Sediul companiilor care nu respectă regulile anti-COVID poate fi închis Recomandat

Sediul companiilor care nu respectă regulile anti-COVID poate fi închis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede închiderea temporară a sediului principal al operatorilor economici care nu respectă, în mod repetat, măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii coronavirusului, iar măsurile intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.


Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.55/2020, în sensul stabilirii sancţiunii contravenţionale complementare a închiderii temporare a sediului operatorului economic, în situaţia repetării contravenţiei prevăzute la art.65 lit.q), precum şi în cazul săvârşirii contravenţiei prevăzute la art.65 lit.r) din actul normativ de bază.

Totodată, prin actul normativ este modificată lit.c) a art.67 alin. (2), în sensul stabilirii unor noi categorii de agenţi constatatori ai contravenţiei prevăzute la art.65 lit.q), precum şi al eliminării trimiterii la lit.ş), ţinând seama de cele reţinute de Curtea Constituţională în Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.578 din 1 iulie 2020.

De asemenea, este completat art. 68 cu un nou alineat, alin. (2), având ca obiect instituirea unei excepţii de la art.32 alin.(3) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001.

„Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare prevăzute la alin. (1) se materializează prin afişarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: «Acest spaţiu este închis temporar, până la data de ___________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19»”, arată legea promulgată de către şeful statului.

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite. În cazul în care operatorul economic nu respectă nici sancţiunea contravenţională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenţiei aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu”, mai arată legea promulgată.

Totodată, în cazul în care constată săvârşirea contravenţiei de nerespectare a sancţiunii de suspendare temporară a activităţii acestor instituţii sau operatori economici, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar.

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare este materializată prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Sancţiunile sunt aplicate de agenţii şi ofiţerii de poliţie, subofiţerii şi ofiţerii de jandarmi, poliţiştii locali.

„Prin derogare de la dispoziţiile art. 32 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată prin Legea 180/2002, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate”, conchide sursa menţionată, potrivit news.ro.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.