LIPSA DRUMURILOR, PIATRA DE MOARĂ DE GÂTUL OAMENILOR DE AFACERI

LIPSA DRUMURILOR, PIATRA DE MOARĂ DE GÂTUL OAMENILOR DE AFACERI

Cea mai mare parte a mediului de afaceri din România (94%) consideră că lipsa infrastructurii de transport reprezintă un impediment major în dezvoltarea economică a ţării.

Pe de altă parte, două treimi dintre cei chestionaţi (66%) fac referire la lipsa politicilor şi programelor de investiţii publice, reiese din rezultatele unui sondaj de Camera de Comerţ Americană în România. În privinţa planurilor investiţionale ale mediului de business, răspunsurile celor 120 de companii au arătat prudenţă pentru anul 2019. Astfel, cele mai multe organizaţii preconizează, în acest an, investiţii de până la un milion de euro, deciziile în acest sens fiind puternic condiţionate de stabilitatea politică, de investiţiile în infrastructură şi de creşterea performanţei din administraţia publică.

Ce trebuie făcut
Cercetarea arată, totodată, că, printre cele mai apreciate condiţii de piaţă care au contribuit la performanţa raportată de companii, sunt calitatea infrastructurii digitale (52%), a capitalului uman (50%) şi nivelul de impozitare a companiilor (41%). La polul opus, sunt considerate precare: calitatea infrastructurii de transport (94%), lipsa politicilor şi programelor de investiţii publice (66%) şi stabilitatea macroeconomică (59%).

Cum a fost
Pe de altă parte, oamenii de afaceri cred că anul 2018 din punct de vedere al performanţelor a fost un an bun şi foarte bun pentru majoritatea companiilor care activează în România. Doar 4% dintre companiile chestionate au spus că anul 2018 nu a fost un an bun. 79% dintre ele spun că veniturile au crescut. Pentru anul 2019, mediul de afaceri se declară optimist şi, în continuare, se menţine trendul de creştere a veniturilor şi a numărului de angajaţi. Pe de altă parte, la nivel investiţional, companiile se declară mai prudente şi preconizează să aloce sume mai mici, de până la un milion de euro.

Ce trebuie făcut
De asemenea, în topul celor mai apreciate avantaje se află potenţialul de creştere, cu 87% dintre companiile intervievate, urmat de calitatea României de membru al Uniunii Europene (UE) - cu 78%, respectiv calitatea capitalului uman (53%).
În acelaşi timp, la întrebarea "Cum apreciaţi nivelul investiţional din România?", 33% dintre oficialii companiilor chestionate au afirmat că este bun, alţi 33% că este precar, iar 30% s-au declarat neutri.
Principalele trei măsuri care trebuie adoptate pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri din România sunt accesarea fondurilor europene (în viziunea a 55% dintre respondenţi) şi investiţiile în infrastructură (53%).
Până în anul 2016, nivelul cheltuielilor publice de investiţii depăşea 5% din PIB. După acel an, investiţiile au scăzut sub sub 5% din PIB, apropiindu-se periculos de 4%, ceea ce va duce şi la decelerarea creşterii economice, spun oamenii de afaceri.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.