ANALIZĂ: Care camioane sunt mai eficiente: electrice sau pe hidrogen? Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare

Conseil d'Analyse Économique (CAE) din Franța și Consiliul german al experților economici (GCEE) au făcut o analiză pentru a vedea care camioane sunt mai eficiente și mai ecologice: camioanele pe hidrogen sau camioanele electrice.
Au făcut ceea ce economiștii știu să facă cel mai bine: au analizat cifrele, au rulat modelele și au declarat cu calm că camioanele electrice pe baterii nu sunt doar viabile - sunt pariul inteligent. Într-un raport comun franco-german, aceștia au recomandat electrificarea camioanelor și stoparea iluziilor legate de hidrogen.
Transportul de marfă, în special transportul rutier de marfă, este elefantul îmbibat cu motorină din camera climatică a Europei. În ciuda titlurilor îndrăznețe despre mașinile electrice și obiectivele zero, emisiile din transportul rutier de marfă abia au scăzut în ultimele decenii.
În UE, transportul este responsabil pentru aproape 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Dintre acestea, transportul de marfă - mai exact, legiunile de camioane care circulă pe autostrăzi - este responsabil pentru mai mult de 30 %. Și este în creștere.
Pe măsură ce economia se extinde, iar consumatorii continuă să fie dependenți de livrarea a doua zi, cererea de transport de marfă crește inexorabil. Fără o intervenție serioasă, emisiile din acest sector vor face contrariul scăderii. Ele vor crește.
Dimensiunea transportului rutier de marfă în Europa este uluitoare
În Germania, aproape 2,9 miliarde de tone de mărfuri au fost transportate rutier în 2023. Aceasta reprezintă aproximativ 74% din totalul transportului intern de marfă, în timp ce calea ferată și transportul pe apă își dispută resturile.
Franța transportă aproximativ 1,6 miliarde de tone pe șosea, reprezentând 87% din transportul intern de marfă. În Franța, transportul feroviar de marfă este mai mult un roman istoric decât o alternativă funcțională; căile navigabile interioare sunt frumoase pentru cărțile poștale, dar nu pentru logistică.
Modelul se repetă la nivelul întregii UE: aproximativ 13,2 miliarde de tone au fost transportate cu camionul anul trecut, generând aproape 1 900 de miliarde de tone-kilometru.
Camioanele sunt la putere maximă
Chiar și în Germania, unde există o rețea feroviară care funcționează rezonabil, transportul greu este asigurat de semiremorci, camioane rigide și o mică armată de camionete Sprinter. Și durata călătoriilor? Șocant de scurte.
Călătoria medie a unui camion german este de doar 96 de kilometri. În Franța, este puțin mai lungă, dar tendința este inconfundabilă: domină transportul regional și cel pe distanțe scurte. Transporturile transcontinentale nesfârșite pe distanțe lungi reprezintă o nișă în nișă. Majoritatea camioanelor nu trec peste granițe.
Care e concluzia economiștilor?
Camioanele cu baterii electrice (BET, pentru a folosi acronimul lor preferat) nu numai că sunt pregătite pentru prima tinerețe, dar câștigă deja la capitolul costuri. Costul total de proprietate, Sfântul Graal al procesului decizional în materie de flote, atinge astăzi paritatea cu motorina pentru BET-urile din Franța și Germania. Nu în 2030. Nu într-o utopie ecologică. Acum.
Și cu cât privim mai departe în viitor, cu atât situația devine mai bună. BET-urile vor fi mai ieftine de utilizat, mai ușor de întreținut și mult mai curate decât orice alternativă alimentată cu hidrogen. Economiștii nu se abțin de la cuvinte: electrificarea este singura cale rațională de urmat.
Și apoi, în mod minunat, devin specifici.
Raportul prezintă șase recomandări clare - fiecare dintre acestea fiind o mustrare ascuțită la adresa narațiunii rătăcitoare privind hidrogenul, care a absorbit atât de multă lățime de bandă politică.
În primul rând, internalizați costurile externe ale transportului de marfă. Asta înseamnă că, prin stabilirea armonizată a prețului carbonului și prin modularea clară a taxelor de trecere, lăsați piața să reflecte realitatea. Dacă un camion emite mai mult carbon, ar trebui să plătească mai mult pentru a fi pe drum.
În al doilea rând, dublați sprijinul acordat camioanelor cu baterii electrice. Puneți-le în centrul atenției, nu o opțiune printre multe altele într-un bufet tehnologic fără sfârșit. Politicile publice ar trebui să înceteze să mai pretindă că fiecare tren de propulsie este la fel de viabil. Nu este așa. În acest sens, nici biocombustibilii pentru transportul rutier de marfă nu sunt bine primiți. BET-urile sunt clar în frunte și este timpul să le susținem ca atare.
