Salariații VW au obținut importante creșteri salariale

Salariații VW au obținut importante creșteri salariale

Subsidiara Volkswagen din Slovacia a anunţat duminică că a ajuns la un acord salarial cu sindicatele în urma căruia angajaţii Volkswagen renunţă la greva începută marţi, care a afectat producţia celui mai mare angajator privat al ţării, transmit site-ul channelnewsasia.com. şi Reuters.

Cel mai mare producător auto din Europa deţine trei fabrici în Slovacia, la Bratislava, Stupava şi Martin. Angajaţii au cerut majorarea salariilor cu 16% şi au refuzat oferta conducerii, ce viza o creştere de 4,5% anul acesta şi de 4,2% anul viitor, plus bonusuri. Duminică, un purtător de cuvânt al VW a informat că angajaţii vor primi de luna aceasta o majorare de 4,7% şi încă una de 4,7% din ianuarie 2018, plus o creştere de 4,1% din noiembrie 2018 şi un bonus excepţional de 500 de euro.

Anul trecut, VW a produs 388.687 de maşini în Slovacia. Compania germană plăteşte un salariu mediu lunar de 1.800 de euro, dublu faţă de media naţională, scrie Agerpres.

Aproximativ 70% dintre cei 12.300 de angajaţi ai Volkswagen Slovacia care s-au alătura grevei se vor reîntoarce luni la serviciu, astfel încât producţia se va situa la nivelul obişnuit, de 1.000 de maşini pe zi, a anunţat purtătorul de cuvânt al VW.

Săptămâna trecută a fost oprită producţia fabricii din Bratislava, unde se produc modelele Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Skoda Citigo şi Porsche Cayenne. Peste 99% din producţia unităţii este exportată.

Subsidiara Volkswagen din Slovacia a avertizat că majorarea salariilor va pune în pericol stabilitatea locurilor de muncă şi competitivitatea fabricilor în cadrul grupului auto.

Cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia - ţară membră a zonei euro - este cel mai mare producător auto din lume, în termeni de producţie per capita, graţie uzinelor construite în ultimele două decenii de Volkswagen, Kia Motors şi PSA Peugeot Citroen. În 2018, ar urma să fie inaugurată şi noua fabrică Jaguar Land Rover, unde va fi produs SUV-ul Discovery.

Peugeot şi Kia au majorat salariile la fabricile lor din Slovacia cu 6,3% şi, respectiv, 7,5%.

Peugeot Citroen este unul dintre cei trei producători auto prezenţi în Slovacia, alături de Volkswagen şi Kia. Împreună, cei trei constructori realizează anual peste un milion de vehicule în Slovacia. Anul următor este aşteptată demararea producţiei la o nouă uzină Jaguar Land Rover, care va fi amplasată la mai puţin de 60 de kilometri de uzina Peugeot, ceea ce va extinde şi mai mult sectorul auto din Slovacia, ţară care are una dintre cele mai mari producţii auto per capita din lume.

Producţia auto este responsabilă pentru 44% din industria Slovaciei, precum şi pentru 35% din exporturile Slovaciei. De asemenea, acest sector asigură un loc de muncă pentru peste 200.000 de angajaţi.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.