Andrei Gagea, Business Director IVECO România: "Ne aflăm într-o revoluție tehnologică care ne va schimba pentru totdeauna viața" Recomandat

Andrei Gagea, Business Director IVECO România: "Ne aflăm într-o revoluție tehnologică care ne va schimba pentru totdeauna viața"

"Mulțumim pentru invitație și salutăm acest eveniment deoarece noi, IVECO, am fost de-a lungul anilor alături de acest proiect și de NGVA România și credem ca este esențial să se dezvolte parteneriate valoroase cu părți interesate pentru a activa noi lanțuri valorice, dezvoltând ecosistemul gazului și creând valoare suplimentară pentru clienți și utilizatori finali.

IVECO oferă o gama completă de vehicule comerciale care lucrează în toate segmentele, de la LCV la HCV, utilizate atât ON ROAD, cât și OFF ROAD. Încă de la început, compania s-a angajat să asigure o mobilitate sigură, eficientă și durabilă, investind în dezvoltarea și implementarea sistemelor de propulsie alternative de peste 25 de ani.
Acest angajament a fost amplificat odată cu nașterea Grupului IVECO, compania nou născută din SPIN OFF de la CNH Industrial, prin care se urmărește atingerea obiectivului de emisii de carbon NET ZERO până în 2040, anticipând cu 10 ani obiectivul deja ambițios stabilit de Comisia Europeană în cadrul Green Deal. Acest obiectiv se aplică atât emisiilor directe (datorate funcționării directe a IVECO GROUP), cât și emisiilor indirecte (cele care provin de la partenerii noștri și de la produsele noastre în exploatare).
În special în ceea ce privește acest din urmă aspect, IVECO are o foaie de parcurs clară pentru introducerea și implementarea în timp a unor propulsii alternative, în funcție de tehnologii, de game și de aplicațiile clienților. Strategia noastră se bazează pe trei piloni: GAS (Gaz Natural Comprimat), BEV (Battery Electric Vehicle), FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Considerăm că toate cele trei tehnologii vor coexista împreună pentru a decarboniza transportul rutier de marfă. În special, contribuția gazelor naturale și a vehiculelor de tip FCEV ar fi necesară pentru a reduce amprenta de carbon din segmentul aplicațiilor de transport pe distanțe lungi. Acesta reprezintă peste 60% din volumul industriei și 80% din totalul emisiilor de CO2. Acceptăm această provocare cu un simț al urgenței - calitatea AERULUI și schimbările climatice nu AȘTEAPTĂ și necesită luarea de măsuri acum.
După cum vă puteți imagina, ne aflăm într-o revoluție tehnologică care ne va schimba pentru totdeauna viața și lumea transportului rutier de marfă. Dacă ne uităm la evoluția mixului de propulsoare IVECO, vom asista la o schimbare fără precedent, în care propulsia diesel va fi înlocuită progresiv cu EV, care va fi implementată de BEV pentru LCV și atât BEV, cât și FCEV în segmentul HDV.
Dacă, pe de o parte, profilul misiunii LCV va permite o tranziție mai ușoară către electrificare, pentru aplicațiile pentru vehicule grele, gazul va continua cu siguranță să își păstreze un rol relevant în mixul nostru de motorizări datorită biometanului. Este o tehnologie complementară electrificării în atingerea obiectivelor de decarbonizare. În timp ce se așteaptă ca motorul diesel să scadă sub 50% în favoarea adoptării vehiculelor electrice, care ar putea ajunge la o penetrare de 20-40% până în 2030, se așteaptă ca vehiculele grele pe gaz să-și revină și să continue să crească pe termen mediu și lung. Într-adevăr, camioanele pe gaz alimentate cu biometan reprezintă o soluție gata de utilizare care sprijină tranziția energetică și care este recunoscută ca o alternativă solidă în misiunile dificil de eliminat.
Înainte de a intra în detalii, permiteți-mi să reamintesc moștenirea puternică a IVECO în domeniul mobilității pe GAZ, fiind pionier în acest segment, cu peste 25 de ani de experiență și peste 55.000 de vehicule vândute la nivel european. O poziție de lider recunoscută de piață, cu un MARKET SHARE mai mare de 50% în fiecare gamă.
