Comuna din România unde sunt „parcate” 1.000 de camionae. Localnicii trăiesc din transport Recomandat

Comuna din România unde sunt „parcate” 1.000 de camionae. Localnicii trăiesc din transport

În comuna Bosanci, județul Suceava, transportul internațional de marfă este principala activitate a antreprenorilor locali. Cele 150 de firme de transport rutier de marfă administrează peste 1.000 de TIR-uri, la care se adaugă alte circa 500 de bus-uri și camionete de transport, care operează numai la extern.

Transportul rutier de marfă este afacerea de casă în comuna suceveană Bosanci. Antreprenorii din Bosanci care dețin autovehicule de marfă fac în general transporturi din portul belgian Antwerp (sau Antwerpen, numele în flamandă; sau Anvers, varianta franceză a numelui). Preiau marfa din port și o răspândesc în toată Europa.

„Familia mea are o societate mai mică. Avem în jur de opt autocamioane. În special, membrii familiei conduc TIR-urile. Stăm mai mult în Antwerp sau Anvers, cum i se mai spune. Luăm marfa din port și o ducem în Franța, Marea Britanie. Muncă e așa de multă încât nu avem timp nici să mai vorbim cu familia de acasă”, ne spune Ionel.

Am vorbit cu acesta chiar după ce România a câștigat la Curtea Europeană de Justiție disputa legată de regula ca autocamioanele să se întoarcă în garajul proprietarului, din țara de origine, la câte opt săptămâni. Această reguli nu va mai fi aplicată.

„Este bine pentru afaceri. Asta înseamnă că la opt săptămâni nu mai pierde o săptămână pe drumul spre casă. Nu e bine pentru familii că așa șoferii vor fi și mai mult pe drumuri”, ne mai spune acesta.

Comuna de transportatori marfă
Localitatea din județul Suceava numără, cel puțin în acte, 6.802 locuitori, conform datelor de la ultimul recensământ.

Tot în Bosanci sunt înregistrate și 581 de firme, conform datelor platformei Termene.

Din acest număr, 181 fac activități de transport de marfă. Reprezentanții acestor firme susțin că societățile și persoanele din comuna care fac transport marfă dețin aproape 1.000 de autocamioane.

Asta înseamnă că practic unul din șase locuitori ar deține un autovehicul de transport marfă. Sunt 15 societăți comerciale în această localitate care au făcut anul trecut afaceri de peste 2 milioane de euro (10 milioane de lei) din transportul rutier de marfă.

Locuitorii și-au asfaltat singuri drumurile ca să nu-și strice camioanele
Transportul internațional de marfă este ocupația de bază pentru locuitorii din Bosanci, localitate situată la 8 km de municipiul Suceava și 90 de kilometri de Rădăuți.

Comuna Bosanci a devenit celebră în România după ce oamenii de aici s-au apucat să-și repare singuri drumurile, pentru că din cauza gropilor își stricau autovehiculele. Și nu erau câteva, ci în jur de 1500 în total, de la camioane, bus-uri și până la camionete de curierat, adică cam atât cât există în tot județul Botoșani, de exemplu, după cum ne-a declarat primarul Miron Nicolae.

Primele camioane la Bosanci au început să apară imediat după Revoluție, când mulți localnici au plecat la muncă în străinătate, cartierul general fiind stabilit în Belgia, unde, de altfel, și acum își desfășoară activitatea. În prezent, cele mai multe TIR-uri acționează în portul Antwerp.

„Au fost plecați în Belgia, acolo au avut relații prima dată și s-au ajutat unul pe altul. Majoritatea au 5-10-15 camioane, există, însă, și foarte multe bus-uri și camionete de 3,5 și 7, 5 tone care fac curierat în Anglia și în toată Europa”, a declarat primarul Miron Nicolae.

Dacă proprietarii camioanelor sunt din Bosanci, când vine vorba de șoferi, a fost nevoie să se caute personal în toată România, ba chiar s-a ajuns în Republica Moldova, știut fiind faptul că există un mare deficit de personal pe piață. Nici măcar leafa de 3.000 euro pe lună nu pare, însă, să mai fie atractivă pentru mulți conducători auto.


GEORGE NIȚĂ STAREA TRANSPORTURILOR


FORD TRUCKS LANSARE F-LINE
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.