PREMIERĂ Autostrada de Centură București va fi construită de o firmă din China Recomandat

PREMIERĂ Autostrada de Centură București va fi construită de o firmă din China

Guvernul este obligat să semneze contractul câștigat de o companie din China pentru construcția lotului 3 al autostrăzii de centură a Bucureștiului - A0 Nord, conform unui decizii în justiție.

Aceasta încalcă legislația națională prin care este interzisă participarea la licitații a companiilor din țări precum China.

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că această companie constructoare încă nu a îndeplinit toate obligațiile sale înainte de semnare, dar că în cazul în care îndeplinește condițiile, „dacă nu pui în aplicare acea hotărâre a instanței, eu cred că ai mari probleme”. Contractul pentru lotul 3 al autostrăzii A0 Nord ar urma să fie semnat cu China Civil Engeneering Construction Corporation, o companie din China, după trei ani de contestații și mai multe decizii ale instanței și CNSC, prin care au obținut câștig de cauză.

„Există din punct de vedere al legii limitări, nu doar cutumiar. Există acel cadru dat de lege. În urmă cu două săptămâni, colegii de la CNAIR au venit și mi-au prezentat această situație, spunând că în ultima perioadă au avut două hotărâri ale Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și două hotărâri de instanță, deci patru hotărâri care spun că acea companie e câștigătoare. În acest moment, dacă nu pui în aplicare acea hotărâre a instanței, eu cred că ai mari probleme. Nu CNAIR. CNAIR a dat pe altcineva câștigător. Instanța a venit de două ori. CNSC n-a venit doar o singură dată, de două ori să spună că CNAIR a greșit și că trebuie să se încheie contractul cu această companie chineză. Explicația pe care am primit-o este că procedurile la această licitație au început înainte de acest cadru legal de care aminteam. Atâta timp cât există o hotărâre a instanței din România, că ne place, că nu ne place, trebuie să o pui în practică. O să vedem dacă se va încheia contractul, pentru că în acest moment eu știu că cei de la CNAIR sunt în faza în care cer documentele necesare, vedem dacă sunt în stare să depună garanțiile și dacă se va ajunge la încheierea contractelor”, a declarat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

Guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat în 2021 o ordonanță de urgență prin care se interzice accesul la licitații companiilor din țări precum China. Actul normativ nu se aplică însă retroactiv, pentru licitațiile unde au depus deja oferte companii din China, conform digi24.ro.


TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII E06


HOLLEMAN AGABARITIC

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.