SONDAJ. 70% dintre români prevăd MOARTEA motorului termic
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Şapte din 10 români cred că motorul electric reprezintă viitorul industriei auto, iar 5 din 10 preferă maşinile electrice datorită costurilor mici de întreţinere, potrivit unui studiu iVox, susţinut de CEZ România.
Unul din doi români ar opta pentru un mijloc de mobilitate mai puţin poluant, cum ar fi vehiculul hibrid (3 din 10) sau electric (2 din 10). În plus, 7 din 10 români consideră că motorul electric şi bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban, iar 4 din 10 cred că maşinile autonome vor produce schimbări importante asupra mediului. Totodată, 5 din 10 respondenţi cred că întreţinerea unui autovehicul electric este mai puţin costisitoare decât întreţinerea unui autovehicul cu motor termic.
Acelaşi studiu a mai indicat că unul din cinci respondenţi ar prefera o autonomie de până în 300 de kilometri a bateriei, în timp ce 6 din 10 respondenţi preferă o autonomie electrică de peste 500 de kilometri. O explicaţie ar putea fi dată de constatarea conform căreia 7 din 10 respondenţi declară că oraşele mari din România nu dispun de suficiente staţii de încărcare pentru a menţine autonomia autovehiculelor electrice din România. Studiul mai arată că maşina este mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulţi dintre români (6 din 10 respondenţi), în defavoarea bicicletei sau a altor mijloace de locomoţie.
Grupul CEZ are planuri legate de extinderea reţelei de staţii de încărcare, iar în toamna anului trecut a depus o cerere de finanţare cu 650.000 de lei din partea Autorităţii Fondului de Mediu pentru un proiect privind extinderea reţelei de staţii din regiunea Olteniei. Dacă în România evoluţiile din acest domeniu sunt modeste, în ţara de origine a Grupului, Cehia, CEZ operează deja o reţea de 70 de staţii de încărcare (din care 26 ultra-rapide) şi a obţinut fonduri europene pentru finanţarea extinderii reţelei, în perioada 2017-2020, cu încă 42 de staţii, în cadrul programului 'Connecting Europe Facility'.
Studiul susţinut de CEZ România a mai arătat că 87% dintre respondenţi consideră că cel mai important beneficiu al mijloacelor de mobilitate electrice este reprezentat de emisiile poluante reduse, iar al doilea beneficiu menţionat a fost acela că sunt mai silenţioase (49,5%).
Cinci din 10 români estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 şi 500 de lei lunar pentru carburant. 56% din respondenţi circulă zilnic cu maşina, iar 70% dintre ei - în oraş.
Şapte din 10 romani consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în oraşele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.668 de respondenţi provenind din oraşe mari (peste 100.000 locuitori), în perioada 24-30 iulie 2017.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?