Milionar din transporturi, prins cu un camion cu marfă nedeclarată Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Una dintre firmele controlate de omul de afaceri Doru Țurcanu a fost sancționată drastic de inspectorii de la Direcția Regională Antifraudă Fiscală 1 Suceava. La Mattina SRL a introdus în țară marfă pe care nu a declarat-o în sistemul ANAF.
Inspectorii de la Antifraudă au sancționat firma cu amendă și cu confiscarea unei sume echivalentă cu valoare mărfii introdusă în țară. „Dintr-o eroare, persoana însărcinată cu declararea transporturilor care intră sub incidența prevederilor O.U.G. 41/2022 a omis declararea în termenul legal a transportului în sistemul RO e-transport și, pe cale de consecință, nu a fost obținut codul UIT(…) Societatea a fost în imposibilitatea de a prezenta un cod generat de un sistem informatic, așa cum este codul UIT, dar cu toate acestea nu s-a produs nicio vătămare care să repercuteze într-o modalitate negativă asupra circului comercial”, susțin reprezentanții firmei într-o contestație depusă la instanță. Societarea lui Țurcanu nu a fost singura care a căzut victimă sistemului „RO e-transport”.
Una dintre firmele controlate de afaceristul Doru Țurcanu a fost prinsă pe picior greșit de inspectorii antifraudă. La Mattina SRL, firmă controlată de Țurcanu, a fost sancționată de Direcția Regională Antifraudă Fiscală 1 Suceava pentru că nu a declarat marfa adusă în țară. Inspectorii Antifraudă au taxat firma La Mattina SRL cu 20.000 lei amendă și au confiscat marfa cu care reprezentanții societății au încercat să intre în țară fără să o declare. La Mattina SRL este administrată în acte de Andrei Zăncianu, Mihaela Hriscă și Constantin Minea. Cu o cifră de afaceri de peste 10.000.000 lei, societatea a încercat să păcălească statul și să scape de plata taxelor vamale pentru un camion plin cu apă plată și apă minerală. După ce au fost prinși, cei de la La Mattina SRL au cerut anularea amenzii și recuperarea mărfii confiscate de inspectorii de la Antifraudă.
Cu marfa nedeclarată prin Vama Nădlac
În ianuarie 2024, un transport al firmei La Mattina SRL a trecut prin Vama Nădlac (județul Arad), venind din Italia, fără ca marfa din interior să fie trecută printr-un program de monitorizare a bunurilor intrate în țară. La un control din aprilie anul curent, inspectorii Antifraudă au găsit neregula și au sancționat societatea cu 20.000 lei amendă. În plus, inspectorii au confiscat alți 33.657 lei (aproape 7.000 euro), drept contravaloarea mărfii nedeclarate în sistemul RO e-transport.
Scuza lui Țurcanu: „S-a omis declararea în sistem”
Nemulțumiți de sancțiunea aplicată, cei de la La Mattina SRL au cerut înlocuirea amenzii cu avertisment și recuperarea banilor pe contravaloarea mărfii. Scuza firmei controalte de milionarul Țurcanu a fost legată de faptul că cel care trebuia să introducă datele în sistem a uitat să facă acet lucru la termen și nu a introdus codul UIT în program. Codul UIT reprezintă dovada declarării transportului de bunuri în sistemul RO e-transport.
„Menționăm că la data de 10.01.2024, societatea noastră a efectiuat o achiziție intracomunitară din Italia, de la partenerul Trivending SPA, constând în apă naturală și garbogazoasă. Dintr-o eroare, persoana însărcinată cu declararea transporturilor care intră sub incidența prevederilor O.U.G. 41/2-2022 a omis declararea în termenul legal a transportului în sistemul RO e-transport și, pe cale de consecință, nu a fost obținut codul UIT. Astfel, lipsa declarației reprezintă rezultatul unei simple erori și nu a intenției de a frauda interesele statului”, susțin cei de la La Mattina SRL.
Reprezentanții firmei se contrazic singuri
În plus, reprezentanții firmei lui Țurcanu susțin și că nu au mai avut alte abateri și că aceasta este prima sancțiune. Aceștia susțin că transportul apare pe factură, dar că nu au avut cum să genereze acel cod care să dovedească introducerea în sistem. Asta, deși anterior spusese că cel responsabil uitase să introducă datele.
„Societatea a fost în imposibilitatea de a prezenta un cod generat de un sistem informatic, așa cum este codul UIT, dar cu toate acestea nu s-a produs nicio vătămare care să repercuteze într-o modalitate negativă asupra circului comercial, fiind doar o formalitatge reglementată legislativ din rațiuni de combatere a activităților de comerț frauduloase”, au mai spus cei de la firmă.