În al treilea rând, trebuie accelerată implementarea infrastructurii de încărcare de megawați. Aceasta înseamnă investiții publice reale - da, subvenții - de-a lungul autostrăzilor și în depozitele private.
Dar, și aici este partea cea mai importantă, numai pentru faza de creștere. Odată ce piața va prinde din urmă, sprijinul poate fi redus.
În al patrulea rând, sprijiniți sectorul european de producție a camioanelor - nu într-un mod protecționist de tipul „cumpărați european”, ci prin finanțarea cercetării și dezvoltării în domenii care contează: densitatea bateriilor, rezistența lanțului de aprovizionare și protocoalele de încărcare rapidă.
În opinia economiștilor, Europa nu își poate permite să lase China să acapareze piața bateriilor pentru camioane, așa cum a făcut cu vehiculele electrice pentru pasageri.
În al cincilea rând, analizați cu atenție regulamentul AFIR - foaia de parcurs a UE pentru infrastructura de combustibili alternativi - și relaxați-l acolo unde este necesar. În cazul în care hidrogenul nu se dovedește util pentru transportul de marfă, nu are rost să impunem stații H2 la fiecare 150 de kilometri. Construiți ceea ce piața are de fapt nevoie, nu ceea ce lobbyiștii au promis că va fi necesar. Și, în cele din urmă, fiți realiști în ceea ce privește transportul feroviar. Aceasta nu va veni să salveze situația. Transferul modal este o fantezie politică în majoritatea țărilor, așa că concentrați investițiile feroviare pe coridoarele cu volum mare și pe legăturile transfrontaliere și nu mai pretindeți că transportul feroviar poate absorbi volume semnificative de marfă pe distanțe scurte sau pe ultimul kilometru.
Aceasta nu este o listă abstractă de dorințe
Este un plan strategic ancorat în realitatea empirică. Și cade ca o picătură de apă rece peste povestea supraîncălzită a lobby-ului hidrogenului.
În ultimii cinci ani, grupuri precum France Hydrogène, Hydrogen Council și o serie de companii producătoare de gaz și OEM-uri de vehicule au promovat ideea că camioanele cu pile de combustie sunt la un pas de a apărea. În orice moment, promit ei, vom vedea camioane cu hidrogen care vor circula pe autobahn, curate, eficiente și sigure din punct de vedere economic. Doar că nu sunt. Sunt scumpe, ineficiente și limitate de infrastructură. Și hidrogenul verde de care au nevoie? Rar, costisitor și încă în mare parte ipotetic. Între timp, camioanele cu baterii sunt deja pe drumuri, ating deja obiectivele de cost și câștigă deja conversii de flote.
Diferența dintre dorință și realitate nu a fost niciodată mai mare
Și totuși, lobby-ul hidrogenului rămâne uimitor de bine finanțat și de bine conectat. Franța și Germania au investit miliarde de euro în strategii naționale privind hidrogenul. Fondurile UE au subvenționat stații de alimentare, teste de vehicule și studii fără sfârșit. Producătorii de camioane încasează cu plăcere cecuri de cercetare și dezvoltare atât pentru hidrogen, cât și pentru baterii. Și pentru o vreme, a funcționat. Mass-media a fost plină de camioane concept strălucitoare și de festivități de inaugurare. Acum, însă, au apărut economiștii, care pun capăt iluziei. Hidrogenul are nișa sa ca materie primă industrială, dar nu ca combustibil pentru transportul de marfă. Nu într-un sector în care eficiența este regină, infrastructura este restrânsă, iar marjele sunt subțiri.
Adevărata semnificație a intervenției CAE și GCEE nu constă doar în recomandări. Este vorba de momentul ales. Europa se află la o răscruce în calea transportului de marfă și la începutul unui nou mandat parlamentar de cinci ani. Factorii de decizie politică pot fie să continue să-și protejeze pariurile, aruncând cu euro în toate trenurile de rulare imaginabile, fie să se concentreze pe cel care este de fapt în creștere. Economiștii, în felul lor de a fi, pledează pentru concentrare. Ei spun: urmăriți datele, nu visele cu ochii deschiși. Susțineți tehnologia care funcționează. Și nu lăsați să treacă încă cinci ani urmărind fanteziile cu hidrogen, în timp ce BET-urile fac munca grea.
SURSA AICI
Articole înrudite
- Cozi imense de camioane la granița dintre 3 state. Care e cauza?
- Șofer de camion, bătut după ce din mașină i-a căzut pietriș
- Un camion al Armatei, vechi de peste 50 de ani, a venit la RAR
- O autostradă abia inaugurată se închide în România. Care e motivul?
- 3 oameni au murit și alți 5 au fost răniți, după accidentul dintre un microbuz și un camion