Verdict final în cel mai bizar accident de camion. S-au dat ani de închisoare Recomandat

Verdict final în cel mai bizar accident de camion. S-au dat ani de închisoare

La cinci ani după ce un ieşean şi-a pierdut viaţa zdrobit de un camion, justiţia şi-a spus ultimul cuvânt. Filmul accidentului, aşa cum a fost povestit de şoferul tirului în instanţă, nu a fost confirmat de niciun martor, tragedia rămânând fără explicaţii. Judecătorii s-au arătat totuşi îngăduitori.

În după-amiaza zilei de 16 iulie 2018, Valentin Marian se afla la volanul unui tir, venind dinspre Horpaz spre Iaşi. În dreptul vămii de la Tehnopolis, tirul a intrat pe contrasens, lovind violent o Skodă care se deplasa regulamentar. Autoturismul a fost propulsat apoi într-un Volkswagen Golf. Şoferul Skodei, în vârstă de 69 de ani, a fost practic zdrobit. A suferit mai multe fracturi de calotă şi bază de craniu, fractura sternului, a mai multor coaste, a bazinului şi braţelor. Plămânii fuseseră striviţi, la fel ficatul şi un rinichi, iar aorta se rupsese. Un echipaj de descarcerare al SMURD l-a scos fără viaţă dintre resturile maşinii. Aflată pe locul din dreapta, soţia acestuia nu a fost rănită.

În faţa anchetatorilor, Marian a afirmat că se deplasa între a doua şi a treia bandă de circulaţie. La un moment dat, a observat un biciclist pe banda a doua, apoi un autoturism gri închis care ieşise dintre camioanele oprite pe prima bandă, în faţa vămii. Maşina i-a ieşit în faţă, iar Marian fusese obligat să frâneze brusc, pentru a evita impactul. Semiremorca tirului l-ar fi împins însă pe contrasens. Declaraţia nu a fost confirmată însă de niciunul dintre martorii accidentului. Şoferiţa VW-ului a precizat că tirul intrase pe contrasens fără vreun motiv, fără să fi fost stânjenit de vreun alt autoturism sau de vreun pieton. Nici un al doilea martor nu văzuse autoturismul gri care i-ar fi ieşit în faţă tirului şi nici biciclistul.

Circumstanţele exacte ale accidentului au rămas neclare, după cum a rămas nelămurit şi motivul pentru care tirul intrase pe contrasens. Valentin Marian avea o experienţă ca şofer de aproape 30 de ani, obţinuse permisul pentru tir de 15 ani şi nici nu era băut. În faţa magistraţilor Judecătoriei, el şi-a recunoscut şi regretat fapta. Acest fapt, ca şi vârsta de 54 de ani la care ajunsese fără a avea probleme cu legea i-au făcut pe magistraţii Judecătoriei să-l condamne la doar 2 ani şi 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Totodată, judecătorii i-au interzis să mai conducă timp de trei ani.

Sentinţa a fost contestată de şofer, care a cerut în principal reducerea perioadei de interdicţie. După accident, beneficiase de prelungirea dreptului de a conduce, fără a mai fi implicat în accidente. La vârsta sa, interzicerea dreptului de a conduce echivala cu excluderea sa din câmpul muncii. Şi soţia victimei a atacat sentinţa Judecătoriei, cerând o pedeapsă mai aspră, cu executarea efectivă, cu executarea în regim de detenţie. Ea a afirmat că recunoaşterea faptei de către Marian fusese un gest pur formal. Nu o căutase după accident pentru a-şi exprima regretul şi a-i oferi măcar sprijinul moral şi nici măcar cu ocazia întâlnirilor pe holurile instanţei nu arătase vreo formă de compasiune. Magistraţii Curţii de Apel nu au acceptat argumentele niciuneia dintre părţi. Ei au apreciat că instanţa inferioară dozase corect pedeapsa şi au hotărât menţinerea ei. Decizia Curţii de Apel este definitivă.


AIC DEALER OTOKAR


VERSUS S03E01
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.