DRDP Iași nu-și asumă deschiderea circulației pe un Drum Național Recomandat

DRDP Iași nu-și asumă deschiderea circulației pe un Drum Național

O problemă majoră pentru care nimeni nu vrea să riște este legată de blocarea drumului național DN 17B între Crucea și Broșteni.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași nu-și asumă redeschiderea drumului național între Crucea și Broșteni, dar maniera în care a comunicat acest lucru este destul de bizară.

 

Legislația în materie este clară și specifică faptul că în cazul în care apar situații problematice – inclusiv alunecări de teren, căderi de stânci de pe versanți etc. – luarea unor măsuri care conduc la redeschiderea traficului rutier care în sarcina administratorului drumului.

Fiind un drum național, în cazul de la Holda – Broșteni administrator este Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. Cu toate acestea, comunicarea oficială către Prefectura Suceava prin care nu își asuma nicio răspundere pentru redeschiderea drumului în condițiile în care alunecările de teren erau încă active a făcut-o abia pe 5 septembrie, adică la 10 zile de la căderea stâncilor care au blocat drumul. De cealaltă parte, prefectul Alexandru Moldovan nu vrea să facă prea multe comentarii și, admițând că ar fi preferat să aibă o comunicare mai bună în acest sens, a spus că nimeni din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu ar fi luat o altă decizie în afara cadrului procedural și legal în materie.

De altfel, prefectul a explicat că până să fie clarificat aspectul acesta de mai sus, Secția de Drumuri naționale Câmpulung Moldovenesc a solicitat ca să fie acceptul CJSU cu privire la deschiderea temporară, doar pentru mașinile de intervenție și numai pe perioada zilei, a porțiunii respective de drum.

Potrivit prefectului, și această cerere a întâmpinat un refuz din partea Poliției Rutiere care nu a identificat nicio „portiță” legală cu privire la varianta ca în perioada zilei să fie permis accesul rutier pentru mașinile de pompieri și ambulanțe. Ca atare, în lipsa unui aviz obligatoriu al Poliției, CJSU nu a dat curs nici măcar acestei solicitări. Ulterior, prefectul a explicat reticența nu doar prin chestiunile legate de imperativele sau restricțiile legale, dar și printr-un „precedent” nefericit. „Nu vrem să se repete situația de anul trecut de la Mestecăniș când o persoană și-a pierdut viața”, a spus prefectul de Suceava.

Precizăm că la acea dată a fost o situație dramatică legată de pierderea vieții unui turist din București care a murit după ce un copac a căzut pe mașina pe care o conducea. Fără a spune explicit acest lucru, credem că este lesne de înțeles faptul că la Broșteni situația și riscurile sunt mult mai mari. Prin urmare – chiar dacă prefectul Alexandru Moldovan nu a spus-o chiar cu aceste cuvinte – teama autorităților este încă mare.

Așadar, câtă vreme nu a fost o expertiză care să arate că se poate deschide drumul, fie și numai pe o singură bandă, nimeni nu a vrut să își asume o decizie ca „un cec în alb”. Deși răspunsul la solicitarea de pe 26 august a fost trimis abia pe 5 septembrie, între timp o expertiză a reliefat ce lucrări trebuie făcute și, pe fondul îmbunătățirii condițiilor meteo, DRDP Iași a trimis utilaje în zonă. Totuși, este prematur să fie dat un termen de reluare a circulației. În acest sens, prefectul Alexandru Moldovan a explicat și faptul că marțea viitoare va fi prezent în județul nostru directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, pentru a vedea situația la fața locului (până acum el nu a fost prezent pentru că este în concediu în străinătate) și pentru a avea discuții clare pe tema asta, fiind luat în calcul și un semnal de comunicare mai clară. (obiectivdesuceava)


schmitz gotha video


schmitz ecoflex video

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.