C5.Exclusiv. CNAIR: "Adio, dar rămân cu... turcii!" Recomandat

C5.Exclusiv. CNAIR: "Adio, dar rămân cu... turcii!"

Coloana a cincea: În ultimii 30 de ani, firmele turcești cu devenit "lumina ochilor" golanilor și incompetenților din Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Astăzi, 20 octombrie 2021, se depun ofertele pentru construcția lotului 2 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt precalificate în cadrul acestei licitații șase firme: patru europene și două turcești.
Din informațiile noastre, firmele europene Aktor, Strabag, Pizzarotti și WeBuild (fostă Astaldi) nu vor depune azi oferte.
Și, astfel, rămân în licitația pentru ce mai mare lucrare de infrastructură rutieră din România ultimilor 30 de ani două firme "mici și late" turcești: Mapa și Gulemark.
Există mai multe cauze pentru care firmele mari se retrag din această licitație.
În primul rând, studiul de fezabilitate este făcut "pe genunchi" și nicio firmă nu se poate baza cu adevărat pe el.
În al doilea rând, este un proiect foarte greu din punct de vedere tehnic. Trebuie făcute multe studii pentru a putea creiona un proiect tehnic realist, fără surprize în implementare. Pentru aceasta este nevoie de mult timp. Acesta este și motivul pentru care austriecii de la Strabag au solicitat o amânare de 150 de zile.
În al treilea rând, "meseriașii" de la CNAIR au tegiversat această licitație mai mulți ani. Bugetul a rămas însă același. Prețurile la materiale au crescut cu 40-50% de atunci. La fel, a crescut costul cu forța de muncă. Și explozia prețurilor continuă!
O firmă serioasă nu intră într-un proiect pe care știe clar, de la început, că nu poate să îl termine în aceste condiții.
"Turcaleții" n-au nicio problemă! Ei înhață banii și... despre autostradă mai vorbim!
În loc de concluzie: Pentru lucrarea de 980 milioane de euro, CNAIR trebuie să anunțe câștigătorul într-un mod "giugiuc": "Le dăm toți banii turcilor, bre! Nu ne fac autostradă, dar ne dau bacșiș, peșcheș, ciubuc... și-un "café!".

 

Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rublică de pamflet și trebuie tratată ca atare.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații. Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.