Camioanele europene cu alcool pot intra în Rusia Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
Rusia a închis granița pentru camioanele din Europa, dar transportatorii de medicamente și o serie de alte mărfuri vor fi exceptați.
Potrivit cotidianului rusesc Izvestia, pe listă se află camioanele care duc alcool, prezervative sau instrumente muzicale.
Alcoolul, contraceptivele, tutunul, substanțele chimice de uz casnic și instrumentele muzicale vor continua să fie furnizate Rusiei din UE.
Asta în timp ce pentru majoritatea celorlalte produse importate, de azi 10 octombrie 2022, va apărea o barieră suplimentară: țara închide granița pentru camioanele europene și toate mărfurile vor trebui reîncărcate pe camioane autohtone.
Interdicția de intrare a camioanelor este cuprinsă în decretul guvernamental aprobat deja și care intră astăzi în vigoare.
Documentul conține și o listă de excepții, care i-au surprins pe experți. Pe lângă cele cu adevărat necesare și perisabile, medicamente, produse lactate, legume, au intrat pe listă și produse care ridică semne de întrebare.
Din 10 octombrie și până la sfârșitul anului, Rusia își închide granița pentru camioanele europene care aduc bunuri de larg consum în țară.
Din acest moment, transportul poate merge până la granița Rusiei, după care mărfurile din camioane vor trebui reîncărcate în vehiculele unui transportator rus.
O abordare similară este deja practicată de Belarus, care a interzis transporturilor din UE să intre în țară, făcând excepții pentru produsele agroindustriale, alimente și medicamente.
Prin analogie, Rusia și-a pregătit propria listă de mărfuri care nu vor fi supuse restricțiilor, ceea ce înseamnă că autocamioanele europene cu acestea vor putea trece granița și vor urma traseul până la destinație prin țară.
E vorba despre 58 de categorii de produse. Au fost menționate mărfurile perisabile și cele mai necesare oamenilor, de exemplu, medicamentele, legumele, produsele lactate, care se pot deteriora în timpul reîncărcării sau depozitării pe termen lung: acest proces poate dura câteva zile.
Pe lângă cele de mai sus, au fost incluse în listă mărfuri nebanale care, la prima vedere, sunt greu de clasificat ca produse esențiale sau produse perisabile.
Vorbim despre alcool și băuturi răcoritoare, contraceptive, tutun, produse chimice de uz casnic și instrumente muzicale.
Ministerul Industriei și Comerțului a explicat pentru Izvestia de ce aceste produse se află pe lista excepțiilor. Spre exemplu, cele mai mari lanțuri alimentare au cerut excluderea alcoolului, companiile se temeau că sticlele valoroase vor fi sparte în timpul reîncărcării.
De asemenea, caracteristicile mărfurilor exclud posibilitatea reîncărcării la frontieră. Există riscul ca produsul să-și piardă caracteristicile de calitate.
Prin urmare, categoriile precum produsele industriei farmaceutice și medicale, mărfurile perisabile, precum și mărfurile care necesită condiții speciale de depozitare intră sub incidența excepției, a precizat ministerul.
Astfel de riscuri sunt relevante pentru ceasuri și instrumente muzicale, pot fi deteriorate la graniță, deoarece sunt fragile. Contraceptivele și substanțele chimice de uz casnic au, de asemenea, propriile lor particularități: ele trebuie să fie depozitate la un anumit regim de temperatură, care poate fi modificat când mărfurile sunt manevrate dintr-un camion în altul la frontieră.
„Regimul de temperatură de transport depinde de produsul specific și de ambalajul acestuia: pentru substanțele chimice de uz casnic și contraceptivele variază de la +5 la +25 de grade”, a menționat Ministerul Industriei și Comerțului. În plus, nu pot fi înghețate sau păstrate în lumina directă a soarelui, a adăugat ministerul.
Gelurile de spălat pot fi transportate la o temperatură nu mai mică de +5 grade: sunt în ambalaje polimerice, iar substanțele chimice de uz casnic în ambalaje cu aerosoli, care necesită depozitare de la 0 grade.
Interdicția de intrare a camioanelor cu numere europene în Federația Rusă limitează impactul sancțiunilor antiruse asupra pieței de consum, a declarat Natalia Nazarova, șefa Institutului ANO pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și Economiei, pentru Izvestia. O astfel de măsură va permite transportatorilor autohtoni și din Belarus să câștige mai mult, deoarece din aprilie au pierdut o parte semnificativă din venituri, după ce UE, în primăvara acestui an, le-a interzis să treacă granița Uniunii Europene.