aia e o zi pierdută. Iar o zi pierdută înseamnă bani pierduţi”, spune Lixandru.
Nu există un calendar al intrării cu granițele terestre în Schengen
România este în Schengen, începând de duminică, 31 martie, însă momentan doar cu granițele aeriene și maritime. Astfel, după intrarea în aeroport, pasagerii trec de controlul de securitate și se pot îndrepta direct spre poarta de îmbarcare, fără a mai face o oprire pentru controlul documentelor.
Pentru aderarea la Schengen cu graniţele terestre nu poate fi însă indicat niciun calendar, deşi autoritățile române au afirmat în repetate rânduri că doresc să încheie procedura până la finalul anului. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, marți, într-o conferință de presă susținută la Viena alături de Cătălin Predoiu, că în momentul de faţă „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.
Preşedintele Consiliului European Charles Michel l-a felicitat miercuri pe şeful statului român pentru „paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen”. „S-a făcut un progres foarte mare”, a spus oficialul european într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.
Declaraţia nu i-a înduplecat pe transportatorii care așteaptă la cozi să ajungă în faţa vameşilor de la Giurgiu-Ruse. Până când vor scăpa de controalele de la frontiera terestră, aceştia îşi evaluează pierderile: taxe în plus, mai puţin timp petrecut cu familia, un salariu mai mic din cauza numărului limitat de kilometri pe care-i pot parcurge şi, în general, mai puţini bani.
Pe larg AICI
Video
Articole înrudite
- A urcat la volan fără permis și l-a lovit camionul
- Un șofer profesionist a intrat cu camionul în parapet, pe autostrada A1
- Fermierii polonezi blochează din nou granița cu Ucraina
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport