Brexit. Exporturile britanice de alimente și băuturi s-au prăbușit Recomandat

Brexit. Exporturile britanice de alimente și băuturi s-au prăbușit

Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană s-au prăbușit după Brexit, potrivit cifrelor publicate luni, 22 martie 2021, de HM Revenue and Customs, relatează The Guardian.

Producătorii de whisky, brânză și ciocolată au suferit cele mai mari pierderi de export după Brexit în sectorul alimentelor și băuturilor. Analiza cifrelor de către Federația pentru Alimente și Băuturi (FDF) arată că exporturile de brânzeturi în ianuarie au scăzut, de la 45 la 7 milioane de lire sterline, față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile de whisky au scăzut de la 105 milioane la 40 de milioane de lire sterline. Exporturile de ciocolată au coborât de la 41,4 milioane de lire sterline la doar 13 milioane de lire sterline, în scădere cu 68%.
Oficialii britanici au pus prăbușirea comerțului pe seama unei combinații de factori: Brexit și o cerere mai slabă în Europa, unde restaurantele, hotelurile și alte afaceri din sectorul ospitalității rămân închise. Exporturile de alte produse, cum ar fi somonul și carnea de vită, s-au oprit aproape cu totul, cu scăderi de 98%, respectiv 92%. Dar, ca valoare, au fost pe locul 7 și 4 cele mai mari pierderi din primele 10 exporturi către UE. Și comerțul cu pește a scăzut cu 79%, parțial din cauza unei interdicții totale a exporturilor de anumite crustacee vii.

Birocrația vamală și regulile UE pun piedici micilor producători britanici
Cifrele vin după datele de la Oficiul Național de Statistică (ONS), care arată că schimburile comerciale dintre Marea Britanie și UE au fost puternic afectate în ianuarie, exporturile totale scăzând cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie. În acest context, subcomitetul UE pentru Mediu al Camerei Lorzilor și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la întreruperea comerțului cauzată de Brexit. „Suntem consternați că sectorul nostru agroalimentar se confruntă cu dispute comerciale atât de mari”, a declarat Lord Teverson, președintele subcomitetului, într-un nou raport.
„Mărimea volumului de documente și a pregătirilor necesare pentru exportul de alimente către UE prezintă provocări foarte dificile, în special pentru afacerile mici”, a adăugat el. FDF a declarat că cea mai afectată rută comercială a fost către Irlanda, care și-a pierdut poziția de cea mai mare piață de export a Marii Britanii, reprezentând 5% din comerțul global, comparativ cu 18% în ianuarie 2020. Exporturile către Germania și Italia au fost pe următoarele două locuri - în scădere cu 85%, respectiv cu 81%.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.