Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să conduci camioane? Recomandat

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să conduci camioane?

Pentru a putea conduce camioane sau autobuze, șoferii trebuie să dețină un permis de conducere Categoria C sau D. Obținerea unui permis auto de profesionist vine la pachet cu o serie de obligații pentru candidați.

Permis de conducere pentru camion sau autobuz. Reguli legate de vârstă

Șoferii care obțin un permis auto pentru Categoria C pot conduce vehicule cu un tonaj mai mare de 3.500 kg. Viitorii candidați trebuie să aibă vârsta de 18 de ani. De asemenea, aceștia trebuie să dețină permis Categoria B.

Cei care doresc să obțină permisul Categoria D, pentru vehicule de transport persoane, trebuie să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani. Totodată, candidații trebuie să dețină permisul Categoria B.

Ce trebuie să știe candidații
Pentru a obține permisul Categoria C, șoferii care au permis auto de mai puțin de un an vor efectua 36 de ore de pregătire practică. În schimb, cei care l-au obținut de peste 12 luni sunt obligați să facă 30 de ore de conducere.

În cazul Categoriei D, legea prevede ca viitorii conducători auto pe vehicule de mare tonaj să urmeze 50 de ore de pregătire practică. Această regulă este valabilă în cazurile candidaților care dețin doar Categoria B. Șoferii care dețin și Categoria C vor urma doar 25 ore de pregătire practică.

Permis auto Categoria C și D. Pașii necesari pentru viitorii șoferi de autobuz sau camion

După finalizarea cursurilor de pregătire practică și teoretică, candidații trebuie să se prezinte la Direcția Permise Auto din localitatea de domiciliu. În această etapă, aceștia vor putea depune dosarul pentru examinare. Dacă acesta este validat și conține toate documentele, candidații vor putea fi programați pentru susținerea examenului teoretic.

Testarea cuprinde 30 de întrebări de tip grilă. Pentru a fi admiși, candidații trebuie să completeze minim 22 de răspunsuri corecte.

Cei care reușesc să treacă de această etapă se ot programa pentru testarea practică, care implică conducerea unui camion sau autobuz.

Documente necesare pentru obținerea permisului auto pentru vehicule de mare tonaj:

Cartea de identitate;
Copie permis de conducere categoria B;
Cazierul judiciar;
Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școala de șoferi”;
Avizul psihologic – se obține la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
Fișa medicală permis auto.



CAMION FEST 2024


CARAVANA SCANIA 2024

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.