Documentele necesare pentru un șofer profesionist ca să nu aibă probleme la granița cu UK

Documentele necesare pentru un șofer profesionist ca să nu aibă probleme la granița cu UK

Avand in vedere acordul post-Brexit stabilit intre UK si Uniunea Europeana, mai multe actiuni au fost demarate in ceea ce priveste noul mod de operare.

Asta inseamna ca soferii, in special cei din Uniunea Europeana sau cei care fac transport intre mai multe tari, vor lucra in baza unor schimbari datorate Brexit-ului. Lindsey Thomas, Director al Search Driving UK, informeaza asupra celor mai importante modificari in modul de operare al soferilor de HGV.

1. Verificare statutului de imigrant
Soferilor le-a fost comunicat faptul ca trebuie sa aplice pentru EU Settlement Scheme ( rezidenta ) dupa 31 decembrie 2020 pentru a putea locui si lucra dupa perioada de tranzitie care se termina pe 30 iunie 2021.

‘Soferii trebuie sa poata face dovada identitatii, ale statutului dreptului de munca si dovada de rezidenta permanenta pentru a fii acceptati in EU Settlement Scheme si pentru a putea continua sa lucreze legal in UK. Angajatii vor putea face asta online ca si parte a verificarii’, a spus Lindsey. ‘ E gratis sa aplice, iar un pasaport sau o alta forma de identitate din Uniunea Europeana e tot ceea ce au nevoie’.

Pana la data de 30 iunie, soferii pot continua sa isi foloseasca pasapoartele sau buletinele ca si pana acum, ca dovada de identitate, dar trebuie sa se pregateasca pentru EU Settlement Scheme daca vor sa-si continue munca in UK.

Aici puteti aplica pentru EU Settlement Scheme

2. Documente necesare
‘Este foarte important ca soferii sa se asigure ca au documentele necesare in cazul in care intentioneaza sa conduca in mod comercial ca sofer al Uniunii Europene sau intr-o tara din Uniunea Europeana, venind din UK.’ a spus Lindsey. ‘Aceste documente sunt necesare atat pentru pasageri, cat si pentru insotitorii aflati intr-un vehicul comercial’.

Soferii de HGV care doresc sa treaca grantile internationale au nevoie de urmatoarele:

Carnet de conducere din UK valid

Permis de conducere international ( DP ) – daca tara in care calatoriti va cere asta

Un certificat pentru soferi ( card ) care arata competenta profesionalavalid- Driver Certificate of Professional Competence (CPC)

Pasaport valid

Alte documente legate de sanatatea personala

Pasaportul nu trebuie sa fie in ultimele 6 luni de valabilitate si nu trebuie sa fie mai vechi de 10 ani in raport cu data curenta.

Un permis de transport international - International Driving Permit (IDP)este cerut atat de tarile din Uniunea Europeana si nu numai.

‘Un astfel de permis poate fi cumparat cu £5.50 de la orice oficiu postal (Post Office)’, a spus Lindsey. ‘Nu toate tarile cer unul, dar in jur de 140 de tari vor acest permis, asa ca nu e o idee rea sa va interesati. Sunt mai multe tipuri de permis, asa ca va rog sa va asigurati ca aveti permisul corespunzator si ca nu dati banii degeaba’.

Lista cu tarile care cer acest pemis, inclusiv tipurile de permis, este disponibila de site-ul guvernului sau aici

3. Obtineti un permis de acces pentru Kent ( Kent Access Permit )
Incepand cu 1 ianurie 2021, un permis de acces pentru Kent ( KAP ) este necesar pentru camioanele care trec prin Kent si isi continua calatoria in/din Uniunea Europeana.

KAP este o modalitate prin care guvernul manageriaza documentele soferilor si care ajuta la confirmarea faptului ca soferii de HGV se supun legislatiei in curs in ceea ce priveste metodele de import ale bunurilor din Uniunea Europeana.

‘Acest permis ( KAP ) e valabil doar pentru 24 de ore si este necesar de fiecare data cand un vehicul iese din UK’, a spus Lindsey. ‘ Daca nu aveti acest permis, puteti primi o amenda in valoare de pana la £300. De aceea va rugam sa aplicati pentru acest serviciu inainte de a incerca sa iesiti din tara prin Kent. De asemenea, orice vehicul sub 7.5 tone este scutit de acest permis, iar soferii care doar circula prin zona Kent nu au nevoie de acest KAP.’

Documentele necesare acestui permis – KAP – sunt urmatoarele:

Un document de import din Uniunea Europeana ( o declarative de import sau Transit Accompanying Document – document de acompaniere a marfii )

Admisie temporara - Admission Temporaire/Temporary Admission (ATA) sau Transport Internationaux Routiers (TIR) – Transport International Rutier – carnet de TIR

Puteti aplica pentru KAP pe site-ul guverului UK - aici

4. Fiti pregatiti pentru intarzieri
Aceasta este o perioada de tranzitie, ceea ce inseama o posibilitate ridicata de cozi la vama, avand in vedere volumul de documente necesare calatoriei.

‘Exista posibilitatea unor durate lungi de asteptate la vama pana cand sistemul de verificare al documentelor va fi pus la punct si va functiona la capacitate optima. De aceea, Search Driving isi incurajeaza partenerii sa aiba pregatit un bagaj in cazul in care vor innopta acolo’, a spus Lindsey.

‘E posibil sa nu il folositi niciodata, dar va poate dovedi foarte util in unele momente.’ De asemenea, va puteti interesa si ce tipuri de mancare sunt permise la granita, acum ca UK a iesit din Uniunea Europeana 

5. Nu uitati de sanatatea dumneavoastra
Majoritatea soferilor ( atat din Uniunea Europeana, cat si cei nascuti in UK ) au un Card European de Asigurare de Sanatate - European Health Insurance Card.

Acesta va fii in curand inlocuit cu noul UK Card Global de Asigurare de Sanatate - UK Global Health Insurance Card.

Este recomandata o asigurare medicala completa.

‘Sanatatea soferilor este foarte importanta, mai ales cand fac fata stresului de a sta la cozi la vama sau cand trec prin noi proceduri care nu le sunt familiare’, a spus Lindsey.

‘Aveti tot timpul in vedere orele conduse si urmati-le corespunzator! Fiti siguri ca asigurarea medicala e valabila si oferiti copii ale asigurarilor membilor famililor voastre sau prietenilor, in cazul in care aveti nevoie de ele de urgenta.’

Daca aveti nevoie de sfaturi legate de noile reglementari in ceea ce priveste condusul in UK, puteti intra aici.

In cazul in care aveti nevoie sa discutati cu echipa Search Driving, luati legatura cu noi astazi!

Va putem ajuta cu documentele aferente sau cu orice alta modficare ca rezultat al Brexit-ului. (https://www.search.co.uk/)

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.