Germania prelungește restricțiile până în ianuarie. Șoferii profesoniști au drum liber Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Germania prelungeşte - până la începutul lui ianuarie - restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei covid-19, prin închiderea barurilor şi restaurantelor şi limitarea participării la reuniuni private, a anunţat cancelarul Angela Mrekel.
”Trebuie să facem în continuare eforturi (...). Numărul zilnic al infecţiilor (cu noul coronavirus) se află în continuare la un nivel prea mare”, a anunţat cancelarul după mai bine de şapte ore de discuţii, miercuri seara, cu conducătorii celor 16 landuri germane.
Restricţiile decise într-o întâlnire anterioară, în noiembrie, urmează astfel să se aplice ”până la începutul lui ianuarie, dacă nu apare o scădere neaşteptată a ratei infectării (cu SARS-CoV-2), însă acest lucru este, în acest stadiu, improbabil”, a precizat ea.
Rata infectării în Germania atingea miercuri 139,6 la 100.000 de locuitori - şi 195,3 la 100.000 la Berlin -, departe de obiectivul de 50/100.000.
Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de covid-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza covid-19 (+410, un nou ”record”), potrivit Institutului Robert Koch.
Nivelul simbolic de un milion de cazuri urmează să fie atins în zilele următoare.
Pe 10 noiembrie, autoritățile din Germania au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul țării, în contextul pandemiei de Covid-19, în special cu privire la regimul de carantină în cazul persoanelor care sosesc din zone de risc, inclusiv din România, informează marți, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit MAE, măsurile, ce sunt aplicabile începând cu data de 8 noiembrie 2020, vizează în principal reducerea perioadei de carantină obligatorie de la 14 la 10 zile, precum și restrângerea semnificativă a posibilității de exceptare de la măsura carantinei prin prezentarea unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat anterior intrării pe teritoriul german.
De asemenea, persoanele care sosesc din zone de risc trebuie să își înregistreze datele personale prin intermediul paginii de internet www.einreiseanmeldung.de.
Principalele exceptări de la măsura efectuării carantinei privesc persoanele care: se află în tranzit; nu rămân mai mult de 24 de ore pe teritoriul german; efectuează vizite din motive familiale (la rude de gradul I sau soți cu reședințe diferite) de până în 72 de ore; asigură transportul profesional de persoane și de mărfuri ș.a.. O serie de alte excepții mai sunt aplicate, cu variațiuni de la un land la altul, în situații temeinic justificate, spre exemplu în cazul unor categorii profesionale a căror prezență și activitate concretă pe teritoriul german sunt considerate absolut necesare menținerii funcționalității unor sisteme sau infrastructuri sociale critice: relații diplomatice și consulare, securitate și ordine publică, îngrijire medicală etc. – cu respectarea măsurilor de protecție și igienă și, în unele cazuri, cu justificarea scrisă a urgenței de către angajator. Aceste exceptări nu sunt nici definitive, nici exhaustive, iar dacă există motive temeinice se pot acorda scutiri și în alte situații, cu acceptul punctual al autorităților locale de sănătate. Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens.
Barurie, restaurantele, locurile culturale sau cluburile de sport ar urma să rămână închise timp de peste o lună.
Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi - în funcţie de suprafaţa acestora.
Singura relaxare acordată de către liderii germani este că reuniunile private vor putea atinge zece persoane - începând de la 23 decembrie la 1 ianuarie, fără ca în acest număr să fie incluşi copiii în vârste de până la 14 ani. În afara acestei perioade, reuniule private sunt limitate la cinci persoane.
Petardele şi focurile de artificii, foarte apreciate de către germani de sărbători, vor fi interzise în pieţele şi pe străzile cele mai frecventate.
Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie, mai prevede textul negociat de către cancelar cu cele 16 landuri şi transmis presei.
Merkel i-a invitat pe germani să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la sejururi la schi.
Guvernul federal şi regiunile vor cere de asemenea Uniunii Europene (UE) să interzică - până la 10 ianuarie - sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului.
Bavaria, foarte prizată de schiorii germani, a devansat această punere în gardă şi şi-a închis marţi staţiunile de Crăciun.
Însă Austria vecină se află la cealaltă extremă şi prevede deschiderea pistelor sale de schi.
Austria este considerată în continuare de către Germania drept un teritoriu cu risc, în care virusul circulă activ. Una dintre staţiunile cele mai frecventate - Ischgl - a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.
Întrebată ce demersuri va face Germania la UE, Merkel a recunoscut că nu prea are mari şanse în acest sens.
”Voi fi sinceră cu voi. Probabil că nu va fi uşor, dar vom încerca”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?