VIDEO. Florin, supraviețuitor al exploziei de pe A7: "Și-a făcut cruce şi a căzut lat jos. A leşinat!" Recomandat

VIDEO. Florin, supraviețuitor al exploziei de pe A7: "Și-a făcut cruce şi a căzut lat jos. A leşinat!"

Unul dintre supraviețuitorii exploziei de pe autostrada A7 povestește cum a văzut el nenorocirea.

Explozie în Călimănești. O deflagrație puternică a zguduit judeţul Vrancea miercuri noapte. Patru muncitori şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi sunt în stare gravă după ce un utilaj a atins o magistrală de gaz pe şantierul de pe Autostrada Moldovei. Una dintre victime se căsătorise în urmă cu doar câteva săptămâni şi urma să fie tată.

Nu am văzut niciodată aşa ceva!

A explodat conducta de gaze, magistrala!

Explozia a avut loc puţin după miezul nopţii pe şantierul Autostrăzii A7, în zona localităţii Călimăneşti. Zgomotul puternic a zguduit pământul şi a fost auzit chiar şi în Focşani, la mai bine de 30 de kilometri depărtare.

E ceva halucinant! Zgomotul este... nu ştiu.

Ia uite ce foc, ce foc mare! Foc mare! A explodat conducta de gaze, magistrala! Au spart-o ăştia.

Apelurile la 112 au curs din toate părţile. Localnicii au primit şi mesaje Ro-Alert.

Groază pe șantier, după explozie: patru oameni erau carbonizaţi. Doi dintre ei cu greu puteau fi recunoscuți
Mai multe echipaje de salvare au plecat spre locul nenorocirii, iar după 20 de minute a fost activat şi Planul Roşu de intervenţie. Salvatorii s-au îngrozit de ce au găsit pe şantier: patru oameni erau carbonizaţi. Pe doi dintre ei cu greu i-au putut recunoaşte.

Nu am văzut niciodată aşa ceva!

Potrivit datelor preliminare din anchetă, pe şantier, în miez de noapte, erau 10 muncitori. Aceştia pregăteau primul strat din tronsonul de autostradă, iar un uitlaj care amesteca pământul cu ciment ar fi atins magistrala de gaz şi a provocat explozia.

Suflul a fost atât de puternic încât a distrus tot în cale.

Cristian Schmidt, director Transgaz Vrancea: Am izolat zona închizând robinetul amonte aval de incident. Aşteptăm să se facă lumină. Vor veni echipele noastre de intervenţie.

Crater imens şi camioanele transformate în fier vechi
La lumina zilei, un crater imens şi camioanele transformate în fier vechi arată proporţiile tragediei. Anchetatorii încearcă să refacă acum puzzle-ul de nereguli care a dus aici.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Aceasta este una dintre roţile autocisternei. A fost aruncată la zeci de metri distanţă de locul unde a avut loc deflagraţia.

Martor: Vuia flacăra puternic, vibrau prin casă dulapurile, uşile. Stau la 600 de metri. Era vuială mare, ca un cutremur, lumină puternic.

Ciprian Baclov, pompier S.V.S.U. Mărăşeşti: Ardeau vreo 5-6 camioane sau utilaje şi o ţeavă de gaz. Ce ne am gândit - să fim echipaţi corespunzător, ca să nu ne punem corpul în pericol.

Marius a ars de viu în explozie. Avea 30 de ani, abia se căsătorise și urma să devină tată
Printre cei patru muncitori care au ars de vii era şi Marius. Avea 30 de ani şi locuia la 40 de kilometri de locul exploziei. Îşi condusese iubita la altar la începutul lunii şi avea să devină tată. Rudele şi prietenii sunt în stare de şoc.

Vecin: Necazul, când vine, cade pe suflete nevinovate. Nici nu ne gândeam să se întâmple.

Un bărbat în vârstă de 37 de ani şi încă doi de 47 de ani din Bacău, respectiv Neamţ au mai murit în explozie.

Toderică Panțâru, secretar comuna Bicaz: Un cetăţean al comunei noastre, cu o familie cu trei copii. Fata e căsătorită la Târgu Mureş, un băiat de 21 de ani şi un băiat de 14 ani. Era principalul susţinător al familiei.

Cunoscut al unuia dintre muncitorii morți: Te duci să câştigi un ban şi mori aşa... Trebuie să le facă AND-ul, că sunt arşi, sunt numai oase.

Trei dintre supravieţuitori au fost deja externaţi şi sunt în afara oricăuri pericol.

Filmul tragediei, prin ochii unuia dintre muncitorii răniți
Într-un interviu pentru Observator, Florin a povestit momentele de spaimă prin care au trecut atât el, cât şi colegii săi.

Florin Gabriel Bădeanu, muncitor rănit: În faţa mea s-a aprins o mare flacără, în jur de 20-25 de metri înălţime. M-am speriat într-un fel şi am ales să deschid uşa, să sar şi să fug. Mi-au rămas actele, telefonul, tot, în utilaj acolo. Am avut maşina personală mai în faţă. Fugind, mi-am dat cu palma peste buzunar şi am auzit cheile zdrăngănind şi am zis că este o salvare.

În goana din calea nenorocirii a luat cu el şi alţi colegi care aveau nevoie de ajutor.

Liviu Bădeanu, tatăl lui Florin: În timp ce a ajuns aproape de maşină, mai erau încă doi colegi. I-a luat şi pe ei în maşină şi i-a dus la prima salvare pe care a întâlnit-o în cale.

S-a uitat în sus, şi-a făcut cruce şi a căzut lat jos. A leşinat
De frică şi îngrozit de cele văzute, unuia dintre bărbaţi i s-a făcut rău.

Florin Gabriel Bădeanu, muncitor rănit: Colegul celălalt din spate, care nu a fost afectat nici de foc, nici de nimic, s-a dat jos din maşină, s-a uitat în sus, şi-a făcut cruce şi a căzut lat jos. A leşinat.

Alţi doi au ajuns în stare gravă la spitalele "Bagdasar-Arseni" şi Floreasca din Bucureşti.

Mădălina Iacob, reporter Observator: La ora 9.00, a ajuns al doilea pacient transportat cu elicopterul la Bucureşti. Medicii spun că starea lui este critică, fiind intubat în acest moment.

Guvernul este pregătit sa faciliteze transferul în străinătate pentru cele două victime aflate în stare critică în funcţie de evoluţia stării lor.


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.