NARCIS NEAGA, SALARIU DE 4.800 EURO PE LUNĂ. ROMÂNIA, RĂMÂNE PE ULTIMUL LOC LA AUTOSTRĂZI

NARCIS NEAGA, SALARIU DE 4.800 EURO PE LUNĂ. ROMÂNIA, RĂMÂNE PE ULTIMUL LOC LA AUTOSTRĂZI

Fostul Directorul general al CNAIR a câștigat, anul trecut, de la buget, suma de 179.134 de lei și mult mai puțin - 16.191 de lei ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor.


Narcis Neaga a fost numit director general al CNAIR în luna aprilie 2018, astfel încât a prins 8 luni în această poziție. De aici rezultă că Neaga a câștigat, lunar, suma de peste 22.000 de lei, adică 4.800 de euro pe lună. Pentru acești bani, Neaga a reușit, anul trecut, să deschidă sub 50 de kilometri de autostradă, din 100 promiși. Cu aceste „realizări”, România rămâne ultima în materie de autostrăzi din Europa.
Neaga cheltuie tot ceea ce câștigă
Nu ne este clar ce face Narcis Neaga cu cele 7 salarii medii pe economie pe care le duce, lunar, acasă. El menționează, în „Declarația de avere” că are un teren la Tuzla de 1.200 de metri pătrați și patru clădiri, toate dobândite înainte de 2003 în județul Sibiu de către soția sa. Neaga nu are bunuri mobile, imobile și nici bani în bancă
Are o datorie de 230.000 de lei, urmare a unui credit luat în 2015 și scadent în 2020. Chiar și fără dobânzi, Neaga trebuie să plătească rate de 1.000 de euro pe lună. Tot i-ar mai rămâne, lunar, aproape 4.000 de euro, pe care, aflăm din declarația sa de avere, îi cheltuie, el nereușind să pună niciun ban deoparte. Sau, poate pune banii la saltea.
În „Declarația de interese”, Neaga spune că are acțiuni în valoare de 100 de lei la N&S Millenium Consulting, care are activitatea suspendată. Cu toate acestea, Ministerul de Finanțe susține că firma a avut, în 2018, profit de 6.000 de lei, în 2017 – 10.000 de lei, în 2016 – 8.200 de lei.
Și în primul mandat a cheltuit tot
În 2017, revista TIR Magazin a scris, în exclusivitate, faptul că Neaga abia își duce zilele de la un salariu la altul. Declarațiile de avere ale directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din ultimii ani sunt complet goale la capitolul „bani economisiți”. Un studiu legat de finanţele populației arată că un român din trei pune bani de-o parte. 175 miliarde lei avea populația în bănci, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, în lei și valută. Iar, în 2017, disponibilitățile în bănci ale populației, în conturi curente și depozite, au crescut cu 15 miliarde lei.
Cei care nu reușesc să pună bani deoparte o fac dintr-un singur motiv: au salarii prea mici și, din veniturile lunare, abia reușesc să își ducă traiul zilnic de consum.
Actualul director general al CNAIR, Narcis Neaga a câștigat, în ultimii ani, extrem de bine – mii de euro pe lună.
Absolut de neînțeles, acești bani nu se regăsesc în conturile sale și nici în investiții. Și atunci ce face Narcis Neaga cu banii? Îi pune la saltea? Este un cheltuitor împătimit? Și, în acest caz, pe ce se pot duce chiar și 4.000 de euro pe lună cât a câștigat Neaga în anii în care a fost (și este) director general al CNAIR (perioada 2013-2015).
Prima oară se refuză
Narcis Neaga a avut nevoie de o săptămână pentru a înțelege că declararea veniturilor sale de la buget este obligatoriu să fie publicată pe site-ul instituției și asta nu se negociază. În prima fază, Neaga își publicase declarațiile de avere, dar la „venituri”, cifrele au fost șterse cu un marker negru. Acest lucru nu și l-au permis nici cei mai puternici oameni din România, precum președintele Iohannis sau premierul Dăncilă.
La presiunea mass-media, după câteva zile, Neaga și-a republicat declarația de avere cu veniturile la vedere. Cum tupeul nu ți-l ia nimeni niciodată, Neaga a folosit compania pe care o conduce în interes propriu. CNAIR a dat un comunicat din care aflăm că doar din bunăvoința domnului director general Neaga am aflat cu ce bani îi plătim leafa de bugetar pus să construiască autostrăzi.
Neaga: nu trebuie să vă arăt salariul
