30.000 de euro amendă dacă șoferii de camion nu sunt lăsați să se întoarcă acasă la 4 săptămâni

30.000 de euro amendă dacă șoferii de camion nu sunt lăsați să se întoarcă acasă la 4 săptămâni

Un an închisoare și 30.000 € amendă, dacă șoferii români de camion nu se întorc acasă la 4 săptămâni. Legislația din transporturi devine din ce în ce mai dură în Europa, iar autoritățile franceze chiar nu se joacă.

Normele europene privind timpii de odihnă ai șoferilor de camion și modul în care aceștia trebuie să-și petreacă zilele de repaus au intrat în vigoarea de mai bine de doi ani, iar unele state și-au făcut sau armonizat propriile coduri de transport, incluzând sancțiuni drastice pentru încălcare lor.

În Franța, de exemplu, dacă șoferii de TIR nu se întorc acasă sau la sediul firmei la 4 săptămâni, sancțiunea ajunge și la un an închisoare și 30.000 € amendă.

Obligația întoarcerii acasă a șoferului de camion este prevăzută în  REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, modificat și completat cu Regulamentul 1054/2020 la art. 8:

 ”(81)(8a) Întreprinderile de transport organizează activitatea conducătorilor auto în aşa fel încât aceştia să poată în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive să se întoarcă la centrul operaţional al angajatorului unde se află locul normal de staţionare al conducătorului auto şi unde începe perioada de repaus săptămânal a conducătorului auto, în statul membru de stabilire al angajatorului, sau să se întoarcă la locul de reşedinţă al conducătorului auto, pentru a petrece cel puţin o perioadă de repaus săptămânal normală sau o perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore luată în compensaţie pentru perioade de repaus săptămânal reduse.

Cu toate acestea, în cazul în care conducătorul auto a efectuat două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive în conformitate cu alineatul (6), întreprinderea de transport organizează activitatea conducătorului auto în aşa fel încât acesta să poată să se întoarcă înainte de începutul perioadei de repaus săptămânal normale de peste 45 de ore luată în compensaţie.

Întreprinderea de transport documentează modul în care îşi îndeplineşte această obligaţie şi păstrează documentaţia la sediu pentru a o prezenta la cererea autorităţilor de control.”

Iar, potrivit Art. 1.3315-4-1 din Codul de transport francez, neîntoarcerea șoferului de TIR acasă sau la sediul firmei pentru care lucrează este considerată infracțiune și se pedepsește cu un an de închisoare și cu amendă de 30.000 €. (newsweek.ro)


STAREA TRANSPORTURILOR - RADU DINESCU


VERSUS SO3E04

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.