Protest cu mii de oameni la Ministerul Transporturilor
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Cei peste 2.000 de sindicalişti din sectorul feroviar au încheiat protestul din faţa Ministerului Transporturilor şi au pornit în marş spre sediul Guvernului.
În faţa Ministerului Transporturilor, liderii de sindicat au declarat că statutul actual este unul comunist, el nefiind schimbat în ultimii 28 de ani.
La microfon a sosit şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, care le-a transmis celor prezenţi că problemele trebuie rezolvate în linişte.
"Problemele dumneavoastră trebuie să fie soluţionate împreună, în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă. (...) La mulţi ani!", a spus Şova.
El a fost întrerupt de mai multe ori cu scandări precum "Hoţii" şi "grevă generală", mare parte din discursul său care a durat 2 - 3 minute fiind ne neînţeles din cauza vuvuzelelor.
La rândul lor, ceferiştii au arătat, în timpul protestului de la ministerul de resort, că au salarii mici, că este nevoie de investiţii în sectorul feroviar şi s-au plâns de condiţiile de muncă. De altfel, unul dintre motivele pentru care se cere adoptarea statutului personalului feroviar este faptul că doresc condiţii decente de lucru.
'Nu jigniţi ceferiştii, nu e vina lor de întârzieri şi condiţiile din vagoane, ajutaţi-ne', au spus liderii sindicali la microfon.
Ei au precizat, totodată, că, dacă nu se adoptă statutul personalului feroviar, va urma o grevă de avertisment, după care una generală.
Alte solicitări ale ceferiştilor vizează finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou.
De asemenea, aceştia cer compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.
Mitingul este organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională "Drum de Fier".
Organizaţiile sindicale care protestează luni, de Ziua Feroviarilor, reprezintă peste 60% dintre salariaţii feroviari din România.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?