După ce și-a publicat declarația de avere, CNIAR a publicat și un comunicat de presă.
“<<deși legislația="" protecția="" caracter="" personal="" prevede="" anonimizarea="" datelor="" referitoare="" la="" personale,="" decis="" declarația="" mea="" avere="" cu="" salariale="" publică.="" nimic="" de="" ascuns="" eu="" am="" luat="" decizia="" ca="" datele="" privind="" veniturile="" fie="" anonimizate.="" totuși,="" nu="" pot="" oblig="" și="" alți="" colegi="" să="" facă="" acest="" lucru,="" este="" o="" decizie="" strict="" personală.="">>, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNAIR SA.
Precizăm că prevederile Codului Muncii, lege organică, obligă imperativ angajatorul să asigure confidențialitatea tuturor datelor privind relațiile de muncă, inclusiv salariul.
Astfel, Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), cu modificările și completările ulterioare prevede la Art. 40 alin. (2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii: lit. i) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor, iar la Art. 163 alin. (1) Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.
De asemenea, în condițiile implementării directivei europene cu privire la protecția datelor cu caracter personal, CNAIR a fost obligată să ia măsuri eficiente pentru a nu aduce atingere drepturilor personale, așa cum sunt stabilite inclusiv la nivel european.
Reamintim că potrivit legii, singura instituție din România abilitată să proceseze datele care derivă din declarațiile de avere și de interese este Agenția Națională de Integritate”, zice comunicatul de presă al CNAIR, grijuliu cu Neaga.
Legea: banii, la vedere
Și acum puțină legislație pentru a demonta minciunile lui Narcis Neaga. Ceea ce a făcut el este o ilegalitate. Potrivit legii, publicarea declarațiilor de avere este obligatorie. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010. Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire”.
Cine e Neaga
Deşi are un CV cu o activitate de 20 de ani în această instituţie, Neaga nu poate explica ce a făcut în această perioadă.
El este de formaţie inginer metalurg şi a ajuns în CNADNR în anul 1997.
Jobul i-a venit lui Narcis ca o recompensă pentru activitatea de fruntaş în lipirea afişelor în campania electorală din 1996. În 1997, Neaga a căzut direct pe un post de director în CNADNR. După doi ani a fost promovat ca şef al Direcţiei care se ocupa de Autostrada Bucureşti-Ploieşti. Astfel, "profesionalismul" său a fost încă odată probat: cei 57 de kilometri de autostradă nu au fost finalizaţi nici până azi, deşi lucrările au început în 2007, adică de peste 10 ani. În 2013 a devenit Director General al al CNADNR.
Din această poziţie, a devenit principalul autor al prăbuşiri a autostrăzii Orăştie-Sibiu. Ca să reuşească această "performanţă", Neaga a "revoluţionat" activitatea CNADNR, prin eliminarea consultantului, adică a firmei care urmărea calitatea lucrărilor. El a avut astfel certitudinea că lucrările italienilor făcute pe acel sector de autostradă sunt suficient de proaste pentru a "realiza" o prăbuşire cu adevărat spectaculoasă.
Reținut de DNA, a plătit o cauțiune de sute de mii de lei (deși nici la acea data nu avea bani în cont) pentru a fi liber. După ce legislația în materie de abuz în serviciu a fost relaxată, în Parlament, Neaga a fost scos de sub urmărirea penală. Și a fost pus, în 2018, pentru un al doilea mandat, șef al CNADNR.
A plătit presa să dea bine


Situația dezastruoasă a drumurilor românești este promovată de compania DC News, controlată de Bogdan Chirieac, pentru suma de 72.000 lei. Contractul a fost atribuit de Narcis Neaga, directorul general al CNAIR, pentru a beneficia de șase articole pozitive. Articolele au fost mascate într-o campanie de educație rutieră. Presa centrală a dezvăluit la începutul lunii iunie că CNAIR i-a mai dat firmei lui Bogdan Chirieac un contract de 43.000 lei pentru a beneficia de imagine favorabilă și știri pozitive.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.