Şoferi profesioniști la 18 ani. Parlamentul a votat legea care reduce vârsta minimă a conducătorilor de camioane şi autobuze Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare

Vârsta de la care o persoană poate deveni şofer profesionist scade de la 21 la 18 ani.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Vârsta minimă de obţinere a permisului auto pentru categoriile C, CE, D şi DE a fost redusă cu trei ani, astfel că vom avea pe şosele conducători de camioane grele de numai 18 ani şi şoferi de autobuze de numai 21 de ani.
Noua lege transpune în practică o directivă europeană.
Până acum, doar persoanele care au împlinit 21 de ani puteau să devină șoferi profesioniști, la 18 ani fiind posibilă obţinererea unui permis de categoria B, care dă dreptul conducerii pe drumurile publice a unui autoturism obişnuit.
Ministerul de Interne a fost însă obligat să schimbe legea, pentru că România trebuie să transpună o directivă europeană, fiind aduse astfel anumite modificări Codului Rutier.
Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.
Categoria de permis auto C cuprinde autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg, iar Categoria CE cuprinde ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.
Articole înrudite
- 20 kg de cocaină ascunse într-un camion românesc
- IVECO livrează două camioane S-eWay Fuel-Cell către BMW, acestea fiind primele unități ale proiectului H2Haul
- Daimler Truck va reduce costurile în Europa cu 1,1 miliarde $ după scăderea veniturilor
- Cine se bate pe cea mai scumpă autostradă din România? Un kilometru costă 44.000.000 euro
- O autostradă va lega România de Serbia: costă 2 miliarde de euro