În segmentul vehiculelor grele, penetrarea camioanelor pe bază de gaz a avut o tendință constantă de creștere până în 2021, când înmatricularea camioanelor pe bază de gaz în UE a atins aproape 4% din volumul total al industriei. În același an, aproape 25% din vânzările de camioane IVECO au fost camioane pe gaz, iar fiecare al doilea autotractor a fost unul pe LNG. În a doua jumătate a anului 2021, prețul TTF a început să crească în mod impresionant, influențând prețul la pompă și, în consecință, costul total al proprietății pentru clienții noștri, cu consecințe notabile asupra afacerii. Astăzi, nu există nicio îndoială că ne confruntăm în continuare cu o situație critică, după cum se poate observa din contracția pieței care pierde 1pp față de anul precedent, însă criza energetică afectează fiecare tip de combustibil și energia electrică, de asemenea. Prin urmare, camioanele pe gaz reprezintă în continuare cea mai viabilă alternativă la motorină. În pofida dificultăților specifice, continuăm să înregistrăm un interes foarte mare din partea clienților care se angajează în favoarea sustenabilității și a celor mai sensibili la costurile totale de exploatare, cum ar fi marile companii de logistică sau chiar municipalitățile. Fără nicio îndoială, nu vedem în mod clar sfârșitul mobilității pe gaz pentru aplicațiile grele. Dimpotrivă, ne așteptăm la un viitor mai luminos pentru grupul nostru motopropulsor pe gaz, având în vedere disponibilitatea progresivă a bio-metanului.
Într-adevăr, camionul pe gaz alimentat cu biometan reprezintă o soluție gata de utilizare care sprijină tranziția energetică și este recunoscută ca o alternativă puternică în misiunile dificil de abandonat.
Un autocamion alimentat cu biometan, printre propulsoarele alternative, oferă:
Îndeplinirea obiectivelor misiunii fără compromisuri față de Diesel, fără abateri în ceea ce privește autonomia, sarcina utilă și timpul de realimentare.
Reducerea emisiilor de CO2 până la un nivel negativ al emisiilor de carbon; numai biometanul poate oferi acest lucru!
TCO - competitivitate față de motorină, deoarece deja astăzi biometanul este mai competitiv față de gazele fosile și este caracterizat de un lanț valoric mult mai stabil, mai puțin supus volatilității uriașe înregistrate în ultimele 12 luni în sectorul energetic.
Autocamioanele noastre sunt 100% compatibile cu biometanul și pot fi alimentate cu biometan pur sau în amestec cu gaz natural fosil. Biometanul este, de asemenea, un factor cheie în cadrul proiectelor de economie circulară. În condițiile în care ne aflăm într-o eră a penuriei de materii prime, este esențial să ne concentrăm asupra materiilor prime durabile care să permită transformarea deșeurilor și reziduurilor în resurse prețioase.
Aș dori să comentez una dintre obiecțiile privind cererea de biometan pentru transportul de mărfuri grele: disponibilitatea. Este adevărat că producția totală actuală de biometan este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, dar este adevărat și că biometanul are un potențial uriaș de scalabilitate care poate fi valorificat. Noi, ca IVECO, am salutat obiectivul de 35 de miliarde de metri cubi pentru 2030 stabilit de planul REPOWER al UE, dar, dacă facem o proiecție a parcului de vehicule GAS HD în circulație, presupunând o tendință de creștere constantă, pentru a alimenta întregul parc de vehicule în circulație am avea nevoie de doar 5 miliarde de metri cubi, adică mai puțin de 15% din producția preconizată. Prin urmare, va exista suficient biometan, din care o parte poate fi destinată transporturilor, ca soluție complementară pentru decarbonizare.
De fapt, pentru a vizualiza contribuția biometanului în ceea ce privește decarbonizarea, alimentând un IVECO S-WAY cu biometan, putem obține aceleași reduceri de CO2 ca și în cazul a 72 de mașini electrice alimentate cu electricitate verde.
Cu biometanul, neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon este la îndemână și, în anumite cazuri, putem merge dincolo de atingerea negativității emisiilor de dioxid de carbon, dacă provine din gunoi de grajd, după cum a demonstrat recent un studiu realizat de CNR (Centrul Național de Cercetare din Italia), care a dus la o reducere a emisiilor de CO2 de -120% față de motorină în cazul unei metode de măsurare WTW (Well-to-Wheel), astfel încât biometanul poate deschide cu adevărat era transportului fără emisii de dioxid de carbon.
În ceea ce privește tranziția energetică, un autocamion alimentat cu biometan nu acceptă niciun compromis în ceea ce privește autonomia MISIUNII, de fapt, un IVECO S-WAY GAS, cu motorul său puternic și cu o autonomie de 1.600 km, reprezintă o alternativă viabilă la motorul diesel.
