VIDEO: Protestul transportatorilor - rezultatul negocierilor Recomandat

VIDEO: Protestul transportatorilor - rezultatul negocierilor

În ediția din luna ianuarie 2024 a emisiunii "Starea Transporturilor", Constantin Isac, președintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR, vorbește despre protestul transportatorilor și rezultatul negocierilor cu autoritățile.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Sunteți de acord cu protestul transportatorilor rutieri din România?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Orice protest al transportatorilor care este orientat în direcția soluționării problemor specifice sectorului și care se desfășoară pașnic este susținut de UNTRR. Acest protest intră în această categorie și îl susținem din plin. Deși protestul a avut câteva zile, primele, de confuzie în legătură cu mesajul pe care l-a transmis, în legătură cu revendicările, s-a reglat în timp și au fost înțelese pe deplin atât revendicările cât și mesajul transportatorilor.
Revendicările lor erau deja de mult timp pe masa Ministerului și a Guvernului, din păcate nesoluționate. Acum, lucrurile se vor îndrepta, după părerea noastră. O singură idee aș vrea să subliniez în plus. Considerăm că gestionarea protestului de către Guvern și Ministerul Transporturilor s-a făcut greșit, deoarece la negocieri trebuia, de fiecare dată, alături de asociațiile reprezentative din sector, să fie invitați și reprezentații protestatarilor, chiar dacă putea dura mai mult. Era important ca protestul să se încheie mai repede, să fie gestionat în modul acesta.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Când preconzați că se va încheia protestul?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Nu putem aprecia cu exactitate momentul când se va încheia protestul. Dar, suntem pe drumul cel bun, considerăm că autoritățile au înțeles atât mesajul transportatorilor cât și soluțiile pe care le-am propus. În câteva zile ar trebui să se încheie. Toate problemele sunt în curs de rezolvare.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Care sunt principalele revendicări?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Cu siguranță, cea mai importantă este reducerea tarifului RCA, urmată de soluționarea problemelor legate de cozile din frontieră, amendarea celor care au depășiri la cântărire, evitarea amenzilor privind expirarea rovinietei după ce au așteptat în frontieră pentru a trece granița și, de asemenea, privitor la rambursarea unei părți din supraaciza la carburanți.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: În ce punct de află discuțiile dumneavoastră cu reprezentații ASF în legătură cu asigurarea obligatorie RCA?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Considerăm că suntem destul de avansați. Am avut trei runde de discuții cu ASF, în care ne-am poziționat, de fiecare dată, foarte ferm pe respectarea legii. Și anume, ofertarea către transportatori a tarifului de referință, la care să se aplice bonus-malus, sistemul reglementat de lege. Avem promisiuni clare că acest lucru va fi adoptat. Așteptăm în câteva zile să se materializeze această propunere și asiguratorii să practice noile tarife.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Ce soluții s-au găsit cu premierul Marcel Ciolacu pentru reducerea cozilor de camioane din frontiere?

Constantin Isac, președinte UNTRR: S-a discutat această problemă cu domnul ministru Sorin Grindeanu, apoi la Guvern cu domnul Premier Marcel Ciolacu. Începând de azi, s-au inventariat condițiile în toate punctele de frontieră, astfel încât să se realizeze fluxuri separate pentru autocamioanele UE și non-UE și, de asemenea, pentru cele goale. Astfel încât autocamioanele goale să nu mai aștepte în cozile atât de mari formate. Pe de altă parte, cele care au documente pregătite și pot fi procesate mai ușor să aibă acces mai ușor și cozile să aibă un timp de așteptare mult mai mic.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Ce promisiune aveți legat de toleranța la cântărirea camioanelor?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Aici lucrurile sunt rezolvate, în sensul că s-a introdus în ședința de guvern propunerea să se revină la toleranțele la cântărire de dinainte de anularea acestora, respectiv la 4% și 5% pe sarcina transportată. Considerăm că este o problemă soluționată deja.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Transportatorii au reclamat că sunt amendați pentru expirarea rovinietelor din cauza timpilor uriași de așteptare la frontieră. Ați discutat această problemă cu Premierul?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Am discutat cu domnul Premier și am identificat soluția. În toate punctele de frontieră unde se face citirea, toate aparatele vor fi amplasate anterior cozilor, fie în puncte mobile, fie în puncte fixe, astfel încât să nu mai existe niciun risc față de o citire a lipsei de rovinetă după parcurgerea cozii.

Alina Johnson-Pop, Director Marketing & PR TIR Magazin: Ce șanse sunt ca transportatorii să își poată recupera o parte din supraacciza de la carburanți?

Constantin Isac, președinte UNTRR: Sunt șanse reale. Practic, tot sistemul de recuperare a supraacizei există, el va fi aplicat într-un termen relativ scurt, atât pe ultima creștere de acciză, cât și pentru următoarea creștere de acciză care va fi în iulie. Ce este important de știut este că rambursarea supraacizei se face în principal după ce aceasta depășește nivelul minim european și nu înainte.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.