Trenurile de marfă merg cu 13 km pe oră
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Trenurile de marfă românești rar prind 60 km/h, iar viteza medie este undeva pe la 13-15 km/h. În acest timp alte țări discută dacă are rost să lanseze trenuri marfare de mare viteză care să ruleze chiar și cu peste 200 km/h. SUA, Franța și China sunt printre țările cu cele mai rapide trenuri de marfă și discuțiile sunt dacă merită ca produsele mai scumpe să fie duse la super-viteză pe calea ferată, în condițiile în care costurile de tranport sunt mari când viteza este ridicată.
Cele mai lungi trenuri de marfă au peste 50 de vagoane și, grele fiind, nu pot prinde viteze uimitoare. Însă nu toate trenurile de marfă sunt foarte lente: în Franța încă din anii 80 erau trenuri de marfă care depășeau 140 km/h, iar în SUA a existat între 1968 și 1975 un tren care parcurgea peste 3.000 km cu viteza medie de 90 km/h.
Cel mai rapid tren de ”marfă” este considerat TGV La Poste care consta din vagoane de TGV modificate pentru a transporta corespondența și colete, cu viteze de până la 270 km/h. Serviciul a fost desființat în 2015, fiindcă cererea scăzuse. Este însă vorba de un tren poștal, nu de un tren tipic care transportă mărfuri.
Noțiunea de mare viteză este cu totul diferită la trenurile de marfă, în comparație cu trenurile de pasageri, la care încadrarea în categoria ”high speed” se face în general când viteza trece de 200 km/h. Un tren de marfă poate fi considerat de mare viteză dacă parcurge sute de kilometri cu o medie orară de 100-120 km/h.
Sursa foto. SNCF Fret
În țările cu mult trafic de pasageri trenurile de călători au prioritate și cele de marfă sunt oprite des și pot staționa ore în șir, ceea ce afectează mult media orară. Pe de altă parte, în SUA trenurile de marfă au în multe locuri prioritate și pot rula porțiuni extinse cu peste 80 km/h și cu viteze de peste 120 km/h în unele zone din afara orașelor. Dacă în Europa sub o cincime din cantitatea de mărfuri este transportată pe calea ferată, în SUA ponderea feroviarului este mai mare de 35%.
Mai multe țări au planuri pentru transportul de mărfuri la mare viteză pe calea ferată. De exemplu, Italia vrea să lanseze în octombrie, prin compania de stat Mercitalia, trenuri care pot rula peste trei ore cu o viteză medie de 180 km/h și planul este ca porțiunile de rețea unde serviciile vor fi disponibile să fie tot mai întinse. Trenurile cu 12 vagoane vor avea capacitatea de transport a unui Boeing 747. Planul companiei feroviare de stat din Italia este ca investițiile în transport de marfă și logistică să se ridice la 1,5 miliarde euro între 2017 și 2026.
China și-a construit într-un deceniu cea mai mare rețea de trenuri de mare viteză, având peste 20.000 km și trenuri capabile să ruleze cu 350 km/h. La capitolul trenuri de marfă, cele mai rapide rulează pe linii convenționale cu viteză de maxim 160 km/h, ceea ce nu este rău deloc.
Trenurile de marfă sunt importante în China, mai ales că anual câteva mii de astfel de trenuri duc mărfuri peste tot în Europa, din Finlanda până în Spania și din Ungaria până în Marea Britanie, cu plecare din aproape toate regiunile Chinei.
Sursa foto: OBB
Încă din 2014 chinezii discutau despre ideea ca pe liniile de mare viteză să circule și trenuri de marfă care să poată atinge 250 km/h, dar au existat amânări. Dacă inițial declarațiile date de oficiali păreau extrem de optimiste, menționând că nu sunt atât de mari costurile, mai recent tonul s-a schimbat și nu mai este atât de optimist.
Introducerea unor trenuri de mare viteză pe aceleași linii unde circulă trenuri de pasageri super-rapide poate pune probleme de gestionare a traficului. Apoi, ca și în alte țări unde există planuri similare, se pune întrebarea dacă beneficiarii sunt dispuși să plătească în plus pentru ca marfa să ajungă mai repede.
Sursa foto: HotNews
Opinia generală pentru China este că merită transportate cu trenurile de mare viteză mărfurile mai scumpe de tipul produselor din e-commerce și în niciun caz cărbune sau cereale.
În China se fac studii de piață pentru a se vedea exact care sunt costurile. Estimările sunt că, dacă trenurile marfare de mare viteză vor fi lansate, rutele cel mai probabile vor fi Beijing-Shanghai și Beijing-Guangzhou.
Pe termen lung există și planuri, fanteziste mai ales din punct de vedere al costurilor, ca legături de mare viteză să traverseze și Rusia, iar produsele să ajungă a fi transportate cu viteze de peste 300 km/h din China până la granița ruso-polonă. Costurile pentru peste 5.000 km de linii de mare viteză care să traverseze Rusia ar fi însă uriașe, ținând cont că un kilometru de linie de mare viteză costă peste 10 milioane de euro.
În orice caz, Rusia și China au rețele feroviare bine puse la punct pentru transportul de mărfuri, trenurile putând parcurge și 1.000 km/zi, deloc rău dacă ne gândim că la noi media este de 400-500 km/h.
Sursa foto: SNCF Fret
În general se consideră că investitțiile necesare pentru trenuri de marfă care să ruleze cu 150-160 km/h sunt prea mari și deci nu rentează. Este nevoie de locomotive foarte puternice și scumpe, de vagoane speciale care să poată rula la astfel de viteze și de linii care să permită astfel de viteze pentru trenuri de marfă.
Transportul pe calea ferată are multe avantaje, unul fiind volumul mare de mărfuri ce pot fi transportate. Rentabilitatea este mare până la un punct, iar viteza mare cere investiții. După un anumit punct transportul aerian ajunge să devină mai rentabil, în special dacă este vorba de distanțe de peste 1000-1500 km, arată hotnews.ro.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?