În Europa, biometanul poate profita de infrastructura de realimentare deja bine dezvoltată, care numără peste 4 000 de stații de GNC și peste 600 de stații de GNL, ceea ce face ca mobilitatea pe biometan să fie încă odată soluția pregătită pentru atingerea obiectivului de decarbonizare. În plus, conform NGVA Europe, în 2020, 25% din gazul distribuit pentru aplicații rutiere este deja biometanul, ceea ce înseamnă că procesul de decarbonizare a fost deja început.
În încheiere aș dori să vă împărtășesc principalele priorități pentru o tranziție robustă și viabilă din punct de vedere economic de la gazele fosile la biometan:
Protejarea ecosistemului de gaze ca factor cheie pentru o mobilitate cu emisii de carbon NET ZERO.
Dezvoltarea conștientizării biometanului: Trebuie să dezvoltăm și să diseminăm cazuri de utilizare avantajoasă. Am vorbit deja despre BIOLNG pentru decarbonizarea aplicației pe distanțe lungi, dar trebuie să ne concentrăm și asupra municipalităților. Gândiți-vă cât de puternic ar fi un "caz de utilizare circulară a unui camion de colectare a deșeurilor alimentat cu BIO-CNG produs din fracția organică a deșeurilor municipale".
Sprijin pentru politici: nu există un glonț de argint pentru decarbonizare și avem nevoie de soluții acum. Este urgentă recunoașterea oficială a rolului gazului, în special a biometanului ca soluție complementară în reglementarea amprentei de carbon pentru HDV.
Parteneriat: Trebuie să ne unim forțele cu partenerii pentru a dezvolta un ecosistem solid. Suntem conștienți de faptul că provocările viitorului sunt foarte complexe și că niciun jucător, indiferent cât de mare sau de puternic este, nu poate reuși de unul singur. Așadar, pentru noi, cheia este colaborarea și lucrul împreună.
Ca dovadă că IVECO mizează în continuare pe gazul natural, pot confirma în avanpremieră că, luna viitoare, cu ocazia lansării noilor produse IVECO care va avea loc la Barcelona, alături de clasicele propulsii cu motorină, IVECO va prezenta noile generații de vehicule cu propulsie alternativă, printre care se află și cele alimentate cu gaz natural comprimat.
Aș dori să închei această prezentare mulțumindu-vă pentru atenția acordată și subliniind angajamentul companiei IVECO de a continua să construiască parteneriate puternice în România. Așa cum am arătat, suntem hotărâți să lucrăm îndeaproape cu NGVA România pentru a alinia țara la politicile de încurajare a gazului natural, deja implementate cu succes în alte state.
Sunt încrezător că prin colaborarea noastră vom reuși să îndeplinim obiectivele comune și să contribuim la un viitor mai bun. Vă mulțumesc încă o dată pentru încredere și sper să continuăm dialoguri constructive.", a declarat Andrei Gagea, Business Director IVECO România, în cadrul evenimentului “Energie de Tranziție”, care a avut loc pe 25 octombrie 2023 în București.

Rezumat
În ciuda tensiunilor actuale de pe piața gazelor, intensificate și de tensiunile geopolitice și de războiul din Ucraina, mobilitatea GAS va continua să fie un pilon esențial pentru atingerea obiectivului de decarbonizare, fiind relansată printr-o nouă propunere de valoare pentru clienți.
Autocamioanele alimentate cu biometan reprezintă soluția gata de utilizare pentru decarbonizarea segmentului greu de redus al aplicațiilor HDV, asigurând acoperirea misiunilor fără compromisuri față de motorină, reducerea emisiilor de CO2 și un TCO stabil și competitiv, în comparație cu alte tehnologii alternative de propulsie.
Conform viziunii IVECO, nu va exista un glonț de argint pentru a gestiona tranziția energetică, iar contribuția gazului, în special a biometanului va rămâne vitală. De fapt, biometanul va avea un rol strategic în următorii ani, dovadă fiind obiectivul de producție de 35 miliarde de metri cubi până în 2030 stabilit de Comisia Europeană în cadrul planului REPOWER EU. Unirea forțelor cu partenerii și diseminarea celor mai bune practici vor fi elemente-cheie pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a construi un ecosistem favorabil, pentru a face posibilă tranziția către un transport de marfă decarbonizat.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.