UE vrea Culoare Verzi pentru camioanele care transportă mărfuri esențiale din Ucraina Recomandat

UE vrea Culoare Verzi pentru camioanele care transportă mărfuri esențiale din Ucraina

Comisia Europeană a adoptat un plan de urgență pentru transport pentru a consolida efortul transportului UE în perioade de criză.


Planul urmează lecțiile învățate pandemia de COVID-19 și ține cont de provocările cu care se confruntă sectorul transporturilor din UE de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Ambele crize au afectat grav transportul de mărfuri și de persoane, dar reziliența acestui sector și coordonarea îmbunătățită între statele membre au fost esențiale pentru răspunsul UE la aceste provocări.
Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Aceste vremuri dificile ne amintesc de importanța sectorului nostru de transport din UE și de necesitatea de a lucra la pregătirea și reziliența noastră. Pandemia de COVID-19 nu a fost prima criză cu consecințe pentru sectorul transporturilor, iar invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia ne arată că nu va fi ultima. De aceea trebuie să fim pregătiți.
Planul de urgență de astăzi, bazat în special pe lecțiile învățate și pe inițiativele luate în timpul pandemiei de COVID-19, creează un cadru puternic pentru un sector de transport al UE rezistent la criză. Cred cu tărie că acest plan va fi un motor cheie pentru reziliența transporturilor, deoarece multe dintre instrumentele sale s-au dovedit deja esențiale pentru sprijinirea Ucrainei. Trebuie să ajutăm Ucraina să-și exporte cereale.”
10 acțiuni pentru a trage lecții din crizele recente
Planul propune un set de instrumente de 10 acțiuni pentru a ghida UE și statele sale membre atunci când introduc astfel de măsuri de răspuns la o criză. Printre alte acțiuni, se evidențiază importanța asigurării conectivității minime și a protecției pasagerilor, consolidarea rezistenței la atacurile cibernetice.
De asemenea, subliniază relevanța principiilor Culoarelor Verzi, care asigură că transportul terestru de mărfuri poate traversa frontierele în mai puțin de 15 minute. Ambele s-au dovedit cruciale în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele 10 domenii de acțiune sunt:

Adaptarea legislației UE în materie de transport pentru situațiile de criză
Asigurarea unui sprijin adecvat pentru sectorul transporturilor
Asigurarea liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și persoanelor
Gestionarea fluxurilor de refugiați și repatrierea pasagerilor blocați și a lucrătorilor din transport
Asigurarea conectivitatii minime si protectia pasagerilor
Partajarea informațiilor de transport
Consolidarea coordonării politicii de transport
Consolidarea securității cibernetice
Testarea contingentei de transport
Cooperare cu parteneri internaționali.

O lecție cheie din pandemie este importanța coordonării măsurilor de răspuns la criză pentru a evita, de exemplu, situațiile în care camioanele, șoferii lor și bunurile esențiale sunt blocate la frontiere, așa cum s-a observat în primele zile ale pandemiei. Planul de urgență pentru transport introduce principii directoare care asigură că măsurile de răspuns la criză sunt proporționale, transparente, nediscriminatorii, în conformitate cu tratatele UE și capabile să garanteze că piața unică continuă să funcționeze așa cum ar trebui.


Pasii urmatori
Comisia și statele membre vor folosi acest plan de urgență pentru a răspunde provocărilor actuale care afectează sectorul transporturilor. Comisia va sprijini statele membre și va conduce procesul de pregătire în cooperare cu agențiile UE, prin coordonarea rețelei punctelor naționale de contact pentru transport și menținând discuții regulate cu partenerii internaționali și părțile interesate. Pentru a răspunde provocărilor imediate și pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și poate importa mărfurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar, până la hrana animalelor și îngrășăminte, Comisia va coordona rețeaua de puncte de contact Solidarity Lanes.
Inițiativa răspunde solicitării Consiliului adresată Comisiei de a elabora un plan de urgență pentru sectorul european de transport pentru pandemii și alte crize majore.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.