Fost judecător, acuzat de corupție, numit în conducerea CNAIR. Nu are studii și experiență în domeniu Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR) Toni Greblă a fost numit administrator al Companiei de Drumuri, potrivit unui document pe care l-a consultat Economedia. Numirea s-a făcut prin Adunarea Generală a Acționarilor CNAIR, practic la decizia ministrului de resort Sorin Grindeanu.
Numirile în AGA și CA-uri la companiile din subordinea ministerului se fac exclusiv cu acordul ministrului. Mandatul în Consiliul de Administrație al Companiei de Drumuri este unul dintre cele mai bine plătite din minister, cu 13.215 lei/brut. Greblă „prinde” un mandat de 4 luni cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni.
Senator PSD în perioada 2012-2013, judecător CCR între 2013 și 2015 și Secretar General al Guvernului Dăncilă (2018-2019), Greblă va lua decizii privind marile proiecte de infrastructură rutieră, fiind unul dintre cei șapte administratori CNAIR.
DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, dar în 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv.
De ce a fost acuzat
Una dintre acuzațiile procurorilor DNA a fost aceea că Toni Greblă ar fi încercat să vândă mai multe capre unei persoane, motiv pentru care a fost acuzat de efectuarea de activităţi comerciale ca acte de comerţ incompatibile cu funcția de judecător CCR.
Despre această acuzație, judecătorii notează în motivare: „În legătură cu pretinsa negociere realizată de inculpatul Greblă Toni în încheierea contractului de exploatare a animalelor, dintre Grecu Gheorghe şi SC Gardena River privind darea în exploatare a unui număr de 100 capre de rasă, pe o perioadă de 5 ani, Înalta Curte constată că probele administrate nu fac dovada că activităţile pretins a fi desfășurate de inculpat se circumscriu sferei operaţiunilor economice ca acte de comerţ”. Judecătorii au luat în considerare declarația unuia dintre inculpații din dosar, Gheorghe Grecu, care a susținut că animalele au fost cumpărate personal, declarație ce a fost întărită de medicii veterinari care s-au ocupat de formalitățile cu animalele.
„În legătură cu acest aspect, inculpatul Grecu Gheorghe a precizat că a achiziţionat aceste capre în cursul anului 2011, când a cumpărat un număr de 60 de capre de diferite rase (rasa zanen, alpină franceză mursiana granadină) din județul Alba, aspect confirmat atât de martorii Ţigărean Gheorghe și Cerdac Bogdan Petru Claudiu, medici veterinari care au realizat înscrierea exemplarelor în evidenţele direcției sanitare, a aplicat marcajele necesare exemplarelor adulte și au întocmit formularul de mişcare dintr-o exploataţie în alta „F2” cât şi înscrisurile aflate la dosar, formularele „F2”, evidenţele animalelor înregistrate de proprietari la Direcţia Sanitar-Veterinară din comună”, se arată în motivare.
Ce studii are
Greblă a fost avocat înainte de 1989. A terminat Facultatea de Drept. A fost prefect de Gorj și președintele unei aosociații miniere. A fost senator din 2008, iar din 2013 judecător la Curtea Constituțională.