AKTOR a început să sape al doilea tunel de pe secțiunea Apața-Cața a căii ferate Brașov-Sighișoara. Recomandat

AKTOR a început să sape al doilea tunel de pe secțiunea Apața-Cața a căii ferate Brașov-Sighișoara.

Compania AKTOR a pornit cel de-al doilea utilaj TBM, denumit Varvara, pentru săparea tunelurilor gemene de la Ormeniș, în muntele de lângă Racoș, pe traseul viitoarei căi ferate Brașov – Simeria, parte a Coridorului Rin – Dunăre, secțiunea Brașov - Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața.

Varvara (numită după Sf. Varvara, protectoarea minerilor) va săpa alături de Eleni, primul utilaj TBM care a pornit pe 5 martie 2024.

aktor cel de-a doilea utilaj

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada.
Cele două TBM-uri vor fora în munte tunelurile gemene Ormeniș, cu o lungime de 6,9 km fiecare, între Racoș și Ormeniș, pe segmentul sudic al tronsonului de cale ferată care va străpunge dealurile din zonă.
Între timp, pană la sfârșitul săptămânii trecute, Eleni a săpat 102 metri (echivalentul a 68 de inele prefabricate de beton) în interiorul muntelui. Ritmul forajului s-a accelerat după faza de teste și calibrări complexe necesare pentru a seta o astfel de mașină uriașă în direcția și la înclinația corecte. Echipa AKTOR va aplica aceleași proceduri de accelerare a forajului cu Varvara ca și cu primul TBM, Eleni: întâi faza de testare, iar apoi treptat, frontul de foraj va câștiga viteză.
Există și aspectul privind structura solului prin care sapă Eleni, același căruia va trebui să îi facă față și Varvara. Potrivit lui Sotirios Koropoulis, directorul de proiect pentru tronsonul Apața-Cața, șantierul Lotului 2, litologia actuală pe care echipa AKTOR o exploatează poate fi clasificată drept argilă. Compoziția solului este unul dintre elementele care dictează abordarea de forare.
„Acest proiect este o capodopera inginerească pentru calea ferata dintre Brașov și Sighișoara. Forăm cele mai lungi tuneluri feroviare din România prin muntele dintre Apața și Racoș. Singularitatea provocărilor tehnice datorate structurii variabile a solului face ca acest proiect să fie o premieră pentru România. De asemenea, evidențiază capacitatea AKTOR de a implementa proiecte de construcții complexe și provocatoare și sprijinul nostru puternic pentru creșterea țării”, a declarat Alexandros Exarchou, CEO al Grupului Intrakat.
Ca detaliu tehnic, echipa din Eleni a poziționat până acum 68 de inele prefabricate din beton, cele care formează peretele circular al tunelului. Fabrica din Zărnești care produce inelele a asigurat un stoc impresionant, de 875 de astfel de prefabricate, pentru aceasta primă pereche de tuneluri.
O a doua pereche de tuneluri, numită Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, va fi forată între Racoș și Homorod, iar începerea lucrărilor acestora este programată pentru această vară. TBM-urile 3 și 4 au fost livrate 100% și sunt în proces de asamblare în diferite etape. Conform planului de execuție, acestea sunt programate să înceapă în iulie, respectiv, august, urmând să foreze aproximativ 15 luni, Homorod fiind un tunel mai scurt decât Ormeniș.
Tunelurile vor fi conectate prin galerii de legătură: 13 galerii de legătură, cu o lungime totală de 601 metri liniari pentru tunelul Ormeniș, respectiv 10 galerii de legătură, cu o lungime totală de 417 metri liniari pentru tunelul Homorod.
Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor fi formate fiecare din câte două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie cuprinsă între 30 de metri lângă zonele de intrare și 70 m lângă zona cu suprasarcină mare.
Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Acestea vor fi forate cu ajutorul a patru TBM-uri, construite de compania HERREKNECHT.
Primele două TBM-uri, Eleni și Varvara, au o lungime remarcabilă: Eleni are aproximativ 105 de metri lungime, iar Varvara are aproximativ 84 de metri.
Un utilaj TBM poate să foreze tuneluri la scară mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, șase zile pe săptămână și o zi de întreținere.
Pe lângă tronsonul Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața, Aktor lucrează non-stop la finalizarea tronsonului A0 București Sud, Lotul 3, al cărui termen limită este începutul lunii septembrie.
AKTOR Construction este membră al Grupului Intrakat, un lider al industriei în sectoarele Greciei de construcții, infrastructură, concesiuni/ parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliară, proiecte de mediu și tehnologii digitale, cu o prezență semnificativă în Europa de Sud-Est. Fondată în 1987, Intrakat este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Ce este un TBM, ce este EPB (Earth Pressure Balance) și cum funcționează?
TBM-urile (Tunnel Boring Machines) sunt cilindri din oțel cu diametru mare, numiți și scuturi, de 10 – 15 metri lungime, care sunt împinse înainte pe sub pământ de cricuri hidraulice, în timp ce un cap de tăiere rotativ, asemănător unui disc, echipat cu discuri/lame de tăiere în partea din față a scutului, excavează pământul moale sau/și roca tare. O spumă specială este suflată în fața capului de tăiere pentru răcire, lubrifiere și protecție anti-uzură.
Terenul excavat este colectat temporar în spatele capului de tăiere într-o cameră cilindrică, unde este amestecat cu apă și aditivi chimici, creând un echilibru al presiunii pământului (EPB) pentru a susține, dacă este necesar, capul de excavare, prevenind prăbușirea acesteia. Acest proces este o tehnologie inovatoare de tunel mecanizat, care oferă siguranță maximă simultan cu forarea.
Materialul excavat poate fi îndepărtat din cameră utilizând un transportor pe baza principiului ”șurubul lui Arhimede” și apoi în afara tunelului, cu sistemul de bandă transportoare.
În partea din spate a Scutului și sub protecția acestuia, segmentele curbe din beton prefabricat sunt asamblate în inele circulare și plasate în poziția dorită folosind un dispozitiv special. Inelul de prefabricate devine căptușeala finală a tunelului forat, odată ce o anumită deschidere a tunelului a fost excavată (1,5 metri). Pe măsură ce Scutul avansează, inelul circular rămâne pe poziție, susținând terenul excavat după ce a fost umplut cu ciment.
Capul de excavare este urmat de un tren de vagoane de susținere remorcate de Scut, prin tunelul căptușit, care transportă toate utilitățile necesare funcționării TBM. Lungimea totală a întregului sistem de foreză cu vagoane de susținere poate atinge în unele cazuri 180 m.
Acest principiu al așa-numitului tunel mecanizat oferă astăzi o siguranță mai mare și o construcție mai rapidă a tunelurilor decât metoda tradițională de săpare. Tehnologia extrem de sofisticată asociată utilajului TBM-EPB permite controlul a peste 150 de funcții de operare simultan, de la sisteme de la distanță în timp real, până la un sistem de navigație de înaltă tehnologie al capului de foraj în mișcare, pe care îl controlează în limite de toleranțe de 5 – 10 centimetri din axa teoretică a tunelului, de-a lungul traseelor subterane de kilometri.


CARAVANA SCANIA 2024


VERSUS SO3E05

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.