Video: LORENA SANDU, UNTRR- COSTUL SIGURANŢEI RUTIERE ÎN TRANSPORTURI Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
- Video
“Vă mulţumesc dumneavoastră şi gazdelor care reuşesc de ani de zile să ţină această Gală a Premiilor Siguranţei Rutiere. Reprezint, atât UNTRR, în calitate de consilier juridic, cât şi GRSP, ca Director General. Costul de oportunitate al siguranţei rutiere în România este o prezentare necesară, având în vedere că, anul trecut, Ministerul Transporturilor, alături de celelalte ministere, a reuşit să aprobe Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră.
UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare şi până în prezent peste 14 mii de membri, operatori care realizează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
GRSP este o asociaţie voluntară, prezentă în România din anul 2000, care promovează şi contribuie la creşterea gradului de siguranţă rutieră a tuturor participanţilor la trafic. GRSP România utilizează o abordare de parteneriat între mediul de afaceri, societatea civilă şi autorităţile guvernamentale, care împărtăşesc un interes comun pentru siguranţa rutieră. Anul trecut am fost alături de Poliţia Rutieră într-un proiect legat de siguranţă şi necesitatea purtării centurii de siguranţă la volan. Misiunea GRSP este dedicată reducerii sustenabile a numărului victimelor accidentelor rutiere din România. Împreună cu autorităţile, ne dorim introducerea conceptului zero decedaţi în accidente rutiere, deoarece nimeni nu îşi poate asuma cele 2.000 de victime ale accidentelor de circulaţie din fiecare an. Ştim că, în Strategia Naţională, reducerea preconizată este doar de 50% din numărul victimelor. În ultimii ani a crescut, în anumite situaţii, numărul de accidente rutiere. Se poate observa că există o legătură directă între nivelul creşterii economice şi numărul accidentelor rutiere. Creşterea economică este promovată, în special, pe consum, care se traduce prin creşterea înmatriculărilor de autovehicule, creşterea numărului de kilometri parcurşi anual. Astfel, la 10 milioane de kilometri parcurşi în România, mor 420 de oameni, iar media la nivelul UE este de 80 de morţi.
Statisticile publicate de Comisia Europeană arată o scădere cu 2% a numărului de decese înregistrate în UE anul trecut. În 2016, 25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, iar alte 135 de mii de persoane au suferit accidente grave. România se află pe locul al doilea ca un număr de decese rutiere, raportate la un million de locuitori -97, întrecută fiind doar de Bulgaria, cu 99 de decese la un milion de locuitori.
De ce avem nevoie de campanii de siguranţă rutieră? Pentru reducerea numărului de decese. Un procent de 60% din accidentele rutiere cu vătămare corporală au loc pe drumurile naţionale şi judeţene care trec prin localităţi. Conform statisticilor oficiale, infrastructura rutieră reprezintă doar 1% ca sursă de accidente. 2,5% din PIB este impactul economic şi social datorat accidentelor rutiere. Ne dorim zero la sută decedaţi în accidente rutiere. Aceasta –cred GRSP şi UNTRR–, trebuie să fie prioritatea autorităţilor din România în materie de siguranţă rutieră.
Ce este de făcut? Credem că trebuie o finanţare de 2-3% din primele brute subscrise RCA, care să fie direcţionată pentru creşterea siguranţei rutiere. Educaţia rutieră trebuie să fie obligatorie în şcoli. Există Ordonaţa 195, care impune ore de educaţie rutieră, dar ea nu se respectă –fie nu se fac ore sau se face o oră pe semestru sau pe an. Toţi vrem drumuri mai bune, semnalizare rutieră adecvată, schimbarea legii în ceea ce priveşte sancţionarea –greşeşti, plăteşti– iar amenda să fie aplicată rapid celor are încalcă legea. După cum ştim, la noi legislaţia îţi permite să conteşti o amendă şi să rămâi cu carnetul doi sau trei ani: poţi să şi câştigi în instanţă sau să plăteşti doar după o decizie judecătorească definitivă. În Occident, şoferul nu poate pleca de la locul accidentului, nu poate părăsi parcarea până nu plăteşte acea sumă de bani. Acolo ne dorim şi noi să ajungem”, a susţinut Lorena Sandu, consilier juridic în cadrul UNTRR.
Peste 350 de persoane au participat la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Siguranţei Rutiere, care a avut loc, la data de 05 aprilie 2017, la Teatrul de Comedie Bucureşti.
Pe lângă reprezentaţii firmelor de transport, care au reprezentat marea majoritate a celor prezenţi, la eveniment au luat parte oficiali de vârf de la ARR, ISCTR, RAR şi Direcţia Rutieră din IGPR, dar şi VIP-uri din firme şi organizaţii neguvernamentale implicate în activităţi de siguranţă rutieră şi în infrastructură.
Gala a fost deschisă de Conferinţa “Transport, Infrastructură şi Siguranţă Rutieră”, care a adus o serie de speech-uri de înaltă ţinută profesională şi care a fost prezentată şi 2017 de către Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR.
Video
Articole înrudite
- UNTRR: În 3 luni transportatorii români ar putea avea interzis la internațional!
- UNTRR cere extinderea cu doi ani a termenului limită de retro-echipare cu tahograf inteligent 2
- UNTRR: Transportatorii români, taxați abuziv în Bulgaria
- Prioritate pentru camioane care utilizează aplicaţia TIR-EPD, la vămile Albiţa şi Siret
- UNTRR: ultima șansă de a recupera daunele provocate de cartelul camioanelor