Scuzele firmei lui Țurcanu nu au fost suficiente pentru inspectorii Antifraudă, care au taxat societatea cu amendă și cu plata contravalorii mărfii.
Cifră de afaceri de 2 milioane euro în 2023. Țurcanu face bani grei și din imobiliare
Pe anul 2023, La Mattina SRL a avut o cifră de afaceri de peste 10.000.000 lei, un profit de aproape 360.000 lei și datorii de peste 3.500.000 lei. Firma a înregistrat 19 angajați în cursul anului trecut. Societatea se ocupă cu automatele de cafea și fast-food, având puncte de lucru în mai toate zonele din oraș.
Controversatul Doru Țurcanu se ocupă și de proiecte imobiliare, unele cu iz scandalos. Omul de afaceri vrea să dărâme o casă din Copou și să ridice pe terenul de doar 440 metri pătrați un bloc cu trei etaje. Casa are valoare arhitecturală, dar și istorică, fiind construită de către unul dintre ofițerii care a luptat în Primul Război Mondial, pe un teren pe care acesta l-a primit de la statul român în semn de recunoștință pentru sacrificiile sale. Imobilul de pe Aleea Ghica Vodă, din Copou, se află chiar în spatele Bisericii Sf. Nicolae, ctitorită cu sprijinul marelui istoric și om de stat Nicolae Iorga. În plus, casa cu un singur nivel face parte din monumentul istoric sit „Centrul Istoric și Curtea Domnească”, aspect menționat chiar și în contractul prin care Țurcanu a cumpărat proprietatea de la moștenitori.
Sucuri de peste 700.000 lei nedeclarate din Ucraina
Antifrauda nu a pus ochii doar pe La Mattina SRL. O firmă din Iași, cu sediul în cartierul Păcurari, a „uitat” să declare marfă de peste 700.000 lei importată din Ucraina, marfă ce trebuia trecută prin același sistem RO e-transport. Firma Express Trading Import Export SRL, administrată de Alin Căuneasc, a fost sancționată de inspectorii Antifraudă cu 20.000 lei amendă și cu confiscarea a peste 700.000 lei în contul mărfii, după ce nu a încărcat pe platforma respectivă marfa adusă de peste hotare. Din octombrie 2023 și până în aprilie 2024 au fost efectuate 7 transporturi de sucuri carbogazoase din Ucraina, în valoare totală de 704.987 lei. Acestea nu au fost încărcate pe platforma RO e-transport. Reprezentanții firmei susțin că pentru două dintre facturi, din octombrie 2023, s-a împlinit un termen de prescripție de 6 luni (197.000 lei) și nu mai pot fi luate în considerare. În plus, aceștia susțin și că bunurile nu au fost reținute de firma sa, fiind vândute mai departe.
„Având în vedere că pentru operațiunile de import și vânzări analizate de organele de control a avut unul și același transport (bunurile au fost achiziționate din Ucraina și vândute către alți destinatari, fără a fi descărcată la petentă), nu există nicio rațiune pentru care organele de control au reținit că nu s-a respectat obligația de declarare în sistemul RO e-transport și nu au fost generate codurile UIT”, susțin reprezentanții firmei ieșene.
Vin trecut peste graniță fără a fi declarat în sistem
O altă firmă din zona Iașului, societatea Vinuri Nobile Tomai SRL, a fost sancționată de Antifraudă cu 20.000 lei și cu confiscarea a peste 500.000 lei din aceleași motive. Firma cu sediul în Holboca este administrată de Ștefan Vieru, iar asociat este Natalia Chirinciuc. Firma colaborează cu furnizori din Republica Moldova și are un număr de nmumai 3 angajați. Firma a adus între august 2023 și februarie 2024 mai multe transporturi de vin alb, roșu și rose, îmbuteliat la 1 litru, 0,75 și 05 litri, fără a le mai declara în sistemul RO e-transport. Valoarea totală a fost de 504.993 lei, sumă impurtată de cei de la Antifraudă. Reprezentanții firmei susțin că sancțiunea este ilegală deoarece cuprinde detalii dinaintea intrării în vigoare ca obligatorie a legii de introducere a datelor în sistemul RO e-transport. Reprezentanții firmei cu legături în Basarabia au cerut ca sancțiunea să fie transformată în avertisment și cea complementară să fie anulată.
Povestea e AICI
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?