Posesorii certificatelor de vaccinare, scutiți de carantină sau de testare la sosire

Posesorii certificatelor de vaccinare, scutiți de carantină sau de testare la sosire

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri propunerea de eliberare a certificatelor de vaccinare pentru a fi utilizate pentru călătorii în interiorul blocului comunitar.

Documentul UE - numit oficial Digital Green Certificate - este menit să faciliteze călătoria în interiorul blocului în timpul pandemiei COVID-19, posesorii fiind scutiți de cerințele de carantină sau de testare la sosire.

Documentul va include dovada de vaccinare împotriva COVID-19, un rezultat negativ al testului PCR sau dovada că deținătorul a avut boala și s-a recuperat.

Certificatele de vaccinare, operaționale din iunie
Comisia Europeană va institui un sistem comun de certificate COVID-19 ce colectează date din registrele naționale de sănătate. Acesta va fi operațional din iunie.

Statele membre UE vor fi libere să decidă ce date vor fi solicitate pentru certificat, fără discrimări față de solicitanți.

De exemplu, dacă o țară ridică cerința de carantină pentru deținătorii permisului verde, aceasta nu ar trebui să facă distincția între cei care au fost vaccinați și cei care au avut un test PCR, și nici din ce țară provin.

Țările pot să trateze în mod diferit numai pe cei care au primit vaccinuri neaprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor, cum ar fi cu vaccinuri chinezești sau rusești.

Beneficiază și cetățenii non-UE cu reședințe în Europa
Cetățenii UE și membrii familiei acestora, precum și cetățenii non-UE care locuiesc în bloc pot obține permisul.

Închiderea frontierelor și diferite restricții de călătorie au provocat dezacord în rândul statelor membre ale UE și au fost criticate și de organul executiv al UE.

Mulți lideri europeni au exprimat critici cu privire la „certificatele verzi”, ce ar putea duce la discriminare față de cei ce refuză vaccinarea.

Cu toate acestea, țările care se bazează puternic pe turism vor face eforturi pentru adoptarea sistemului, în speranța că vor salva sezonul estival.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.